masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:17/90)

Tort Kraina Lodu (Frozen) – pomysł na dekorację IX 260

właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę

Trzeci talerz
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 296

plastyczny, lukier królewski czy lukier plastyczny do bukietów! Tutaj przydadzą nam się np. klej cukrowy, obrotowa patera, wałek nieprzywierający czy packi cukiernicze. Zaczynamy od lukru plastycznego, inaczej znanego jako masa cukrowa czy fondant! Dowiemy się o barwieniu lukru plastycznego, o powlekaniu okrągłego i kwadratowego tortu lukrem plastycznym, o powlekaniu podkładki pod tort, o tym jak podpierać piętra tortu wspornikami(...)torciki, torcikową klatkę dla ptaków, sposoby jak robić perły i kokardki z lukru oraz róże i kwiaty, aby potem zobaczyć jak stworzyć efekty tkaniny i falbanek! Pomysłów jest cała masa! Przechodzimy do bardzo interesującej mnie techniki - techniki malowania - np. wytłaczanie wzorów, uzyskiwanie efektu malowania akwarelą, haftowanie pędzlem, malowanie masłem kakaowym czy w końcu malowanie jadalnymi farbami. Kiedy poznamy te techniki

Plate of Joy
Krem maślany do dekoracji 136

potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu , jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję , dzięki czemu możemy ładnie wyrównać powierzchnię tortu i masa będzie się ładnie układać, bez żadnych „wybojów” Masę można barwić na różne kolorki

Za drzwiami kuchni
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 205

nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.  Tort wykończyłam  lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu(...)cytryny Masło połączyć z cukrem pudrem. Ucierać aż masło zbieleje, podwoi objętość a cukier się rozpuści. Dodawać partiami sok i nadal ubijać. Masą maślaną obłożyć tort przed pokryciem masą cukrową. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Krem maślany do dekoracji 161

potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu , jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję , dzięki czemu możemy ładnie wyrównać powierzchnię tortu i masa będzie się ładnie układać, bez żadnych „wybojów” Masę można barwić na różne kolorki

Za drzwiami kuchni
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 256

robię od marca! Zrobiłam ich już dość dużo, ale (jeszcze!:P) nie jestem profesjonalistką.   Z czego robimy kwiaty cukrowe? Wykonujemy je z lukru plastycznego. Wiele z Was zapewne nie wie, że pod stwierdzeniem "lukier plastyczny" kryje się kilka mas, o różnych właściwościach: lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa, lukier plastyczny do modelowania figurek, lukier plastyczny do modelowania i kwiatów(...)lukrem plastycznym, należy go uprzednio przygotować - równo posmarować sztywnym kremem maślanym. Musy na bazie mascarpone, czy bitej śmietany się tu nie nadają. Są za lekkie, powierzchnia będzie krzywa, a masa cukrowa złapie wilgoć i będzie dosłownie spływać podczas krojenia. . Lukier plastyczny do figurek - jak sama nazwa wskazuje, ale my się nim dziś zajmować nie będziemy.  Nas interesują dwa rodzaje

DominikaDolci
Słodka plastelina 183

pewnego projektu, który był ogromnym wyzwaniem i który sprawił, że duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. Ale o tym już jutro. Póki co - moje pierwsze podejście do masy cukrowej. Hmm... W zasadzie kiedyś już miałam z nią do czynienia, ale była to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Chrzest Św. 157

Jeden z ostatnich moich tortów ... ... na Chrzest Święty. Różowe okrycie z masy cukrowej i śpiącym pod kocykiem bobasem :) Wnętrze skrywało zatopione w galaretce truskawki i malinową masę Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tort cytrynowy 244

paterze, naponczować 1/3 mieszanki soku z wódką. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć kolejny blat, postąpić tak samo. Wierzch tortu posmarować kremem, następnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też

moj przepis na
Toskański placek świąteczny 179

przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak).  Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy

Moniki Smakołyki
Babeczki choinki. 125

dokładnie smarujemy masłem aby ciasto nie przywarło. Do jednego otworu wkładamy tylko 1 łyżkę masy. Muffiny mają być niższe nisz standardowe. Pieczemy około 20 min. w 180C.   Masa cukrowa; 15 dag masła 30 dag cukru pudru kilka kropel soku z cytryny odrobina barwnika zielonego w proszku   Dodatkowo; kilkanaście truskawek - każda takiej samej wielkości kolorowe koraliki jadalne   Wszystkie(...)Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki dekorujemy całą powierzchnie truskawki tworząc stożkowaty kształt czyli naszą choinkę. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Halloween Babeczki Nietoperze 241

czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej masy cukrowej i czekolady lub z białego lukru (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy

Ciastkozercy
Czekoladowe ciastko XXL 173

cukier umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie krótko miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę. Przekładamy do cukrowej masy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy większość posiekanej czekolady (ok. 2 łyżek zostawiamy do posypania wierzchu). I ponownie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie równe

My Culinary Art
Tort makowo-jabłkowy 184

mojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można

moj przepis na
Urodziny! 196

urodziny dlatego chciałam dodać post z wykonanymi przeze mnie potrawami na tą okazję. Wiadomo, że na każdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana.  Tort  śmietanowo - czekoladowy : masa śmietanowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk

Klaudynkowa kuchnia