zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku(...)przez 10-15 minut. Ostudzić. Przygotować lukier królewski: Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Gwiazdki sklejać ze sobą lukrem tworząc choinki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W tym roku Święta wypadły
Pożeraczka, czyli raz adobrzełagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości(...)minut (lub 100 st.C z termoobiegiem). Puree z topinamburu: Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut). Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podanie: Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami
SzczyptaSmaQjakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów po prostu uwielbiam(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["szalotk\u0119\u00a0kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119.\r","Czosnek wyciskamy.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119.\r","Gotowe!\r"]} Drukuj Delikatny serek ziołowy do smarowania Składniki 250 g sera białego półtłustego (użyłam klinek półtłusty) 1 małe opakowanie śmietany 18% 1 szalotka sól, pieprz do smaku
Mieszam w Garnkurème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa(...)włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około 45-50 minut, aż masa zetnie się na środku (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 h. Krem musi być bardzo zimny. Przed podaniem posyp 1 łyżeczką
Food SquareUwielbiam ucierane ciasta. Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki. Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję
Justa próbuje gotowaćtył i w przód. Teraz już wiem, że takie użądlenie to nie przelewki, a komary to przy tym pikuś. W czasie, gdy ja snułam te ponure rozmyślania, C. odpakował cukrowy sześcian, po czym, dokładnie go wpierw obśliniwszy , przyłożył do śladu po użądleniu. Moja zniesmaczona mina szybko zmieniła się w błogą, gdy ze szczerym zdziwieniem stwierdziłam, że to naprawdę działa(...)jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny maliny Jeżyny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Wymieszać jogurt, mleko, chia, jeżynowe puree, acai i miód. Mieszać trzepaczką przez kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawić na noc do lodówki. Pudding przełożyć do szklanek, podawać ze świeżymi owocami. Smacznego! A Wy? Macie sprawdzone sposoby na użądlenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania ciastka z marzeń . Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż(...)miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoduszki jakąś książkę. Kulinarne romansidła okraszone pięknymi fotografiami. A ostatnimi czasy towarzyszy mi właśnie FiK . Czasem nie śpię przez niego w nocy, wściekła ,że nie mam groszku cukrowego , czy parmeńskiej w lodówce , czy choćby gorącego Caliente pod ręką. Ale grunt jest- jest książka, a od niej tylko niedaleko do tego,czego pragnie każdy- zmian na lepsze i zdrowia(...)ogniu w proporcji trzy części wody na jedną część kaszy, około 15 minut pod przykryciem. Odstaw do przestygnięcia. Wystudzoną kaszę, olej kokosowy i daktyle zmiksuj blenderem ręcznym na gładka masę. Odstaw. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banany zmiksuj na puree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę
Z Kuchni Do Kuchniobejrzeć wszystkich, a kupić na nich można chyba wszystko: niepotrzebne starocie, okna, kuchnie, dywany, sprzęt do kuchni wszelkiej maści, łóżka, konie, kurczaki, króliki i świnki morskie, przyprawy, churros, watę cukrową; i tylko jak przyszła nam ochota na lody, to akurat nigdzie nie mogliśmy znaleźć... Ludzi tyle, że niełatwo przecisnąć się w tłumie; szczególnie, jeśli już na wstępie człowiek upatrzy sobie(...)mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek 500 ml wody 175 g cukru dodatkowo: liofilizowane truskawki Żółtka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Dodać skyr i mleko, połączyć. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garna, zalać wodą i gotować 10-15 minut, aż owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Pachniał nieziemsko! Jeżeli chcecie bardziej bliskowschodnią wersję możecie dodać do syropu(...)syropowi całkowicie ostygnąć. Wyjmij skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Ubij masło aż zbieleje przy pomocy miksera. Następnie powoli dodawaj cukier i kolejno jajka, czekając za każdym razem aż masa dobrze się rozmiesza przed dodaniem kolejnego jajka. W osobnej misce wymieszaj mąkę, semolinę, proszek do pieczenia i migdały. Stopniowo dodawaj suche składniki do ciasta przy włączonym mikserze. Na koniec
Chilli Czosnek i Oliwaporcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże z pomocą przychodzi książka kucharska jednego(...)składnikami. Opcjonalnie dolewamy nieco aromatu waniliowego lub dodajemy kilka ziaren prawdziwej wanilii. Wszystko mieszamy łyżką – na początku będzie się wydawało, że białka jest za mało w stosunku do suchej masy, jednakże po chwili mieszania składniki zaczną się łączyć i powstanie Wam gęsta, błyszcząca, ciemna masa. 4. CZEKOLADA (2 min) Czekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy
Nerds Kitchenjeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek: 3 duże(...)wody. Wymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche
ChilliJemyKolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby
Słodka Stronażyłam typ 650/ 150g mleka Mleko w temp eraturze pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie " wiry ", a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia. Ciasto chlebowe W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu /kaszy(...)chleba i ja, Anna -Maria - Kucharnia * cytuję obszerne fragmenty esejów P. Delerme "Gazeta przy śniadaniu" z książki Pierwszy łyk piwa i inne przyjemności oraz "Podwieczorek" z książki Dickens, cukrowa wata i inne smakołyki
KUCHARNIAŚwięta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe
Justa próbuje gotować