likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka. W oddzielnym naczyniu ubić na jasną, puszystą masę żółtka z cukrem. Połączyć
KUCHARNIApowidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki pod ręką, ale może być ubita śmietana ,lub posypka cukrowa
Kulinarny karnet Christopheraudekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back Mit 300 g cukru kilka kropel aromatu rumowego Margarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy
Monia miesza i gotujekilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką i masą mąki. Ostatecznie wybrałam
Kuchnia w Słońcu Skąpanapatyczkiem", masa musi się jedynie ściąć. Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - mięta - gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony
Życie zamknięte w smakuczekoladowe perełki cukrowe Spód: Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki. Warstwa I Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie
Wiem co jemtrzciny cukrowej) 1 jajko 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1/4 szklanki (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: trochę jasnego brązowego cukru do obtoczenia ciasteczek 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem ( patrz FILM ), jeśli masa się
Mała Cukierenkazłote perełki cukrowe Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy
Bajeczna Kuchniaposypki cukrowe Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas
Słodka Stronaozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem, dodając w trakcie cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej
W poszukiwaniu inspiracjicukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy
Słodkie zapomnienieKulki kokosowe: 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilka rożków waflowych niebieska cukrowa posypka posypka cukrowa śnieżynki 2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka(...)tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach
Izabelawkuchni150g drobnego cukru do wypieków 170g mąki 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do dekoracji: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa (przepis tutaj - z połowy składników) pianki cukrowe Wykonanie: Masło i czekoladę umieszczamy w małym rondelku, cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z palnika, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem (około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników). Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy polewą
Smak mojej kuchniSzybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3 Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku Przygotowanie Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchen