masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:8/90)

Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 183

inni tak, ale wszyscy wiemy, że jest to tort z lalką w środku.   Połączenie biszkoptu z masą maślaną i truskawkami daje naszym kubkom smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru.  Polecam taką zabawę, gdyż uczy cierpliwości. Ja nigdy nie należałam do osób cierpliwych, co widać w detalach sukni, ale ciągle się uczę(...)białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto.  Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek tortu. Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię. Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc resztę sukni.Jeśli masa wystaje poza krawędź

Ciasteczkowy Potwór
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 225

mojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie(...)herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić. Składniki Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): Krem przygotowany zgodnie z tym przepisem , krem najlepiej przygotować w dniu obkładania tortu masą cukrową, u mnie 1 dzień przed podaniem. Nie zużyłam całego kremu, zostało mniej niż połowa, ale warto mieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe

moj przepis na
Tort okolicznościowy 190

Tort okolicznościowy    Masa cukrowa niebieska od   Cukieteria.pl  Masa cukrowa biała - od Cukieteria.pl Bardzo lubię piec ciasta i robić torty w stylu angielskim, choć te wymagają bardzo dużo pracy i cierpliwości. Przyznam się szczerze, że torty angielskie zaczęłam robić dzięki Pani Agacie Piechocińskiej, która zaprosiła mnie do współpracy z firmą  Cukieteria .pl i za każdym razem(...)lepiej to mi wychodzi. To ona wysyłała mi różne produkty i dużo masy cukrowej, z którą postanowiłam coś zrobić. A żeby umieć robić takie torty, sięgnęłam po poradę do koleżanki Marty z Rogoźna, za co jej ślicznie dziękuję. Teraz już wiem, że torty angielskie, to jest to, co lubię robić. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Tort zabajone 184

jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka kakao Masa : 7 żółtek 1 szklanka cukru 1  1/2 kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Masa cukrowa: 1 białko 500 gram cukru pudru 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń  1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix masa(...)cukrowa lub gotowe ozdoby z masy cukrowej lub marcepanowej Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszam obroty i ucierając dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łączę z masa jajeczną. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Tort Maestro 160

czekolady 200 g chałwy waniliowej 125 g serka mascarpone Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej czarnej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy(...)każdym kolejnym blatem, wykładając na każdy z nich krem, raz chałwowy, raz cappuccino. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą pozostałego kremy. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia. Notatki - biszkopt najlepiej jest upiec dwa dni wcześniej - kremy należy przygotować dzień wcześniej, aby dobrze zastygły. Jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie krem się nie uda by Małgorzata Hert

Wędrówki po kuchni
DIY ciasteczka bałwanki 125

Potrzebne będą: okrągłe ciasteczka czerwona masa cukrowa- na szalik i nos biała masa cukrowa- na bałwanka kawałki deserowej czekolady-na oczy i węgielki odrobina wody do sklejania masy cukrowej szpatułka bądź pędzelek do nakładania wody mały nożyk do wycinania części Smacznego

KreatywnePiny
Babeczka świąteczny pingwin 160

Ozdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować babeczki z masą cukrową niż z kremem) i stosunkowo łatwe do wykonania. Dziś proponuję Wam cukrowe trio na Święta. Pierwszy z bohaterów: Pan Pingwin. Do przygotowania wszystkich trzech dekoracji będziecie potrzebować trzech okrągłych foremek(...)mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową ( jak to zrobić? ). Z czarnej masy wycinamy kółko używając środkowej foremki, potem jeszcze jedno w środku za pomocą najmniejszej foremki. Głowę pingwina przyczepiamy na babeczkę. Jeśli nie będzie się

Ciastkozercy
KREM MAŚLANY DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK 342

Idealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe.  Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy(...)maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego, olejku

