wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową, spektakularnie wypadła mi z lodówki. Możecie się domyślać, jakie słowa z ust padły w takim momencie! Jednak jak się na coś uprę, to zrobię choćby nie wiem(...)przykład tu: sweetdecor.pl 1 podkład dwustronnie powlekany o średnicy 18 cm, podobnie jak wsporniki, tu znalazłam 20 cm, ale docięłam, żeby pasował: sweetdecor.pl 750 g- 1 kg masy plastycznej białej lukry plastyczne w różnych odcieniach różu i fioletu małe wykrawaczki do ciastek Składniki na duży biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki wody
Kulinarne InspiracjeTort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam(...)połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier puder. Ubić na pulchną masę. Białka ubić na sztywna pianę. Do miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy
królestwo garówwieczór panieński Patrycji. Jestem niezwykle dumna, bo udało mi się przekroić go na 3 części, jak nigdy. Przez to był wysoki, a dodatkowo ozdobiłam go polewą czekoladową, domową masą cukrową i czekoladowymi serduszkami. Duma mnie rozpiera i powoli odżywam po imprezie. ;) Proporcje na blaszkę o średnicy 26cm. 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)schłodzić.Masło dobrze rozetrzeć i partiami dodawać sos czekoladowy delikatnie mieszając mikserem. Można dodać 1 łyżkę alkoholu. Biszkopt przekroić na 3 części, naponczować wodą z cukrem i przełożyć masą. Włożyć na chwilę do lodówki do stężenia. Śmietanę, masło, kakao i cukier włożyć do rondelka i zagotować często/ciągle mieszając. Gotować parę minut, następnie gotową polewą posmarować cały tort
Czerwony GupikRobiąc tort dla mojego rocznego syna chciałam aby było bardzo kolorowo, ale też nie chciałam robić wypieku z masą cukrową. Dlatego też postawiłam na smak wiśniowy z kakaowym biszkoptem, a za dekoracje posłużyły mi draże M&M's. Efekt końcowy był ładny, ale przez całą noc w lodówce draże weszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik(...)dodać cukier i zagotować. Odlać odrobinę soku do nasączenia. Do szklanki nalać odrobinę wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wlać stopniowo do wiśni mieszając. Podgrzewać do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego kisielu. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukry waniliowe. Na koniec dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. 200 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretki. Dobrze
Passions hobbies lifezdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje też zamienniki, niemal do każdego ciasta(...)szkl. rodzynek ( 72 g ) W misce połączyć mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i rodzynki. W drugiej misce ubijać 2-3 minuty jajka z cukrem i olejem aż masa będzie gładka. Dodać cukinię i krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto
Posadzone i zjedzonektóry mi wyszedł, a nie tym, który zaplanowałam. Bo, moi drodzy, tym razem to dwie zupełnie różne rzeczy... Chciałam, żeby tort prezentował się efektownie. Miał być kolorowy, obłożony masą cukrową, wspaniały. Ale C. stwierdził, że on chce tort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić(...)dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu brak i przed samymi świętami. Ustaliłyśmy tylko smaki tortu, a resztę pozostawiła mnie. To był idealny moment, aby zrobić jej niespodziankowy prezent i zmierzyć się z masą cukrową. Tak o to powstał tort ze szpilką. Buta robiłam z tygodniowym wyprzedzeniem - etapami. Najpierw zrobiłam obcas i pozostawiłam go na kilka dni, aby wysechł, następnie kolejne(...)Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i cukrem, na koniec dodajcie wanilię. W osobnej misce przesiać kakao, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę jajeczną i krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę. Krem ganache 250 ml śmietany
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem(...)cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił
Mia Cucina Sofietatort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam(...)kremu mieszamy z barwnikami i dekorujemy wg własnego pomysłu. Właściwie celem mojego wpisu nie jest dzielenie się przepisem na tort, ale samym pomysłem na jego dekorację, jednak uważam, że masy którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić. Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury
Trzeci talerzmój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne, zazwyczaj jedno z drugim nie idzie w parze, często te ładne są ciężkie, tłuste, przesłodzone albo z niesmacznej masy cukrowej ble... Z Tortem Kinder jest zupełnie inaczej ... jest lekki nie za słodki, nie tłusty i naprawdę zatęsknicie za jego smakiem !! Dużym plusem tego tortu jest oczywiście dekoracja(...)zagotuj, możesz rozpuścić czekoladę na parze bądź wstaw miseczkę do RONDLA, mieszaj czekoladę aż to całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada wystygnie ale wciąż będzie płynna przelej ją do masy śmietanowej i miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników. I V Etap - przekładanie biszkoptu Biszkopt przedziel na 3 równe części. (jeżeli nie dasz rady przedzielić na 3 równe części
Wylizany Rondelgrawer wykonany techniką laserową. Wałki możecie stworzyć także z własnym podpisem, logiem czy innymi obrazkami jakie chcecie. Wałek oczywiście nadaje się do odciskania wzorów także na masie cukrowej, marcepanowej, plastelinie czy glinie... Ciasteczka z grawerem ucieszą nie jednego łasucha, zapewniam Was! Przesyłka dotarła ekspresowo a zawartość była bardzo dobrze zapakowana, nie ma możliwości aby coś się zniszczyło
Radość kipiąca uśmiechem.rozsmarować nożem od dołu do góry. Posmarowany tort przed polaniem polewą czekoladową należy mocno schłodzić, możecie włożyć go do zamrażalnika na 10 minut. Ozdóbcie według pomysłu. Zrobiłam z masy cukrowej ozdoby- serduszka, kwiatki, kolorowe kulki. Można użyć ciasteczka, czekoladki i kolorowe posypki. Miejscami przykleiłam jadalne srebro, aby nadać mu jeszcze bardziej zwariowany charakter. Spróbujcie z własną dekoracją
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis" na świetną zabawę z Dziećmi :-) Upiecz proste ciasteczka maślane z tego przepisu . Sprawdź czy masz w domu wykałaczki, foremki, masę cukrową, mazaki cukrowe.. i bierzcie się do pracy! Gwarantuję, że wszyscy będą się świetnie bawić
AniaGotuje.plwszystkim Kobietom aby każdy kolejny dzień był Dniem Kobiet , aby uśmiech na naszych twarzach gościł tak często jak dzisiaj W skład tortu wchodzi biszkopt przełożony bitą śmietaną, całość pokryta masą cukrową. Artykuł Tort czołg pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniatort resztkami masy fistaszkowej, owocami (kiwi, borówki, truskawki - im bardziej wyraźny i rześki smak tym lepiej), boki można obsypać tartymi migdałami. W tej kwestii pełna dowolność z absolutnym wyłączeniem masy cukrowej. Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po schłodzeniu jest fantastyczny. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu