masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:16/90)

Świąteczne makaroniki a'la śnieżne kule 242

się piękne sztuki spoglądające  do mnie z czeluści piekarnika. Tu jest moja wariacja z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Makaroniki ze zmielonych orzechów włoskich z brązowym cukrem, masą maślaną z dodatkiem cynamonu zapewne smakiem przybliżą nam jeszcze bardziej upragnione zimowe święto. Składniki: Makaroniki: 100 g białek 110 g mąki z orzechów włoskich (mielonych) 200 g cukru pudru(...)Złocistego Diamant  pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika Kule żelatynowe: 4 łyżki żelatyny 8 łyżek wody małe baloniki do bomb wodnych wykałaczki Figurki cukrowe lepimy własnoręcznie z masy cukrowej, lub prościej kupujemy gotowe. Wykonanie: Makaroniki: Białka odstawiamy na blat najlepiej na dobę. Mąkę orzechową i cukier puder przesiewamy razem do miski.  Ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo

Malinowe Pocałunki
Tort w kształcie samochodu 244

samochodu. Całość wypełnić białą masą. Wyrównać. Za pomocą pisaków cukrowych przygotować dowolny napis + zrobić tylnie lampy (spójrz na zdjęcia poniżej!). Na sam koniec przykleić biszkopty (delicje lekko posmarować masą cukrową i przylepić do samochodu). Przygotowany tort schłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować go 1-2 dni przed podaniem.  Pomysł na tort STĄD

Ugotować
Walentynkowe muffiny czekoladowe 213

prze około 20 minut. Upieczone i ostygnięte muffinki dekorujemy. Ja swoje oblałam rozpuszczoną czekolada ( 100 g czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego ) i udekorowłam posypką cukrową oraz dekoracjami z masy cukrowej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chwalę się! 148

wspominałam o tym wcześniej, ale poza tradycyjnym pieczeniem pasjonuję się również tworzeniem tortów artystycznych w stylu angielskim. Uwielbiam zabawę masą cukrową, lepienie figurek, obkładanie masą, wymyślanie motywów przewodnich. Nie jestem mistrzem, dopiero zaczynam swoją przygodę, ale ciągle się uczę i doskonalę swoje umiejętności. Tort z Angry Birds, o których wcześniej nie wiedziałam nic, był nie lada wyzwaniem, ale po znalezieniu

Cakes By Kejt
Tort kaktus 278

wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się Wam tak jak mi ;) Dobranoc

Pudełko rozmaitości
Tort kwiat 216

lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia. Posmarować tort nieco kremem śmietanowym. Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki. Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis  Tutaj Z masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort

Mix smaku
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 208

saszetki przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki) Dodatkowo: dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych, barwników spożywczych i masy cukrowej Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą(...)blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku

Bon Appetit Małgorzaty
13 LIPCA – COOK UP NA SŁODKO – WARSZTATY KULINARNE – POZNAŃ 164

13 lipca Cook Up zaprasza na słodkie warsztaty. W poznańskim... Artykuł 13 LIPCA – COOK UP NA SŁODKO – WARSZTATY KULINARNE – POZNAŃ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Tort Mikołajkowy 166

koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy :)                        Niestety foteczki

Amatorka kuchenna
Tort w kształcie poduszki 262

pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu

Pudełko rozmaitości
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 201

całkowitym zestaleniu staje się przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne kurczaczki z migdałów 136

jest zrobić przegląd kuchennych szafek w poszukiwaniu drobiazgów, które nadadzą się do ozdoby. Spory wybór cukrowych posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich jak te .   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Walentynkowy torcik truskawkowy 210

masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią  2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka    Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać.  Tortownicę o średnicy(...)rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Gotowy torcik wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia śmietany. Przed podaniem udekorować serduszkami z masy cukrowej

Kolorowa kuchnia Elki
TORT URODZINOWY DOMINIKI 134

samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny i przesmarowałam masą. Na wierzch tortu rozwałkowałam masę cukrową i ozdobiłam konikami  i innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama ich nie robiłam bo zabrakło talentu, zakupiłam już gotowe. Dookoła tort jest jeszcze ozdobiony odrobiną bitej

Kuchnia w opałach
Tort urodzinowy dla dziewczynki 279

poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini piegi (Delecta) - mix dekoracji cukrowych (Mała Ksieżniczka Dr. Oetker) - pisak lukrowy czerwony Forma(...)kremowa. Barwię ją też na różowo za pomocą barwnika spożywczego. Tak przygotowaną masą bardzo cienko smaruję cały tort. Wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładam resztę cukrowej masy maślanej na tort. Wygładzam nożem lub szpatułką. Teraz czas na ozdoby. Z galaretki z cukrem wycięłam pół krążki, które zamieniły się u mnie w skrzydła motyla. Czułki wykonałam pisakiem

Kuchnia co dnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję