masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:66/90)

Wielkanocne babeczki 231

łyżka mleka 12 malin  Do dekoracji: 200 g masła 2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki mleka esencja waniliowa - ok. 1 łyżeczka płatki czekoladowe jajeczka z czekolady w cukrowej skorupce Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią.   Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą ilość kremu na każdą babeczkę. Z wiórków lub płatków czekoladowych usypać gniazdka. Ułożyć w nich kolorowe, czekoladowe jajeczka

Kulinarne Inspiracje
Krem z zielonego groszku 184

ratuje się mrożonym. Dziś mam dla was coś fajnego i letniego, a my pojedziemy nad morze we wrześniu. Krem z zielonego groszku z gotowanym kurczakiem Potrzebujemy: 1 kg groszku cukrowego (może być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego podwójną pierś z kurczaka 10 sztuk suszonych pomidorów(...)więc nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy mu 5 minut. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Krem można przetrzeć przez sito, żeby uzyskać idealnie gładką masę, ale są wakacje, kto by się bawił. Z kawałkami groszku też smakuje świetnie. Do kremu podajemy roladkę z kurczaka, którą robi się bardzo szybko. Pierś z kurczaka pozbawiamy chrząstek, ewentualnych

ladykitchen
Rurki z kremem z białek 168

Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika) 9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek. Masa z białek   do rurek 3 białka  200 g cukru 125 ml wody sok z połowy małej cytryny lub syrop malinowy Przygotowanie kremu z białek : Ze 125 ml wody(...)gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki

Proste Potrawy
ZAKRĘCONY TORCIK 183

pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy(...)wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1). Każdy pasek

słodki bratek
Oponki z polewą czekoladową 203

kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze rośnie, a dodatek octu sprawia, że tłuszcz nie wsiąka(...)Dodajemy pokruszone świeże drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Żółtka ubijamy z pozostałymi 35 g cukru na jasną i puszystą masę tak by żółtka zwiększyły swoją objętość a masa będzie prawie biała.  3. Masę jajeczną łączymy z zaczynem delikatnie mieszając. Partiami przesiewamy mąkę i wlewamy pozostałe mleko (190 ml) wyrabiając

vaniliowoczekoladowa
Babeczki koszyczki 151

wanilii 3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie)   Na krem: 200ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone łyżka cukru pudru   Dodatkowo: czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji 8 długich żelków 8 wykałaczek   Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii, wsypujemy(...)Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.   Krem: kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec dodajemy cukier puder. Masą dekorujemy babeczki.   Żelki wbijamy do babeczek za pomocą przełamanych na pół wykałaczek, na kremie układamy czekoladowe jajeczka. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasto marchewkowe 547

anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło do USA, gdzie(...)Składniki na ciasto: 4 jajka 1.5 szkl brązowego cukru 1.5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki 2 szkl startej na grubych oczkach marchewki Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 2 serki mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować dodajemy partiami mąkę

Smaki Edyty
Ciemny bogaty keks 325

Dzisiaj przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce(...)łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby     1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka
Morskie ciasteczka na patyku 145

Cake pops, czyli ciastka (lub bajaderki) na patykach - to po prostu pokruszone ciasto ponownie połączone masą/kremem i dowolnie uformowane. Na koniec osadzone na patyku i udekorowane według własnej fantazji. I za to najbardziej lubię te ciasteczkowe lizaki - są bardzo wdzięcznym produktem do dekorowania. Przez to same mogą stać się słodką dekoracją na różne okazje lub prezentem dla rodziny / przyjaciół(...)przepisu poniżej) 120g mascarpone 1 łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki lub biała czekolada i kolorowe barwniki Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić, aby lekko wystygła. Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać

Pełny talerz
Sernik korzenny z kajmakiem 188

nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy sernik, pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 120 min, do czasu kiedy środek nie jest już płynny, masa powinna być lekko ścięta 7. Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe(...)czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po nalaniu czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej do połowy, oprószamy choinkę dowolną posypką cukrową, odkładamy do zamrażalnika lub do lodówki na ok 15 min aż choinki stwardnieją

Słodki Kompromis
BEZOWY TORT PIÑA COLADA 213

śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY W SYROPIE CUKROWYM 1 mały dojrzały ananas 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanej mięty WYKONANIE BEZA : Piekarnik nagrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją góra/dół(...)Wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą (!). Po ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, gęsta, bez wyczuwalnych ziarenek cukru (można rozetrzeć odrobinę między palcami). Na koniec dodajemy

cool and minty
Ciasteczka Misie 102

Dodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy(...)termoobiegu 8 min, jeżeli nie mamy funkcji termoobiegu wtedy nagrzać do 180 stopni, czas pieczenia ten sam. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zrobienia oczu i noska posłużyłam się pisakami cukrowymi, ale można też zrobić lukier jak w przepisie oryginalnym, który znajduje się na blogu Małej Cukierenki

Moja Galeria Smaku
Banany w migdałowym krokancie 141

jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru(...)posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ) - esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia

mojewypiekiinietylko
Listopadowe Trzy po trzy 135

strzał w dziesiątkę. Nie zawiodłam się. Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy listopad nie straszny! (Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało...) W tym miesiącu wyzwanie podjęły również(...)mleka 1 laska wanilii 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu 60 g orzechów laskowych Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie 334

małej tortownicy o średnicy 18cm . Na klasyczną dużą tortownicę o średnicy 21-24cm musicie podwoić ilość składników . Wykonanie i czas pieczenia w takim wypadku nie zmieniają się. SKŁADNIKI - MASA SEROWA 550g sera twarogowego – sera na sernik z wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie(...)masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH CIASTA 200g gęstej i kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 2 pełne łyżki cukru pudru ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej perły cukrowe, ozdoby

Karo in the Kitchen
Czekoladowe ciasto korzenne 140

Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. W garnuszku roztopić czekoladę i odstawić do przestygnięcia.  W innej misce utrzeć masło ze 100 g cukru pudru ma jasna masę. Następnie dodać po jedynym żółtku nadal ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Po troszkę dosypywać mąkę wymieszana z przyprawa. Szpatułką połączyć składniki. W czystej i suchej misce(...)Piec 30-40 minut w 160*C. Gotowe, wystudzone ciasto przekroić na pół. Wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Na koniec polać polewą czekoladową. Można udekorować dowolnymi cukrowymi ozdobami

Chocolate Muffin Blog
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 176

rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy(...)Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy cukrową posypką i połówkami orzechów włoskich. Wesołych i smacznych Świąt. The post Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dyniowe ciasto drożdżowe 130

pogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około(...)około godzinę aż podwoi swoją objętość. Takie wyrośnięte ciasto odgazować ponownie chwilę je wyrabiając. Ciasto rozwałkować na prostokąt dla ułatwienia można podzielić ciasto na dwie części i posmarować cukrową mieszanką. Podzielić na pół, położyć na sobie płaty ciasta na poł w poprzek i znowu na pół Tak przygotowane włożyć do blachy typy keksówka wyłożonej papierem do pieczenia Zostawić do ponownego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania