masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:26/90)

Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 269

ciasteczka maślane i przyznam szczerze, że na kilku ciasteczkach troszkę rozmazywały się napisy podczas pieczenia, ale i tak ciasteczka wyszły pyszne! Następnym razem wypróbuję je do tłoczenia napisów na masie cukrowej, myślę, że tam wałeczki sprawdzą się doskonale! Taki spersonalizowany wałek to wspaniały pomysł na świąteczny prezent, do tego bardzo ekologiczny

Z miłości do słodkości
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2567

blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości. Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy. Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki.  Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy. Następnie układamy nasze figurki

Pudełko rozmaitości
Babeczki Rudolf 247

Rudolf   Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy w krem rogi ze słonych precelków. Babeczki Rudolf Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczkowe potwory 221

przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki Zaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku. Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Walentynkowe Double Chocolate 126

naczyniu do fondue i odstawiamy, żeby nieco ostygła – nie może być gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 126

lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 4800

jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lukru (np. takiego ). Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 143

warstwą postępujemy tak samo nakładając pokrojonego na kawałki ananasa, na trzecią warstwę nakładamy dżem. Górę mazurka także nasączamy ponczem, nakładamy krem i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej i rozpuszczamy czekoladę. Po przestudzeniu nakładamy czekoladę na mazurka, wyrównujemy i dekorujemy. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka Minnie 119

środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki. Krem przygotowujemy według przepisu , dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego

Ciastkozercy
Babeczki z poziomkami 192

wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia. Poziomki miksujemy na mus i mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też

Ciastkozercy
Pamiątki z wakacji 117

dobrze znany w Polsce produkt, jedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach. Zestaw mas cukrowych i posypek do dekoracji trafił do koszyka chyba głównie dlatego, że był ładnie zapakowany. Może to nie jest zbyt rozsądny powód, żeby wieźć je taki kawał drogi... nazwijmy

Ciastkozercy