Zrób to smacznie
Najmodniejszy tort urodzinowy - unicorn 444

napowietrzony lekki krem. Krem podzielić równo na trzy części. Każdą część zabarwić na ulubiony kolor- dokładnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Róg jednorożca zrobiłam z masy cukrowej.  Na patyczku do szaszłyków zawinęłam pasek masy cukrowej, a później pomalowałam złotą farbką (specjalną do żywności-możecie użyć złotego spray. Dostępny jest w markecie na dziale z produktami(...)pieczenia i ozdabiania.) Uszy wycięłam z masy cukrowej i pomalowałam tak jak róg. Poncz to woda z sokiem z cytryny i posłodzona do smaku. Wykonanie. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podstawce i delikatnie nasączyć. Posmarować musem z mango i przykryć blatem biszkoptowym. Z kolejnym postępować tak samo. Złożony tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.  Schłodzony tort

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
torcik i dziecięce zabawy 146

masę o smaku czekoladowym.  Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala  jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej. W kolejnych postach postaram się krok po kroku pokazać jak taką masę zrobić. Zabawy miałam co nie miara gdyż masa swoją konsystencją przypomina plastelinę. Wycinanie kwiatuszków przypominało mi czasy(...)przedszkola. Należy jednak uważać z ilością masy cukrowej gdyż jest ona bardzo słodka i może zemdlić takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Słodkie doniczki z tulipanem 132

mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo: kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki(...)Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3) . Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić zieloną trawką przygotowaną z gotowej masy cukrowej za pomocą zwykłej wyciskarki do czosnku. Masę cukrową dobrze ugnieść, żeby stała się miękka, przecisnąć przez wyciskarkę i układać partiami na muffinkach, zaczynając od krawędzi (fot.4) . Aby nasza trawka

Świat Ciasta
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 202

księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ frajdę z lepienia w masie cukrowej! Składniki: 1,5 masła (prawdziwego) 3 gorzkie czekolady 1,5 szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego 6 jajek słoiczek dżemu(...)żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej 500g białej masy cukrowej na pokrycie tortu. Buźka myszki jest zrobiona z masy czarnej, cielistej, fuksjowej, białej i jasnoróżowej. Najpierw wydrukowałam sobie dwa wizerunki Myszki Minnie (wyszukane w grafice Google). Jeden egzemplarz zostawiłam

Kulinarne Inspiracje
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 223

zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie(...)temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową.   Bezę włoską , bardzo

Karo in the Kitchen
Tort bananowo karmelowy z Peppą 162

coś czemu nie jestem w stanie się oprzeć. I chyba nie tylko ja. Dzieciaki go uwielbiają! Co do dekoracji to oczywiście zagalopowałam się trochę z bitą śmietaną pod masę cukrową. Szkolny błąd. Dobrze,  że dekorowanie zakończyłam na 2 godziny przed imprezą, bo masa całkiem by się rozpuściła. Dlatego we wpisie znajdziecie dzisiaj przepis na wnętrze tortu, prosty maślany krem(...)którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie.     Składniki (tortownica o średnicy 24cm)  Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru łyżka

Kulinarne Inspiracje
CZEKOLADOWO WIŚNIOWY TORT DLA MAMY 158

łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa cukrowa ze sklepu CUKIETERIA ozdoby cukrowe CUKIETERIA perełki cukiernicze CUKIETERIA Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po 1 żółtku,  następnie dodajemy cukier, a na koniec(...)pudrem. Do gotowej masy dodajemy wiśnie z rumu. Ilośc wg upodobań. Gotowe Blaty biszkoptowe przekrawamy na połowę, każdy smarujemy kremem, przekładamy kolejnym blatem. Na dół kładziemy duże blaty, rozwałkowujemy masę cukrową srebrną, obkładamy spód, Na wierzch kładziemy małe spody, obkładamy rozwałkowaną białą masą. Naokoło blatów układamy sznur pereł. Wierzch dekorujemy tulipanami z masy cukrowej

Z Majeczką w kuchni