masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:72/90)

PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 163

orzechy laskowe – 50 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROFITEROLE PATE CHOUX: Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy(...)ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. FRYTOWANE ORZECHY: Zblanszowane wcześniej orzechy gotujemy

Ostra na Słodko
Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 173

dodaję go do wszystkiego. Drożdżowemu też się dostało. Ciasto wyszło mięciutkie i przyjemnie przyjemnie maślane, a nadzienie ze słodkiego kremu i całkiem już smacznych truskawek pasuje tutaj idealnie. Słodka, cukrowa skorupka i chrupiące kawałki orzeszków tylko dodają mu atrakcyjności. Wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie czekajcie na kolejną Wielkanoc, żeby wypróbować ten przepis. Drożdżowy wieniec z kremem pistacjowym(...)dodać pozostały cukier oraz mleko, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.  Serek wymieszać z kremem pistacjowym na gładką masę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości 40 cm. Posmarować kremem, równomiernie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 284

misce wymieszać mąkę, przyprawę garam masala, oraz sodę. Do sypkich składników powoli wlewać przestudzoną mieszankę miodową i mieszać. Wbić jajko i mieszać dalej. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa (można zmiksować).  Ciasto będzie luźne, należy wstawić je do lodówki na kilka godzin (moża na całą noc). Ciasto w tym czasie stężeje i będzie się świetnie wałkowało. Stolnicę orpószyć(...)pierniczki urosną i w czasie pieczenia dziurka zmaleje 2 pierniczki w kształcie choinek o wysokości 8 cm 5 pierniczków w kształcie gwiazdek lub kułeczek o średnicy 1-2 cm cukrowe perełki cukrowe białe gwiazdki złote perełki maczek cukrowy perłowy lukier królewski z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Duże koło obrysowujemy lukrem, zostawiając margines 0,5 cm. Następnie wewnątrz konturu wypełniamy piernik

DefinicjaSmaku
MAZUREK RÓŻANY 170

żółtka NADZIENIE 220 g konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy 2 żółtka i miksujemy, aż składniki(...)Metalową lub szklaną miskę umieszczamy nad garnkiem z gotjącą się wodą. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną

cool and minty
Słodkie środy - sernik ze śmietaną i owocami 156

Właściwie ten sernik w nieco innej wersji pojawiał się już u Nas. Dla mnie wersja z cukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami(...)bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego dodajemy roztopione masło i czekoladę i dokładnie mieszamy. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich stopiono ser cały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka piaskowa 155

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni).  Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru(...)kolor, a składniki się ze sobą połączą.  Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą

Ugotować
Ciastka jeżyki 198

mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki   Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na kulki, nieco większe(...)rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.   Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę ciastka nakładam polewę i obsypuję posypkami dekoracyjnymi. Pędzelkiem maluję jeżykowi oczy i nos. Odstawiam do zastygnięcia masy czekoladowej. I gotowe. Źródło przepisu: Twoje diy + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Wegańska czekolada biała, nugatowa na napoju ryżowym - Ichoc 168

tłuszcz kakaowy*, napój ryżowy w proszku* (11,5%), kruche orzechy laskowe* (8%) [surowy cukier trzcinowy*, orzechy laskowe*, syrop glukozowo-kukurydziany*, syrop karmelowy*], ekstrakt wanilii bourbon* *certyfikowany składnik ekologiczny Masa netto: 80g Wartości odżywcze: 100g/ 586 kcal, tłuszcz – 39g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 15,6g, węglowodany – 54,3g w tym cukry – 44g, białko – 3,6g, sól – 0g Informacje dodatkowe: Produkt(...)Jest bardzo słodka z nugatowymi smakami, dlatego dodatek kakao fajnie zrównoważyłby poziom słodkości i dałby wrażenie Nutelli w tabliczce. Chrupiące orzechy znajdują się w sporej ilości, jednak są w cukrowej polewie i z każdą jedną kostką nie czułyśmy już czy to orzech czy kawałki cukru. Podsumowanie: Tabliczka jest dobra jednak dla nas nieco zbyt słodka i zbyt tłusta. Jednak wielbiciele

Candy Pandas
Babka z batatami 156

mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch(...)krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 248

oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym(...)ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Połowę śmietany wykładamy na ostudzony krem cytrynowy. Na tym układamy

Życie zamknięte w smaku
Słodkie ciasteczko z truskawkowym oczkiem 167

Potrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc

Justa próbuje gotować
pyszne, miękkie pierniczki :-) 203

dodajemy powidła,  przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka  oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto jest delikatne, gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około(...)konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które dodałam do lukru, perełek, cukrowych śnieżynek, posypki, roztopionej czekolady. Resztę bajerów zostawiam do pierników na święta :-) Jeśli chodzi o dekorację proszę o wyrozumiałość, gdyż w ogóle nie mam zdolność w tej materii. A co najgorsze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ostatnia wielkanocna babka 149

lekko kwaskowaty smak, świetnie podbijają smak świeżych owoców. Mojej babeczce dodały urody i smaku, i bardzo jestem z nich zadowolona. Oczywiście, jeśli nie macie takich pod ręką, możecie użyć cukrowych perełek albo poprzestać na czekoladzie - i tak będzie ślicznie (bo czy ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje(...)malin 1 łyżka mąki pszennej lukier: 150 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 168

sernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje mu uroku, a smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą(...)łyżki cukru i mieszamy.    Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki.    Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Alternatywa dla tradycji, czyli pączkowe muffiny 174

Susanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (C. stwierdził, że wyglądają kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę.  Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków(...)lekko ubić jajka, wlać olej, mleko i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy, na to łyżeczkę powideł. Na wierzch równomiernie rozłożyć resztę masy. Piec w 190 st. C. 25-30 minut. Przestudzić 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło i przestudzić. Wierzch muffinek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania