masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:16/90)

Deser z barankiem 217

Biszkopty, serek mascarpone oraz słodkie brzoskwinie to idealne połączenie. Składniki 1 serek mascarpone ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 2-3 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru pudru kolorowa masa cukrowa 1 łyżeczka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Relacja z targów Bakepol 149

m.in „Ten ważny dzień…. Na słodko!” czyli słodkości na przyjęcia weselne, na chrzest podczas którego Iga Sarzyńska i Marta Truskolawska przygotowywały słodkości na przyjęcie weselne i chrzest z wykorzystaniem masy cukrowej i lukru królewskiego. Ciekawe pokazy można było zobaczyć także w Strefie Mistrza Branży. Ja akurat miałam okazję uczestniczyć w pokazie zatytułowanym Zioła i infuzje. Zasady tworzenia, metody i połączenia

Cynamonowe szczęście
tort urodzinowy z owocami 149

szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy piana  będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą maślaną i przykleić biszkopty. Związać je wstążką. Masę maślaną przełożyć do dekoratora i wycisnąć rozetki. Udekorować cukrowymi ozdobami.  Tą przepiękną paterę otrzymałam od sklepu Rossi . Możecie ją kupić tutaj: patera   Teraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka z kremem russel kawowym 157

wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, do ostudzenia. Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową

Słodka Strefa
Ciastka z kremem russel kawowym 172

wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, do ostudzenia. Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową

Słodka Strefa
Tort pomarańczowo-kajmakowy 373

sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami. Przepis na masę cukrową: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy

VioletoweKucharzenie
Świąteczne makaroniki a'la śnieżne kule 212

się piękne sztuki spoglądające  do mnie z czeluści piekarnika. Tu jest moja wariacja z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Makaroniki ze zmielonych orzechów włoskich z brązowym cukrem, masą maślaną z dodatkiem cynamonu zapewne smakiem przybliżą nam jeszcze bardziej upragnione zimowe święto. Składniki: Makaroniki: 100 g białek 110 g mąki z orzechów włoskich (mielonych) 200 g cukru pudru(...)Złocistego Diamant  pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika Kule żelatynowe: 4 łyżki żelatyny 8 łyżek wody małe baloniki do bomb wodnych wykałaczki Figurki cukrowe lepimy własnoręcznie z masy cukrowej, lub prościej kupujemy gotowe. Wykonanie: Makaroniki: Białka odstawiamy na blat najlepiej na dobę. Mąkę orzechową i cukier puder przesiewamy razem do miski.  Ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo

Malinowe Pocałunki
Tort w kształcie samochodu 226

samochodu. Całość wypełnić białą masą. Wyrównać. Za pomocą pisaków cukrowych przygotować dowolny napis + zrobić tylnie lampy (spójrz na zdjęcia poniżej!). Na sam koniec przykleić biszkopty (delicje lekko posmarować masą cukrową i przylepić do samochodu). Przygotowany tort schłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować go 1-2 dni przed podaniem.  Pomysł na tort STĄD

Ugotować
Walentynkowe muffiny czekoladowe 185

prze około 20 minut. Upieczone i ostygnięte muffinki dekorujemy. Ja swoje oblałam rozpuszczoną czekolada ( 100 g czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego ) i udekorowłam posypką cukrową oraz dekoracjami z masy cukrowej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chwalę się! 119

wspominałam o tym wcześniej, ale poza tradycyjnym pieczeniem pasjonuję się również tworzeniem tortów artystycznych w stylu angielskim. Uwielbiam zabawę masą cukrową, lepienie figurek, obkładanie masą, wymyślanie motywów przewodnich. Nie jestem mistrzem, dopiero zaczynam swoją przygodę, ale ciągle się uczę i doskonalę swoje umiejętności. Tort z Angry Birds, o których wcześniej nie wiedziałam nic, był nie lada wyzwaniem, ale po znalezieniu

Cakes By Kejt
Tort kaktus 243

wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się Wam tak jak mi ;) Dobranoc

Pudełko rozmaitości
Tort kwiat 195

lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia. Posmarować tort nieco kremem śmietanowym. Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki. Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis  Tutaj Z masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort

Mix smaku
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 176

saszetki przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki) Dodatkowo: dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych, barwników spożywczych i masy cukrowej Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą(...)blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku

Bon Appetit Małgorzaty
Cupcakes gryczane z suszoną śliwką i jabłkiem - bezglutenowe 170

ubitej śmietany  dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomocą rękawa cukierniczego z tylką ze wzorem gwiazdki. Układamy dekoracje cukrowe. źródło: Moje Wypieki + moje modyfikacje, masa cukrowa , dekoracja margerytki , dekoracja babeczki

Słodkości na talerzu
13 LIPCA – COOK UP NA SŁODKO – WARSZTATY KULINARNE – POZNAŃ 142

13 lipca Cook Up zaprasza na słodkie warsztaty. W poznańskim... Artykuł 13 LIPCA – COOK UP NA SŁODKO – WARSZTATY KULINARNE – POZNAŃ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE