masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:76/90)

Ucierane ciasto z rabarbarem otulone słodką kruszonką 142

Uwielbiam ucierane ciasta.  Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki.  Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję

Justa próbuje gotować
Jeżynowo-jogurtowy pudding chia. I o tym, że pszczoły bywają niebezpieczne 119

tył i w przód. Teraz już wiem, że takie użądlenie to nie przelewki, a komary to przy tym pikuś. W czasie, gdy ja snułam te ponure rozmyślania, C. odpakował cukrowy sześcian, po czym, dokładnie go wpierw obśliniwszy , przyłożył do śladu po użądleniu. Moja zniesmaczona mina szybko zmieniła się w błogą, gdy ze szczerym zdziwieniem stwierdziłam, że to naprawdę działa(...)jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny maliny Jeżyny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Wymieszać jogurt, mleko, chia, jeżynowe puree, acai i miód. Mieszać trzepaczką przez kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawić na noc do lodówki. Pudding przełożyć do szklanek, podawać ze świeżymi owocami. Smacznego! A Wy? Macie sprawdzone sposoby na użądlenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 260

przygotowania ciastka z marzeń .  Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż(...)miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 127

poduszki jakąś książkę. Kulinarne romansidła okraszone pięknymi fotografiami. A ostatnimi czasy towarzyszy mi właśnie  FiK  . Czasem nie śpię przez niego w nocy, wściekła ,że nie mam groszku cukrowego , czy parmeńskiej w lodówce , czy choćby gorącego Caliente pod ręką. Ale grunt jest- jest książka, a od niej tylko niedaleko do tego,czego pragnie każdy- zmian na lepsze i zdrowia(...)ogniu w proporcji trzy części wody na jedną część kaszy, około 15 minut pod przykryciem. Odstaw do przestygnięcia. Wystudzoną kaszę, olej kokosowy i daktyle zmiksuj blenderem ręcznym na gładka masę. Odstaw. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banany zmiksuj na puree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę

Z Kuchni Do Kuchni
Duński kiermasz i duński deser. Idealny na upały 167

obejrzeć wszystkich, a kupić na nich można chyba wszystko: niepotrzebne starocie, okna, kuchnie, dywany, sprzęt do kuchni wszelkiej maści, łóżka, konie, kurczaki, króliki i świnki morskie, przyprawy, churros, watę cukrową; i tylko jak przyszła nam ochota na lody, to akurat nigdzie nie mogliśmy znaleźć... Ludzi tyle, że niełatwo przecisnąć się w tłumie; szczególnie, jeśli już na wstępie człowiek upatrzy sobie(...)mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek 500 ml wody 175 g cukru dodatkowo: liofilizowane truskawki Żółtka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Dodać skyr i mleko, połączyć. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garna, zalać wodą i gotować 10-15 minut, aż owoce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 260

uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Pachniał nieziemsko! Jeżeli chcecie bardziej bliskowschodnią wersję możecie dodać do syropu(...)syropowi całkowicie ostygnąć. Wyjmij skórkę pomarańczową, cynamon i goździki.  Ubij masło aż zbieleje przy pomocy miksera. Następnie powoli dodawaj cukier i kolejno jajka, czekając za każdym razem aż masa dobrze się rozmiesza przed dodaniem kolejnego jajka.  W osobnej misce wymieszaj mąkę, semolinę, proszek do pieczenia i migdały. Stopniowo dodawaj suche składniki do ciasta przy włączonym mikserze. Na koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 259

porcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże z pomocą przychodzi książka kucharska jednego(...)składnikami. Opcjonalnie dolewamy nieco aromatu waniliowego lub dodajemy kilka ziaren prawdziwej wanilii. Wszystko mieszamy łyżką – na początku będzie się wydawało, że białka jest za mało w stosunku do suchej masy, jednakże po chwili mieszania składniki zaczną się łączyć i powstanie Wam gęsta, błyszcząca, ciemna masa. 4. CZEKOLADA (2 min) Czekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy

Nerds Kitchen
7 up - tarta z włoską bezą 104

jeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko  2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek:  3 duże(...)wody. Wymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche

ChilliJemy
Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) 1043

Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek  to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby

Słodka Strona
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 126

żyłam typ 650/ 150g mleka Mleko w temp eraturze pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie " wiry ", a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia. Ciasto chlebowe W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu /kaszy(...)chleba i ja, Anna -Maria -  Kucharnia * cytuję obszerne fragmenty esejów P. Delerme "Gazeta przy śniadaniu" z książki Pierwszy łyk piwa i inne przyjemności oraz "Podwieczorek" z książki Dickens, cukrowa wata i inne smakołyki

KUCHARNIA
Wielkanocne Babki Cytrynowe 215

Święta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe

Justa próbuje gotować
Tort cytrynowo miętowy- oldschoolowy 175

smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.  Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić(...)temperatura cukru osiągnie 100 stopni Celsjusza zacznijcie ubijać białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajcie powoli cukier- piana powinna być sztywna i błyszcząca.  Kiedy gotujący syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, zdejmijcie go z ognia i miksując pianę na najwyższych obrotach, delikatnie powoli dolewajcie syrop do miksujących się białek.  Następnie należy miksować jeszcze przez około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Polentaaaa?! Sii!! 167

żalu.  Nie jest nam potrzebny.  Nie chcemy być napastowani ogłupiającymi reklamami i zasypywani brutalnymi obrazkami tworzonych przez media sensacji.  Nie chcemy wsłuchiwać się w przesłodzone rozmowy cukrowych bohaterów mydlanych oper, ani w żenujące potyczki panów w garniturach.  Nie chcemy, by nasz syn uczył się, że każdą nieżyczliwą osobę należy "zlikwidować", a w najlepszym wypadku uderzyć pięścią(...)przez ok. 5 minut, aż kaszka stanie się bardzo gęsta i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, dodać kukurydzę, posiekaną dymkę, oregano, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania o wymiarach 20 x 30 cm.  Rozprowadzić równomiernie i odstawić do wystudzenia (ja ugotowałam kaszkę wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki

KUCHARNIA
Pieczone pączki z ziemniakami 161

ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia i były wyborne. Smacznego! Pieczone pączki z ziemniakami Pieczone pączki

moj przepis na
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 270

mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.  Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, jajko(...)piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne i na pewno rodzina, przyjaciele, goście i Wy sami będziecie

Symfonia Smaków