mąki lub skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku(...)delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj(...)odsącz na sitku, posyp nimi wierzch mazurka. Następnie wypełnij wierzch masą kajmakową. Wstaw mazurek do lodówki do stężenia. Lukier czekoladowy przełóż do pisaka cukierniczego. Namaluj nim drzewo. Z zielonej masy cukrowej zrób małe listki. Udekoruj nimi gałęzie drzewa. Następnie zrób gniazdko. Na koniec, zanim jeszcze krem zastygnie, umieść w gnieździe cukierki w kształcie jajek. Na koniec rada dla początkujących
Garniec Magaliecukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 1 banan Składniki na krem z twarożku masa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Nastawiamy(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego
Ciastkozercygrubych kryształkach). Możecie sięgnąć także po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka ( takie jak te ) dostępne w wielu sklepach spożywczych i marketach. Przydatna w wykonaniu dekoracji jest również masa cukrowa. Wystarczy trochę wyobraźni, szybki przegląd kuchennych półek i do dzieła! Poniżej znajdziecie babeczki udekorowane lukrem i śnieżynkami wyciętymi z masy cukrowej. Śnieżne dekoracje Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybabeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki. Rozpuszczamy czekoladę (lub podgrzewamy gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się
Ciastkozercypuszystą masę. Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wylać utarte masło z cukrem. Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Pokrojone, ułożyć na maślano-cukrowej masie. W garnku ubić jajka z cukrem oraz solą. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się puszysta a cukier dość znacząco się rozpuści. Do osobnej miseczki przesiać mąkę, dodać proszek(...)minut. Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą
mecooksłyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier: 2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy cukier puder barwnik (opcjonalnie) Opcjonalnie: masa cukrowa ozdoby do dekoracji Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki. Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut(...)plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty. Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować. Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory
Di gotujePrzepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że spodobał się Wam tak bardzo jak mnie :) Domową masę cukrową można wykorzystać do zrobienia dekoracji lub obłożenia tortu czy babeczek (w tym i w tym wpisie można zobaczyć jak wyszło w praktyce). Z dodatkiem(...)przesiewamy z mąką ziemniaczaną do miseczki. Z przesianego cukru z mąką odkładamy na bok jedną kopiastą łyżkę. Do reszty wlewamy rozpuszczoną galaretkę i dokładnie mieszamy łyżką - na tym etapie masa ma konsystencję budyniu. Kiedy nie ma już żadnych grudek dodajemy resztę cukru i mąki i zagniatamy w rękach. Gotowa masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zdecydowaną zaletą jest owocowy smak
Ciastkozercybiałego, 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 75 ml mleka, 2 łyżki soku z cytryny, ponadto: 50 g gorzkiej czekolady, gotowa masa cukrowa, trzy kolory, słodkie jajeczka. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy(...)rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego
Moniki Smakołykibędziecie chcieli go wieźć przez trzy kraje, do musu wystarczy dodać połowę żelatyny, a do kremu nie trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetabliczki dobrej gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany masa cukrowa Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy(...)przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaukrywajmy dużo cierpliwości i wprawy, ale efekt może być oszałamiający. Ja nie jestem mistrzynią w takich ozdobach, ale moja znajoma tworzy cudowne torty. Osobiście stawiam raczej na masy cukrowe, dzięki którym nawet z pozoru najłatwiejszy tort może przerodzić się w arcydzieło. Mając w domu ozdobne wałki i wiele różnych foremek do ciasteczek można tworzyć niebanalne wzory. Polecam Wam spróbować. Masa
Słodkie okruszkibardzo popularna w krajach anglojęzycznych i robi tam ogromną furorę. W dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest(...)bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake to także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-) Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który
Poezja Smaków - blog kulinarnybabeczki czekoladowe znajdziecie tu . Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy z dwóch stron. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach. Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy(...)Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybrzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu . Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać bardziej wiosenny odcień zieleni możemy dodać odrobinę żółtego barwnika. Po wymieszaniu krem wstawiamy do lodówki. Po wyciągnięciu babeczek(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdobami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy