Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika szczypta soli Masa: kostka masła 1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 200g chałwy waniliowej Dodatkowo: marmolada wieloowocowa polewa kakaowa (przepis tutaj ) cukrowe perełki i gwiazdki Piernik: Miód podgrzewać z margaryną i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę(...)koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami
Smakołyki Asipierników masa: 2 szklanki startych w łezkę 1 galaretka cytrynowa suszona żurawina do dekoracji: polewa czekoladowa deserowa biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp(...)choinka. Posmaruj ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej ulep kuleczki lekko je spłaszczając. Z jednej kulki uformuj gwiazdkę. Ułóż je na choince. Stopioną białą czekoladę włóż do woreczka ze ściętym rogiem i udekoruj choinkę tak zrobioną szprycą. Na końcu ozdób ją srebrnymi kuleczkami i białą posypką cukrową o różnych kształtach. Niestety nie piekłam mojej choinki
Gotuj Sam!polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Do ubitych jajek dodawaj mieszankę mąki i miksuj na wolnych obrotach do czasu całkowitego połączenia się
365 dni dookoła kuchnisztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g cukru pudru 5-6 łyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem(...)ciasta ("zatkać dziurkę"). Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami cukrowymi i wstawić do lodówki, by masa zastygła. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju
Mania Wypiekaniapieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio Posypka cukrowa Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniarozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek
Moja Delicjamasła opakowanie kulek Ferrero Rosche i cukrowe perełki Do miseczki wkładamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietankę i dorzucamy masło. Wszystko rozpuszczamy w kapieli wodnej. Na serowa masę wykładamy roztopioną czekoladę i układamy kulki Ferrero. Posypujemy cukrowymi perełkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryilość można zmniejszyć do 70 dkg 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 4 łyżki kakao biszkopty białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy) czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną masą krówkową) wafle/opcjonalnie/ Krówki rozpakować, wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając i uważając, by nie przypalić rondla. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić(...)dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając biszkopty udekorowane cukrowymi oczami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławymieszać i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie poruszać słoikiem, tak aby czekolada dobrze się wymieszała z rumem. Wodę z cukrem zagotować i zostawić do ostudzenia. Masę czekoladową wymieszać z syropem cukrowym i przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Im dłużej nasza nalewka będzie leżakować, tym smaczniejsza będzie
Passions hobbies lifepieczenia i pieczemy nie dłużej niż 10 min. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie. P ierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową. Przepis na lukier na bazie białka: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby
Moniki Smakołykiczasu. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do miski wsypać 600 g mąki, 1,5 łyżeczki sody, 5 łyżeczek przyprawy korzennej, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano - cukrową i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu. Masę piernikową wałkować na placki grubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy
Świat Ciastasztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać. Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową. SMACZNEGO
Blondynka Gotujepołamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą mini mazurki. Ponadto brzegi mazurków można udekorować dowolną masą a wierzch posypkami, u mnie: kwiatuszki z cukrowych perełek, cukrowe motylki oraz podprażone płatki migdałów. Moje posty
Słodka Stronawrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml wrzącej wody 100 g truskawek mrożonych 3 łyżki zwykłego cukru ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Następnie wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Masę przelać do mniejszych szklanek. Wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować truskawkową galaretkę. Do rondelka dodać mrożone truskawki, wsypać cukier i wlać(...)wlać do masy z rondelka. Całość wymieszać ze sobą. Gdy masa jogurtowa zastygnie to wyłożyć na nią truskawki. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje. Przed podaniem deser ozdobić cukrową posypką
UgotowaćWymieszać. Postawić na palniku. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Cukier roztopi się. Zmniejszyć ogień, gotować 20 - 25 min, aż cukier zacznie się krystalizować - masa lekko zgęstnieje i powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir. Gorący imbir
maniapieczenia