kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast(...)tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką z limonki i proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno! Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony
codojedzeniaubijania piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać wodę i olej, krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać szpatułką żeby masa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle(...)wrzątku, wtedy galaretki wyskakiwały foremki 2) można galaretkę wlać do cienkiego długiego naczynia/kilku naczyń (szklanki, butelki po małej wodzie mineralnej) i wycinać foremką do wycinania ciastek/pierniczków/masy cukrowej w kształcie serca (tylko uwaga średnica szklanki musi być równa lub większa od średnicy foremki). foremka-serce 3) można też galaretkę wlać do pojemnika w kształcie prostopadłościanu, wyłożonego folią spożywczą (zalać
moj przepis naZygmunta Augusta, na który zjechało do Krakowa wiele koronowanych głów." Od tamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy(...)grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem poczekać, aż poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Dodać rum, ekstrakt waniliowy, migdały. Mieszając przesiać do ciasta obie mąki. Białka ubić
Pełny talerzWitam w kolejnej odsłonie CZEKOLADOWEJ NIEDZIELI ! Po pierwsze - bardzo się cieszę, że wszyscy tak entuzjastycznie przyjęli tę propozycję oraz, że podobał Wam się filmik! Dzisiaj mam
chili & sugarARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna na szkodniki. Odznacza się ogromną ilością polifenoli (zarówno flawonoidów, jak i kwasów fenolowych), które stanowią 60% mg/g jej suchej masy oraz witamin (kwas foliowy, kwas askorbinowy, witamina B2). W swoim składzie zawiera wiele barwników antocyjanowych, a 93% z nich stanowią dwa związki: cyjanidyno-3-galaktozyd i cyjanidyno-3-arabinozyd. Jest(...)przy cukrzycy typu II. Dzięki unikatowej technologii syntezowania naturalnego kwasu bursztynowego jego przyswajalność wzrosła z 15 % do 90%. W 20ml Alfa Aktiv znajduje się około 10mg tego kwasu. BURAK CUKROWY - pozyskiwany z niego w 100% syrop glukozowo-fruktozowy nie przejawia negatywnych właściwości jak typowy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskany z kukurydzy i pszenicy. Nadaje on preparatowi dużo łagodniejszy i słodszy smak
Zdrowie na języku :Ppołączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać przyprawy i wymieszać. 3. Do przestygniętej masy z miodem dodać jajka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy(...)polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Około godziny przed podaniem postawić go w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków
Mała CukierenkaMarshmallow - domowe pianki Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak proste w przygotowaniu są takie pianki i wystarczą dosłownie 3 składniki! Jedyny minus trochę
My sweet a lifeSezam zawiera dużo witamin i cennych minerałów, np tiaminę (witaminę B1) lub też żelazo w dużych ilościach. Generalnie wpływa korzystnie na nasz organizm, wykazuje działanie antynowotworowe
Justa próbuje gotowaćNiedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w
Blondynka GotujeWyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)pozostałe składniki, na koniec wlewając mleko z masłem i wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dosypujemy do niego mąkę (przesianą), cukry, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Staramy się nie podsypywać zbyt wiele dodatkowej mąki, gdyż ciasto może wyjść zbyt twarde. Jeśli po wyrobieniu będzie trochę lepiło się do rąk, wystarczy na koniec oprószyć je delikatnie mąką
MyCookBook.plPłatki śniadaniowe tylko z mlekiem ? Jak bardzo można się pomylić... Dzisiejszy przepis jest dla wielkich łasuchów na drugie śniadanie ! Mega słodkie zajączki czyli bardzo proste muffinki
Justa próbuje gotowaćzadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku(...)przez 10-15 minut. Ostudzić. Przygotować lukier królewski: Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Gwiazdki sklejać ze sobą lukrem tworząc choinki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W tym roku Święta wypadły
Pożeraczka, czyli raz adobrzełagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości(...)minut (lub 100 st.C z termoobiegiem). Puree z topinamburu: Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut). Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podanie: Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami
SzczyptaSmaQjakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów po prostu uwielbiam(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["szalotk\u0119\u00a0kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119.\r","Czosnek wyciskamy.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119.\r","Gotowe!\r"]} Drukuj Delikatny serek ziołowy do smarowania Składniki 250 g sera białego półtłustego (użyłam klinek półtłusty) 1 małe opakowanie śmietany 18% 1 szalotka sól, pieprz do smaku
Mieszam w Garnkurème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa(...)włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około 45-50 minut, aż masa zetnie się na środku (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 h. Krem musi być bardzo zimny. Przed podaniem posyp 1 łyżeczką
Food Square