masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:38/90)

GULAB JAMUN – błyskawiczne indyjskie „pączki” 184

Zrobiony głównie z masy mlecznej. W Indiach Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya. Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach

Ostra na Słodko
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 165

dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji: dowolne owoce – u mnie maliny owinięte plasterkami brzoskwiń i cukrowe serduszka Uwaga: biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu.  Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche.  Piekarnik rozgrzej do 180 °C.  Do dużej

Roślinna - blog wegański
Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 119

misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 237

czekoladowa lub ok. 150g czekolady (u mnie mleczna z gorzką pół na pół) rozpuszczona w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami masła dekoracje cukrowe (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem (pudrem i waniliowym) na jednolitą masę, dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec

Mania Wypiekania
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 517

masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem(...)wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake).  Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 517

masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem(...)wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake).  Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Babka budyniowa 288

łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady (30%) 50 g ciemnej czekolady (75%) 50 ml śmietany kremówki (38%) cukrowe perełki Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem, wymieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech(...)partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy. Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Babkę ułożyć na talerzu spodem do góry, polać czekoladą, posypać cukrowymi perełkami. Smacznego! Użyłam formy z kominem o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki czekoladowe 103

jajka , mąkę i proszek do pieczenia . Dokładnie wszystko mieszamy . Foremki do babeczek  (ok 12 sztuk ) smarujemy masłem i nakładamy masę kakaową . Pieczemy  20 minut w temp. 180 st. C . Dekorujemy  bitą śmietaną  i posypujemy perełkami cukrowymi

Smakowite Dania
Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia 207

cukrowa - najlepiej taka własnej roboty Wykonanie: Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi(...)mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy. Czekolada:  Obie czekolady roztapiamy na parze. Babeczki napełniamy masą toffi, w którą wkładamy po jednym orzechu  macadamia . Całość zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   /*post zawiera lokowanie produktu

Blondynka Gotuje
piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem 164

cukru 3 żółtka warstwa marcepanowa: 400 g kaszy manny 300 g cukru 150 g masła 1/2 szkl wódki olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto) ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżeczki cukru 100 g masła 1 jajko W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować(...)bardziej mięknie). Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.  Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Udekorować cukrowymi perełkami

6niebo
Pączki z ziemniakami 237

Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Lukier 2 szklanki cukru pudru 4 -5 łyżek wrzątku posypka cukrowa barwniki W miseczki przesiać cukier, zalać wrzątkiem, utrzeć na gładką masę grzbietem łyżki, ewentualnie dodać barwinki, wymieszać. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Każdy pączek nadziewać kremem, wkładając tylkę

moj przepis na
Kujawianka (kawa zbożowa) 196

Skład: prażone żyto, jęczmień, cykoria, burak cukrowy. Firma: Rieber Foods Polska S.A. Cena: ok. 2,50 zł. Masa netto: 200 g. Sposób przygotowania: wsyp 3-4 łyżki kawy do 1 litra wrzącej wody. Gotuj 5 minut. Zestaw z ognia, skrop zimną wodą i pozostaw pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem przecedź przez sitko. Możesz posłodzić i dodać mleka

Qlinarnie i Qlinarnie
Rafaello z kaszy jaglanej 369

smaku, bo może okazać się, że 3 łyżki ksylitolu nie wystarczą. Dla mnie są wystarczająco słodkie, ale po detoksie cukrowym i trzytygodniowej abstynencji od słodkości, moje kubki smakowe są nieco bardziej wrażliwe na słodki smak. Spróbujcie więc masy w trakcie przygotowywania i dodajcie tyle ksylitolu lub cukru, aby były przyjemnie słodkie, ale też nie przesłodzone. *Przepis pochodzi z bloga

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik różany 117

łyżek płatków migdałowych dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki) Wykonanie spodu: Ciastka pokruszyć lub zmielić za pomocą blendera, tak by powstał ciasteczkowy pył. Dolać roztopione masło i wymiesza c (konsystencja będzie podobna do mokrego piasku). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na spód masę ciasteczkową i ugnieść ręką tak by porządnie ugnieść masę na tortownicy. Ugnieciony spód włożyć(...)upieczony sernik. Zagotować śmietanę i dodać do niej czekoladę (mieszać, aż całkowicie się rozpuści). Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masą polać sernik. Płatki migdałowe delikatnie podprażyć na patelni i posypać nimi sernik. Sernik można dodatkowo ozdobić wg własnego pomysłu (perełkami, cukrowymi dekoracjami itd.).  Blacha: tortownica o średnicy 28cm Przepis znalazłam na blogu: mirabelkowy.blogspot.com i zmieniłam proporcje w przepisie

Mania Wypiekania
Babka z różą 191

ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać(...)proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! To już ostatnia propozycja do wielkanocnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania