wiśniowy - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki sól - szczypta tłuszcz do formy mąka do formy Śmietana kremówka 30%- 350 ml cukier puder - 2 łyżki perełki cukrowe Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć(...)nagrzanego i upiec. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki, ja część z nich przekroiłam na pół. Po wierzchu posypać perełkami cukrowymi
Camilla w kuchniczekoladowym wafelku (typu teatralny) możecie przygotować napis (z białej, rozpuszczonej czekolady). Prawda, że proste? :) Przed samym podaniem, brzegi tortu posypałam zmielonymi orzechami, a sam wierzch ozdobiłam kolorową, cukrową posypką + obowiązkowo została wbita fajerwerka TORT NR 2 - mocno czekoladowy, ozdobiony kremem ganache i roztopioną czekoladą Ten tort będzie wymagał od Was większej ilości czasu, ponieważ musicie upiec biszkopt(...)upieczonego biszkoptu należy wyciąć odpowiednie kształty: prostokąt, kulki. Do ozdobienia tego tortu możecie przygotować krem ganache i ubić go na sztywną masę (przepis TUTAJ ). Na sam koniec całość ozdobić roztopioną gorzką oraz białą czekoladą + kokardką, cukrowymi perełkamii :) Tort został podany na plastikowej, dużej desce + na niej zostały zrobione napisy z roztopionej czekolady. Po złożeniu tortu - z ciasta
Ugotowaćbakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć(...)dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasuchej misce. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru pudru nadal ubijając. Gdy białka są już sztywne dolewamy cieniutkim strumieniem nasz gorący syrop cukrowy i ciągle nieprzerwanie ucieramy białka przez ok 7-8 min aż nasza masa zrobi się gęsta , lśniąca i sie ochłodzi. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół. Na dolną część nakładamy solidną porcję kremu , przykrywamy górą ptysia. Posypujemy
Malinowa KawiarenkaZrobiony głównie z masy mlecznej. W Indiach Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya. Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach
Ostra na Słodkododatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji: dowolne owoce – u mnie maliny owinięte plasterkami brzoskwiń i cukrowe serduszka Uwaga: biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do dużej
Roślinna - blog wegańskimisce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia
Kolorowy Przepisownikczekoladowa lub ok. 150g czekolady (u mnie mleczna z gorzką pół na pół) rozpuszczona w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami masła dekoracje cukrowe (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem (pudrem i waniliowym) na jednolitą masę, dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec
Mania Wypiekaniamasła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem(...)wierzch tortu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake). Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimasła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem(...)wierzch tortu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake). Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady (30%) 50 g ciemnej czekolady (75%) 50 ml śmietany kremówki (38%) cukrowe perełki Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem, wymieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech(...)partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy. Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Babkę ułożyć na talerzu spodem do góry, polać czekoladą, posypać cukrowymi perełkami. Smacznego! Użyłam formy z kominem o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka , mąkę i proszek do pieczenia . Dokładnie wszystko mieszamy . Foremki do babeczek (ok 12 sztuk ) smarujemy masłem i nakładamy masę kakaową . Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C . Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy perełkami cukrowymi
Smakowite Daniacukrowa - najlepiej taka własnej roboty Wykonanie: Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy rozwałkować, wyciąć kółka i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Babeczki piekę w 150-180 stopni. Czas pieczenia.....na oko, czyli patrzymy na kolor i ewentualnie sprawdzamy wykałaczką. Masa toffi(...)mlekiem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godziny. Studzimy. Czekolada: Obie czekolady roztapiamy na parze. Babeczki napełniamy masą toffi, w którą wkładamy po jednym orzechu macadamia . Całość zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu
Blondynka Gotujecukru 3 żółtka warstwa marcepanowa: 400 g kaszy manny 300 g cukru 150 g masła 1/2 szkl wódki olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto) ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżeczki cukru 100 g masła 1 jajko W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować(...)bardziej mięknie). Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Udekorować cukrowymi perełkami
6nieboPrzykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Lukier 2 szklanki cukru pudru 4 -5 łyżek wrzątku posypka cukrowa barwniki W miseczki przesiać cukier, zalać wrzątkiem, utrzeć na gładką masę grzbietem łyżki, ewentualnie dodać barwinki, wymieszać. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Każdy pączek nadziewać kremem, wkładając tylkę
moj przepis na