masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:52/90)

Ciasto mleczna kanapka 366

ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 2 szklanki mleka w proszku 200g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka konfitura morelowa, u mnie od Nasze Domowe Wierzch: 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dowolna cukrowa dekoracja 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 2. Białka ubijamy(...)gotujemy do zawrzenia i studzimy. Ucieramy mikserem masło, dodajemy stopniowo mleko z cukrem a następnie mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Blat ciasta smarujemy konfiturą morelową, masą mleczną i przykrywamy drugim blatem. 5. Słodką śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone

Szefowa kuchni
Mazurek z dżemem i czekoladą 354

dekoracji: słodkie orzeszki perełki cukrowe płatki migdałowe lukier  Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać(...)około 25 minut (ciasteczka maksymalnie 15 minut!). Po upieczeniu ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody mazurków posmarować dżemem,  a następnie roztopioną czekoladą. Całość od razu ozdobić cukrowymi perełkami, orzeszkami, płatkami migdałowymi i upieczonymi ciasteczkami z kruchego ciasta. Ewentualnie całość polać kolorowym lukrem, np. zielonym. Kroić po zastygnięciu czekolady oraz lukru

Ugotować
Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami. 178

cukry waniliowe 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę

Izabelawkuchni
Sernik w kropki 193

czekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 162

nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. dekorujemy według upodobania (u mnie lukier jogurtowy i cukrowa posypka

Rozpustne gotowanie
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 154

dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek

BaRepas
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 208

groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki

Plate of Joy
Świąteczny torcik bezowy 172

skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej ozdoby cukrowe pierniczki. Wykonanie : Białka wybić do misy miksera, dodać szczyptę soli i na wysokich obrotach ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, aż masa zacznie lśnić. Na końcu wmiksować cynamon, Inkę Klasyczną, mąkę ziemniaczaną, ocet.  Na papierze do pieczenia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort czekoladowo-truskawkowy 169

czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego.  Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki, tą samą tylką literkę "W", którą przyozdobiłam jeszcze perełkami z białej czekolady. Ozdobne "kleksy" zrobiłam tylką 1M, na nich są cukrowe kolorowe piegi (gotowa posypka). Do tego dołożyłam czekoladowe gwiazdki i oprószyłam płatkami czekoladowymi (gotowa posypka). Moje

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki z melasą 208

następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze

Mała Cukierenka
Pączki dla leniuszków 147

wymieszać . Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do masy , wymieszać . Małą łyżeczką nabierać masę i kłaść na gorącą oliwę . Smazyć aż będą brązowe ( same się przekręcą jak usmażą się z jednej strony) . Wyjąć na talerz,posypać cukrem pudrem lub polać polewą cukrową. Kilka chwil i pączki gotowe. Smacznego

Eli Gotowanie
Pierniki - serca w rozmiarze XL 229

łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić

DefinicjaSmaku
Lizaki z białej czekolady z cukrowymi maczkami i mlecznym confetti 142

lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy masę w foremkach na 25min do lodówki i gotowe

upichcona
Tort egzotyczny 203

soku papaja-mango świeże owoce mango i papai( lub z puszki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe pisaki Przygotowanie: jajka wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy

Luźna Kuchnia
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #20 Ciasto czekoladowe bez pieczenia 2299

Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko – 120 g masła – około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze innych) – do posypania: starta czekolada, czekoladowe kropelki, cukrowa posypka itp. Foremkę wykładamy papierem(...)gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki

Relaxtime