masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:39/90)

Kujawianka (kawa zbożowa) 185

Skład: prażone żyto, jęczmień, cykoria, burak cukrowy. Firma: Rieber Foods Polska S.A. Cena: ok. 2,50 zł. Masa netto: 200 g. Sposób przygotowania: wsyp 3-4 łyżki kawy do 1 litra wrzącej wody. Gotuj 5 minut. Zestaw z ognia, skrop zimną wodą i pozostaw pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem przecedź przez sitko. Możesz posłodzić i dodać mleka

Qlinarnie i Qlinarnie
Rafaello z kaszy jaglanej 359

smaku, bo może okazać się, że 3 łyżki ksylitolu nie wystarczą. Dla mnie są wystarczająco słodkie, ale po detoksie cukrowym i trzytygodniowej abstynencji od słodkości, moje kubki smakowe są nieco bardziej wrażliwe na słodki smak. Spróbujcie więc masy w trakcie przygotowywania i dodajcie tyle ksylitolu lub cukru, aby były przyjemnie słodkie, ale też nie przesłodzone. *Przepis pochodzi z bloga

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik różany 108

łyżek płatków migdałowych dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki) Wykonanie spodu: Ciastka pokruszyć lub zmielić za pomocą blendera, tak by powstał ciasteczkowy pył. Dolać roztopione masło i wymiesza c (konsystencja będzie podobna do mokrego piasku). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na spód masę ciasteczkową i ugnieść ręką tak by porządnie ugnieść masę na tortownicy. Ugnieciony spód włożyć(...)upieczony sernik. Zagotować śmietanę i dodać do niej czekoladę (mieszać, aż całkowicie się rozpuści). Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masą polać sernik. Płatki migdałowe delikatnie podprażyć na patelni i posypać nimi sernik. Sernik można dodatkowo ozdobić wg własnego pomysłu (perełkami, cukrowymi dekoracjami itd.).  Blacha: tortownica o średnicy 28cm Przepis znalazłam na blogu: mirabelkowy.blogspot.com i zmieniłam proporcje w przepisie

Mania Wypiekania
Babka z różą 181

ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać(...)proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! To już ostatnia propozycja do wielkanocnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowy tort koronkowy 181

rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt(...)uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera i ubijać (końcówką do ubijania piany) do uzyskania bardzo gęstej piany.  Następnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową. 150

cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Dodatkowo: około 50 dag herbatników dowolna cukrowa posypka Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym(...)drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki. 3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania

Izabelawkuchni
Mazurek kajmakowy 123

mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałowe cukrowe ozdoby  Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć(...)mazurki. Ułożyć je na papierze do pieczenia,ponakłuwać widelcem  i upiec w temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut. Wystudzone mazurki-jajka przełożyć dżemem a wierzch posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować

Kolorowa kuchnia Elki
Tort z malinami 165

fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać(...)korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu.  Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin

cucinare
Tort waniliowo-jabłkowy. 168

Dziś mam dla Was tort waniliowo-jabłkowy. Jest pyszny i dobrze smakuje również schłodzony. :) Otrzymuję od Was prośby o instruktarze dotyczące dekoracji z kwiatów cukrowych. Myślę nad stworzeniem filmiku, gdyż nie da się opisać tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego przybory. Składniki(...)formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut. Zaparzamy herbatę, studzimy. Łączymy ją z syropem cukrowym i rumem. Mieszamy. Z mleka, żółtka, ziarenek wanilii i cukru gotujemy krem angielski. Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i uzyska kolor kremowy. Żelatynę namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Do ugotowanej masy wrzucamy odsączoną żelatynę, mieszamy

DominikaDolci
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 315

waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i masę odstawić do ostygnięcia na około 5-10 minut. 2. Mąkę przesiać i wymieszać(...)mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać aromaty (lub skórkę pomarańczową lub przyprawy korzenne) i masę czekoladową, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy krem przełożyć do foliowego woreczka z końcówką Wilton M1 i ozdobić nim wierzch babeczek, posypać posypką cukrową lub dowolnie udekorować. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 156

pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw(...)wystudzenia. Dodaj następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mąkę i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm , pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut  w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel

Food Square
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 120

proszku pełnego 400 g masy kajmakowej 1 cukier waniliowy                                                                    DODATKOWO :  płatki migdałów  skórka pomarańczowa kandyzowana kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy(...)klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała. Formę do pieczenia 25/30 wykładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto "kraina lodu" 147

barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej ok. 15 sztuk niebieskich bezików bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Następnie dodać żółtka a później olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 170*C około(...)kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało.  Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lody domowe + film 100

szklanki cukru 2 żółtka szklanka maślanki naturalnej kilka truskawek do dekoracji ( lub innych owoców ) łyżka perełek cukrowych przepis Śmietanę kremówkę zagotowujemy , zdejmujemy z ognia delikatnie studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel , powoli dolewamy przegotowaną śmietanę cały czas ubijając. Rondelek z masą jajeczną stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy do momentu(...)masa się zagęści , nie gotujemy jej. Masę zdejmujemy z ognia i dolewamy do niej maślankę energicznie mieszając. Masę lodową  studzimy po czym owijamy folią spożywczą i wkłądamy na kilka godzin do zamrażalnika co jakiś czas mieszając . Lody dekorujemy perełkami cukrowymi i owocami

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe przekładane powidłem. 123

mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego dowolna posypka cukrowa Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni