masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:52/90)

KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 154

Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do   masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy dodajemy jajko i miksujemy, aż masa będzie puszysta, odstawiamy w drugiej misce(...)mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do   masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej

Słodkie zapomnienie
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 198

Mielone orzechy Mielone pistacje Polewa czekoladowa Kwiaty cukrowe Jak wykonać ? Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej. Wymieszać. Surowe pistacje zmielić  drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera(...)gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać  ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu. Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć

Wanilia i Kardamon
Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''. 175

margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady cukrowa dowolna posypka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie

Izabelawkuchni
Choinki z piernika 149

różowy i zielony Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracje • kolorowe pisaki cukrowe • cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki piernikowe • Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao

To co kocham
Popękane ciasteczka czekoladowe 233

czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo kiedy już

Poezja smaku
Cake pops - ciasteczkowe lizaki 188

tabliczki roztopionej białej czekolady 1 łyżeczka cukru migdałowego Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć.Wszystkie składniki wymieszać. Masę odstawić do lodówki do stężenia. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powbijać patyczki (do lizaków) umaczane w roztopionej czekoladzie - schłodzić. Obtoczyć lizaki w roztopionej czekoladzie z dodatkiem odrobiny oleju, udekorować cukrowymi posypkami, odstawić do zastygnięcia..... Smacznego

Gaździnka warzy
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 239

galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką.  Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej u dekorować żelkami lub owocami

głodny alergik
Oponki serowe 187

wanilinowy cukier puder + cytryna do lukru posypka cukrowa smalec lub olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować oponki z twarogu? Rozgrzewamy w garnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Do szatkownicy robota przekładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i rozwałkowujemy(...)lukrem, ozdabiamy według uznania. Ja zrobiłam pół na pół. Z kilku łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny zrobiłam lukier cytrynowy i posmarowałam nim połowę oponek i posypałam cukrową posypką, resztę posypałam cukrem pudrem. Smacznego!   The post Oponki serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 216

przyprawy do grzańca/piernika) kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do tego dolewamy ostudzoną masę miodową (powinna być letnia, ale nie gorąca) i wyrabiamy chwilę na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno być klejące – wyrobione przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub ponad 30 min do zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy(...)pobawić się w artystów. Są dwie opcje lukrowania – kupić gotowe pisaki cukrowe, które ułatwiają rysowanie konturów, ale nie nadają się do nałożenia tła. Możecie zrobić lukier sami, mieszając 10 łyżek cukru pudru z dosłownie odrobiną wody (ok. 2 łyżki), która dodawajcie stopniowo, tak aby wyszła Wam gęsta, śnieżnobiała masa (my zrobiliśmy nieco rzadszy, aby uzyskać efekt lekkich prześwitów w lukrze

Nerds Kitchen
Bezowe choinki 197

spożywczy - cukrowe płatki śniegu - cukrowe perełki - miód lub lukier Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masą napełniamy szprycę cukierniczą(...)zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. Przestudzone ozdabiamy perełkami i śnieżnymi płatkami, używając miodu jak kleju. Gotowe można wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby miód stwardniał (dzięki temu cukrowe groszki nie odpadną). Szczelnie zamknięte wytrzymają około 2-3 tygodni

W poszukiwaniu inspiracji
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 190

czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

Słodkie zapomnienie
Pfeffernüsse 164

włoskich 150 g cukru 75 g płynnego miodu 40 g syropu (golden syrup, syrop cukrowy lub inny, mona zastąpić miodem) 1 jajko 70 g masła 2,5 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Powstała masa powinna być lekko klejąca, by dało się tworzyć kuleczki. Jeśli jest zbyt

My sweet a life
Sernik krówkowy z ricotty 115

Ilość porcji:  tortownica średnicy 15-18 cm Składniki na masę serową: • 500 g sera ricotta • 5 krówek np. waniliowych • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • łyżka masła • łyżka cukru pudru Dodatkowo: • 200 g śmietanki 30 % • łyżka cukru pudru • złota posypka cukrowa

AniaGotuje.pl
Kosmetyki domowej roboty. 8 kosmetyków z Twojej kuchni. 146

oczyszczoną i wilgotną skórę. 4. Miód - stosujemy go jako składnik maseczek, oraz peelingu cukrowego. Miód możemy stosować również jako balsam do ust.  5. Ocet jabłkowy - można z niego zrobić tonik oraz płukankę na włosy. Na początku ciąży miałam problemy z trądzikiem - hormony robiły swoje. Masa kosmetyków i kremów nic nie pomagało, a tonik z octu jabłkowego dał sobie radę

Pani domowa
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 168

KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki  PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut

Kuchnia Danusi