masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:76/90)

Polentaaaa?! Sii!! 181

żalu.  Nie jest nam potrzebny.  Nie chcemy być napastowani ogłupiającymi reklamami i zasypywani brutalnymi obrazkami tworzonych przez media sensacji.  Nie chcemy wsłuchiwać się w przesłodzone rozmowy cukrowych bohaterów mydlanych oper, ani w żenujące potyczki panów w garniturach.  Nie chcemy, by nasz syn uczył się, że każdą nieżyczliwą osobę należy "zlikwidować", a w najlepszym wypadku uderzyć pięścią(...)przez ok. 5 minut, aż kaszka stanie się bardzo gęsta i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, dodać kukurydzę, posiekaną dymkę, oregano, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania o wymiarach 20 x 30 cm.  Rozprowadzić równomiernie i odstawić do wystudzenia (ja ugotowałam kaszkę wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki

KUCHARNIA
Pieczone pączki z ziemniakami 171

ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia i były wyborne. Smacznego! Pieczone pączki z ziemniakami Pieczone pączki

moj przepis na
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 284

mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.  Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, jajko(...)piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne i na pewno rodzina, przyjaciele, goście i Wy sami będziecie

Symfonia Smaków
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 599

zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć ręką lub hakiem miksera gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 - odłóż ją na bok oraz 2/3 - tą  zaś podziel(...)oryginale) i wykrawałam po dwa serca w rzędzie zamiast trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka mają inną kolejność kolorów niż

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowa Chatka 195

Pewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być przesłodko i aromatycznie ;) Uprzedzam, że pracy jest sporo, trzeba trochę cierpliwości, żeby posklejać wszystkie elementy. W mojej chacie pokusiłam się o własne dachówki, okiennice oraz ośnieżone parapety.  Mówię Wam, dla takiego efektu warto(...)drzwi przez 5-7 minut w tej samej temperaturze. Lukier: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder dodajemy porcjami, ciągle miksując, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Około 1 łyżkę lukru możemy zabarwić na różowo używając kropelkę czerwonego barwnika. Do lukrowana przyda nam się woreczek foliowy, któremu ucinamy jeden róg. Tak będzie nam wygodniej porcjować lukier. Ozdabiamy nasze

Czerwona Porzeczka
Czekoladki z Advocatem, czyli Pijane Myszki z Kwiatkiem 199

niee! Tego nie zrobię, choć myszki takie fajne. W czwartym numerze czekoladki z cukrowymi kwiatkami. Czekoladki, brzmi już lepiej, ale tu nie do przyjęcia dla mnie było nadzienie.....cukrowe! No nie, tego też nie kupuję. Powiem Wam jednak, że Blondyna długo nie myślała, bo w mojej głowie narodził się pomysł, rodem ze Świata Blond, czyli coś szalonego!. Postanowiłam foremki(...)czegoś w stylu lukru plastycznego? Do miseczki wlałam śmietankę kremówkę,jedną łyżkę, trochę barwnika i partiami dosypywałam przesiany cukier puder. Miksowałam mikserem na wolnych obrotach, spiralnymi końcówkami. Kiedy z masy utworzyło się coś na kształt "kruszonki" odstawiłam mikser i ugniatałam już masę ręcznie. Szablon na kwiatka dołączony do numeru czwartego pisma obsypałam cukrem pudrem. Kawałki masy wałkowałam na grubość

Blondynka Gotuje
Pudding z tapioki z malinami i problem CCD w "Historii pszczół" 135

niemal bez przerwy. W tzw. międzyczasie wyjąć laskę wanilii. Zestawić z palnika. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko zahartować w niewielkiej ilości masy tapiokowej, dodać do garnka i szybko wymieszać. Masę doprawić do smaku miodem. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białka delikatnie i dokładnie wmieszać w pudding. Na dno naczynek do serwowania wrzucić po 10 malin(...)który osadza się na ciałach pszczół, wysysa z nich hemolimfę i rozsiewa wirusy. Mnie zabrakło w książce jeszcze informacji o roślinach genetycznie modyfikowanych (w Europie głównie kukurydza i buraki cukrowe), których pyłek też szkodzi pszczołom. W powieści nie zabrakło polskiego akcentu - Autorka przywołała postać Jana Dzierżona (niem. Johann Dzierzon) polskiego księdza (w powieści pastor) i pszczelarza, uznawanego za ojca współczesnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 196

szkl mąki ziemniaczanej  1/2 szkl cukru  Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni(...)godziny. Po upływie tego czasu ubijamy resztę naszej śmietany z mascarpone w sposób przedstawiony powyżej. I dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam tylki M1. I udekorowałam ozdobnymi cukrowymi kuleczkami.  Gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem 194

Pączusie - Serduszka to idealny pomysł na Karnawał, Tłusty Czwartek czy też Walentynki. Pączusie w takiej formie z pewnością wzbudzą sensacje na każdym stole i niezależnie od

Słodka Strona
Puszyste ciasto dyniowe 140

Powoli zaczyna się sezon na dynię, a ja skończyłam właśnie swoje zapasy z poprzedniego roku i będę się przygotowywać na nową partię. Skąd pomysł na ciasto

Justa próbuje gotować
Panforte - włoski piernik 577

fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka(...)Pomaga mieszanie silikonową łopatką. Zdejmij mieszankę z ognia i wlej do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj całość, mieszaj cierpliwie silikonową lub drewnianą łopatką, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Przełóż masę do formy i starannie ją wygładź. Maczaj łyżkę w wodzie, aby masa się do niej nie kleiła. Na końcu wygładź ciasto wilgotnymi dłońmi.  Wstaw do piekarnika i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania