masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:19/90)

Ciasteczka wielkanocne SUGAR COOKIES 129

łyżeczki cukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny Dekoracja: biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania o kształcie jajka bądź szklanka papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej

KreatywnePiny
Marchewki z marcepanu 193

przypominał konia, żadne inne zwierze czy człowieczek nie było do siebie podobne. Cóż, talentu plastycznego nie posiadam i już. Dlatego też omijam szeroko temat tortów z dodatkami z masy cukrowej czy innej. Nie umiem i nie mam cierpliwości się uczyć. Ale przychodzi taki dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się nie umie. No bo torcik

Smaczna Pyza
Tort leśny z jagodami 198

opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody pozostałe dekoracje np. zielone liście z marcepanu lub masy cukrowej WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić(...)stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić

Passions hobbies life
Babeczka Myszka Minnie 225

kuchni. Dekorację do dzisiejszych babeczek zrobiłam używając metalowej foremki na babeczkę, kieliszków o różnej średnicy i dzióbka do szprycy. Waniliowe babeczki z czekoladowymi dropsami ozdobiłam kremem z twarożku i cukrową dekoracją. Składniki na proste babeczki waniliowe czekoladowe dropsy lub czekolada Składniki na krem z twarożku Babeczki przygotowujemy według przepisu. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy czekoladowe dropsy lub drobno pokrojoną czekoladę(...)piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu . Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pierniczki 196

szybkę w piekarniku, jak pięknie rosną. Wspólnie spędzony czas jest bezcenny. Jednak największą przyjemność i mi i mojej córce sprawia dekoracja pierniczków. Kupuję zawsze całą masę kolorowych pisaków z masy cukrowej, posypki o różnych kształtach i kolorach i dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie, pachnące, takie jakie powinny być. Szkoda tylko, że tak szybko(...)cukru trzcinowego 120 g miodu 1 jajko 400 g mąki opakowaniu przypraw korzennych łyżka cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód i jajko i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Zagnieść ciasto. Rozwałkować wałkiem na grubość 2-3 mm i wycinać ciastka. Piec przez

na moim stole...
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 210

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)szklanki cukru , W misce ubijamy żółtka z 1/4 szklanki cukru , dodajemy mąki i 1 szklankę mleka Dokładnie mieszamy .  Gdy mleko się zagotuje wlewamy małym strumieniem do masy jajecznej  cały czas ubijając mikserem lub energicznie mieszamy ,  szybciutko wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia ( jak budyń )  po zagotowaniu mieszamy jeszcze około minuty

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 391

chodzeniem na palcach koło piekarnika. Biszkopt według tych wytycznych, które dla Was spisałam był bazą do piętrowego ślubnego tortu zamówionego przez znajomych, mojego tortu urodzinowego, małego torciku zdobionego masą cukrową i na pewno będzie podstawą jeszcze wielu słodkości, które wymagają lekkiego, biszkoptowego ciasta. Jajka Na biszkopt zawsze kupujemy świeże jajka. Najlepsze będą jajka duże, klasy wagowej L, o wadze(...)jajek. Jajka ważymy – całe, w skorupkach. Waga jajek to dla nas dalszy wyznacznik – ile potrzebujemy mąki i ile cukru? Na 4 jajka ważące około 350g będziemy potrzebować połowę tej masy i cukru, i mąki. Czyli dokładnie po 175g.   Jajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia

Karo in the Kitchen
Torcik W-Z (Wuzetka) 226

mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt(...)wystudzonego masła Składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. 60 gr cukru i żółtka ubić na jasną masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać

moj przepis na
ciasto karmelowe z jabłkami 166

ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej(...)szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde).  Masa budyniowa: Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem.  Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Masa cukrowa 163

Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu. Składniki: 220 g cukry pudru 9g masła 3g żelatyny 15 ml wody 25g glukozy Wykonanie(...)Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła. Masło, żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować. Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką. Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę

Mama Gotuje
Marlenka- ciasto karmelowe 236

ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej(...)cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.  Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 201

obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka.  Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej -  Tu   znajdziecie instrukcję. Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.  Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kolorowe mini beziki / dekoracja tortu 255

proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak swoje cudowne torty ( zapraszam Cię do niej ).  Mini beziki to rewelacyjna dekoracja, świetna alternatywa dla mas cukrowych.  Jeśli posiadasz sprzęt taki jak: rękawy cukiernicze i tyki do dekoracji to sprawa jest prosta. Natomiast jeśli w Waszej kuchni takich sprzętów brak, to nic, poradzimy sobie. Przejrzyj(...)odrobinę barwnika w żelu, delikatnie mieszam. Druga metoda, którą lubię najbardziej bo za każdym razem efekt jest inny, polega na tym, że „brudzę” worek cukierniczy od środka. Masa bezowa, która przechodzi przez worek niesie ze sobą drobiny barwnika. Patrz zdjęcie poniżej: Mini bezy Drukuj Składniki 2 białka rozmiar L 120 g drobnego cukru ewentualnie barwnik spożywczy płaska łyżka

Rusty Fork
Tort orzechowo kawowy 155

Tort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru(...)papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub mielonymi orzechami. Orzechy zmiksować/zetrzeć. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę na tort przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około

królestwo garów