masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:61/90)

Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 182

likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka. W oddzielnym naczyniu ubić na jasną, puszystą masę żółtka z cukrem. Połączyć

KUCHARNIA
Czekoladowe babeczki z niespodzianką. 155

powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki pod ręką, ale może być ubita śmietana ,lub posypka cukrowa

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 195

udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back Mit 300 g cukru kilka kropel aromatu rumowego Margarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy

Monia miesza i gotuje
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 140

kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką i masą mąki. Ostatecznie wybrałam

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 151

patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki do wykończenia:  - dowolne owoce - mięta - gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony

Życie zamknięte w smaku
Tort piernikowy 169

czekoladowe perełki cukrowe Spód: Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki. Warstwa I Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie

Wiem co jem
Ciasteczka z melasą i cynamonem 214

trzciny cukrowej) 1 jajko 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1/4 szklanki (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: trochę jasnego brązowego cukru do obtoczenia ciasteczek     1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem ( patrz FILM ), jeśli masa się

Mała Cukierenka
Walentynkowe torciki 145

złote perełki cukrowe Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy

Bajeczna Kuchnia
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 191

posypki cukrowe  Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas

Słodka Strona
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 153

ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa do nasączenia biszkoptu Przygotowanie:  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem, dodając w trakcie cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej

W poszukiwaniu inspiracji
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 108

cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy

Słodkie zapomnienie
Tort ,, Lodowy'' 160

Kulki kokosowe: 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilka rożków waflowych niebieska cukrowa posypka posypka cukrowa śnieżynki 2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek Wykonanie:  1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka(...)tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach

Izabelawkuchni
Babeczki czekoladowe 135

150g drobnego cukru do wypieków 170g mąki 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do dekoracji: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa (przepis tutaj - z połowy składników) pianki cukrowe  Wykonanie: Masło i czekoladę umieszczamy w małym rondelku,  cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z palnika, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem (około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników).  Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy polewą

Smak mojej kuchni
Tarta z cebulą i oliwkami 84

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen