masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:14/90)

Babeczki Mumie 146

łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 120 g lukru 2 łyżki kolorowej posypki 24 małych groszków czekoladowych 12 fioletowych papilotek masa cukrowa biała Instructions Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt(...)formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową

Wędrówki po kuchni
Tort z kremem z nutelli 109

pieczenia masło margaryna 200g masła czekoladowego odrobina soku z  cytryny 4  łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits) masa cukrowa  barwniki dodatki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z  białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić(...)ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie

Wielki apetyt
Czekolada plastyczna (receptura + instrukcja wykonania róży ) 166

Czekolada plastyczna jest wspaniałą alternatywą lukru plastycznego ( klik ) . Tak jak dzieci przepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady(...)miodu. Ozdobą  tortu z poprzedniego wpisu ( klik )  była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak  kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch tabliczek czekolady wyjdą nam dwie duże róże i jedna mniejsza - bądź pięć mniejszych. Do wykonania róży potrzebujemy: - filiżankę - czekoladę plastyczną - odrobina skrobi ziemniaczanej bądź skrobi kukurydzianej

kawawszklance
Tort Zygzak mcqueen 136

łyżki cukru pudru       3 tabliczki gorzkiej czekolady       dżem wiśniowy       masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane:      Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic(...)fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody

Amatorka kuchenna
Pralinki pandy 245

babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić(...)wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych cukiereczków). Lukier może posłużyć za klej. Gotowe pandy przekładamy do papierowych papilotek lub nabijamy na patyczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
ciasto kokosowe w kształcie królika 210

homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady)  galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5  łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa   Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie(...)galaretkę i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Kiedy całość zastygnie śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i obsmarować boki i wierzch ciasta. Całość dokładnie pokryć kokosem. Z masy cukrowej wyciąć oczy, uszy i inne elementy dekoracji. Ułożyć na wierzchu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak elegancko udekorować tort? 123

Klasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo(...)angielskim Nie tylko polewa czekoladowa , ale i lukier świetnie nadają się do dekorowania różnego rodzaju wypieków. W przypadku torcików w stylu angielskim najlepiej sprawdzi się lukier plastyczny, nazywany też masą cukrową. Można nią pokryć dokładnie wierzch tortu bądź wykonać dowolne figurki w kształcie kwiatków, serduszek, cyferek czy zwierzątek. Dzięki barwnikom je możesz zabarwić na dowolny kolor. Potrzebne składniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mazurek kajmakowy 156

kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40(...)wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka. Mazurka najlepiej przyrządzić dwa dni wcześniej żeby zmiękł

Bajeczna Kuchnia
Tort urodzinowy Świnka Peppa 208

brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 150 g masła 3 jajka Składniki na ciasto muffinkowe Składniki na krem budyniowy Składniki na domową masę cukrową + ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki do dekoracji Spody (niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujecie można upiec poprzedniego dnia). Zanim zaczniemy składać tort powinny mieć dużo czasu, żeby(...)kroku jak zrobić ciasto waniliowe znajdziecie tutaj (w przepisie pominęłam jedynie wodę i kakao), jak przygotować ciasto muffinkowe: to tutaj . Ozdobę na górę tortu ze świnką zrobiłam z domowej masy cukrowej z dodatkiem minimalnej ilości czerwonego barwnika, czarne oczy są zrobione z rozpuszczonej czekolady. Dobrze jest mieć tutaj szablon – ja skorzystałam z puzzli ze Świnką Peppą, które znalazłam

Ciastkozercy
Pierniczki z masą cukrową 2013 110

szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze Dekoracje • perełki cukrowe • posypki cukrowe • pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier(...)rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. • Pierniczki piec w 170 st.C przez 10-15 minut. Masa cukrowa • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder

To co kocham
Klasyczne kruche ciasteczka 141

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej(...)Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec w 160'C około 10 minut. Ostudzić na kratce. Gotowe ozdabiamy według uznania i potrzeby - u mnie masą cukrową

Cakes By Kejt
Babeczki wiosenne listki 163

trochę kakao (te babeczki muszą być ciemniejsze od pozostałych). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć(...)większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Czekoladowe pająki 267

prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę - mniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa(...)Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki. Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic. Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do dekoracji przed samym podaniem. Smacznego

Ciastkozercy
Choinki i Domki z Piernika 130

tego samego przepisu co pierniczki z witrażykami. W zeszłym roku też robiłam domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z  ½ kg mąki(...)sobą ściany. Gdy ściany były sklejone a lukier dobrze zastygł dokleiłam dach.Gdy dach dobrze zastygł docięłam komin i przykleiłam go za pomocą lukru. Następnie zrobiłam choinkę, bałwanka z masy cukrowej i zaczęłam dodawać poszczególne elementy czyli drabinę, płotek choinkę i bałwanka. Gotowy domek posypałam cukrem pudrem przesianym przez sito. Całość wymaga trochę pracy ale efekt daje satysfakcję. Niestety piernikowa drabina

Mama Gotuje
Zając Wielkanocny 123

krem: 270 g serka śmietankowego ( 23,5 g tłuszczu/ 100g) 135 g miękkiego masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze  dodatkowo: wiórki kokosowe (ok. 200 g) 1 raffaello masa cukrowa z tego przepisu ( tu ) różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe   Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane migdały. W drugim naczyniu mieszamy mąkę(...)upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi. Z masy cukrowej lepimy łapki i nadziewamy je na wykałaczki, które wbijamy w odpowiednim miejscu naszego królika. Rafaello nabijamy na wykałaczkę i umieszczamy w miejscu ogonka. Gdy okażę się, że jest

Wielki apetyt