masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:64/90)

Pierniczki 123

mnie w niektórych widać bo nie chciało mi się długo czekać ;p). W oddzielnej misce przygotowujemy mąkę z sodą dolewamy do niej zawartość garnka. Mieszamy i dodajemy jajko (jak masa lekko przestygnie). Wyrabiamy i schładzamy 30 minut w lodówce. Ja ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao na ciemniejsze serca. Ciasto jest gotowe. Rozwałkowujemy, wycinamy kształty(...)minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje tylko lukier lub cukrową posypkę bo sądzę że to nie powinno się zestarzeć. My dekorujemy czekoladą

Lubczyk i Wanilia
Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem 201

wody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier(...)przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Kakao przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy

Mała Cukierenka
.1228. orzechowo-bananowe 143

już byly więc teraz czas na ciecierzyce, która w tej roli sprawdza się równie dobrze, o ile nawet nie lepiej! Ciastka były z tych miękkich, słodziutkie dzięki bananowi i cukrowi kokosowemu (który przy okazji nadaje lekko karmelowy posmak) i cudownie orzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje, ok. 8-10 ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały(...)orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go lekko olejem i wykładamy porcje ciasta zachowując odstępy. Pieczemy ciastka ok. 30-35 minut

breakfast of dreams
ciasteczka cytrynowe 99

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego z nutką cytrynową, coś miękkiego a jednocześnie  chrupkiego przez cukrową posypkę :) Tylko Miśka jak ścierałam skórkę z cytryny mówiła, że pachnie Jej za mocno - nikt inny nie narzekał. Zapach cytrynowy roznosi się po całym domu. Polecam serdecznie i zapewniam Was, że pierwszy raz nie będzie ostatnim :) Składniki: 150 g masła  2/3 szkl(...)kilka łyżek do obtoczenia ciasteczek 1 jajo otarta skórka z cytryny  250 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę - Thermomix czas ok 1 min / obr 3-4 dodać jajo i ponownie utrzeć dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia - Thermomix czas 1-2 min/obr 3-4 z ciasta oderwać równe

Gotowanie z pasją
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 173

musi po zmiksowaniu formować ostre, a nie miękkie szczyty – musi być bardzo, bardzo gęsta. Wsadzona w nią łyżka powinna stać na baczność.   Po zużyciu całego cukru należy mieszać masę około 5-6 minut do białości, na średnich obrotach, żeby nie wpompować niepotrzebnego powietrza. Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut(...)uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę

Karo in the Kitchen
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 169

wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej:  W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzonymi galaretkami. Wylewamy na zastygnięty mus z soku i wkładamy(...)agrestowa (lub inna, dowolna) - 5 kiwi - 250 mililitrów wody - 200 gram cukru Przygotowanie warstwy galaretki z kiwi: Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka cytrynowe 146

skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć posiekane masło i wsypać drobny cukier. Całość ze sobą zmiksować, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryn, wlać ekstrakt oraz wbić jajko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Przygotowane ciasto(...)mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć oraz z jednej strony obtoczyć w drobnym cukrze. Przygotowane ciasteczka przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia (warstwą cukrową do góry). Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu, ostudzić. Przechowywać w zamykanym pojemniku. Od góry: obtaczanie ciasteczek, przed i po upieczeniu Przepis STĄD

Ugotować
Miękkie pierniczki z drożdżami 140

drożdży  2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko ewentualnie mleko dekoracje: lukier, cukierkowe ozdoby, pisaki cukrowe, płatki czekoladowe do ozdoby   W małym garnuszku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuścić masło i miód, następnie dodać pokruszone drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia(...)oraz cukier puder. Na koniec wbić jajko i wlać przestudzony płyn maślany, wymieszać i wyrobić rękoma nieklejące się ciasto (jeśli będzie bardzo twarde lub sypkie dodać trochę mleka, aż masa stanie się plastyczna).    Wyrobione ciasto rozwałkować (jeśli chcemy grubsze pierniki to na ok. 5-7 mm, jeśli cieńsze to na ok. 3-4 mm) i wycinać kształty pierniczków

Simply Food
Cukrowa posypka 169

niestety nie należą do najtańszych, choć to zależy od sklepu :) Przepis nie jest moim pomysłem, bo zainspirowała mnie do tego jedna z dziewczyn, która miała na swoim blogu  cukrowe serduszka, ale jak to ze mną bywa, nie zapisuję nigdy gdzie znalazłam dany przepis więc nie przytoczę teraz nazwy bloga :) To może tyle ode mnie, zaczynamy ! :) Składniki :  białko(...)wyrzuciłam) cukier puder Przygotowanie: Białko na początku delikatnie roztrzepujemy i dodajemy stopniowo cukier puder, ma wyjść dość gęsty lukier. Gotowy już lukier dzielimy na kilka miseczek i dodajemy barwniki. Masę przekładamy do zwykłego foliowego woreczka, odcinamy mały rożek i wyciskamy lukier na papier do pieczenia. Zostawiamy do czasu aż stwardnieją (u mnie leżały przez całą noc). I tyle ! :) Smacznego

charlotte gotuje
ciepłe lody z kolorowa posypką 211

Ustawić miskę nad garnkiem z gotująca się powoli wodą (wody ma być niewiele, żeby nie dotykała miski). Ubijać nad parą przez 12 minut (nie krócej i nie dłużej), masa będzie stopniowo gęstnieć. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Gotową pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać do wafelków.  Uwaga: jeśli pianka będzie przywierała do boków miski i będzie(...)garnkiem z woda lub odlać trochę wody.  Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Ciepłe lody polewać lub zamaczać w czekoladzie i od razy dekorować posypką cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka wielkanocna - najszybsza! 132

znacznie słodsze wypieki to zwiększ ilość cukru wedle upodobania (dla mnie na tą ilość ciasta max to 1 szklanka cukru, ale wiem, że niektórzy wolą jeszcze większe ulepki niczym cukrowy baranek;)). Uwaga: Składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową (margaryna, jajka, mleko). Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 4 jajka 1/2 szkl. mleka 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl(...)Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw

Kolorowy Przepisownik
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 189

ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). NADZIENIE: 65 g miękkiego masła 35 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu      Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na cieście równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części(...)filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka      Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym  żółtkiem, posypujemy cukrową posypką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut do zarumienienia. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Mini bajaderki 125

zanurzać do połowy w czekoladzie. Troszkę poczekać aż nadmiar czekolady scieknie. Posypkę przesypać do miseczki, każde ciasteczko wytarzać w posypce odstawić. Jak już wszystkie ciastka zostaną obtoczone udekorować ozdobami cukrowymi. Wstawić do lodówki do momentu aż czekolada nie zastygnie. Składniki na przykładowe jasne ciasto do cake pops: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g masła(...)ekstraktu z wanilii 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko

moj przepis na
Walentynkowy sernik pinacolada 215

zimnej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 500 ml wody 1 galaretka o smaku cytrynowym Wodzisław 1 galaretka pastelowa o smaku pinacolada Wodzisław Do ozdoby: cukier cynamonowy , różowe cukrowe serduszka i kilka listków świeżej mięty *używam Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy w 500 m wody, odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie miksujemy zimną śmietankę kremówkę(...)sernik z wiaderka, miksujemy krótko po połączenia składników. Następnie powoli wlewamy nasze galaretki (uwaga może chlapać), miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia lub mieszamy całość ręczną trzepaczką. Masę przelewamy do foremki (jeśli nie jest ona zbyt szczelna warto ją z zewnątrz zabezpieczyć folią spożywczą). Sernik pinacolada wkładamy do lodówki, aby ładnie stężał (najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószamy

Słodkie okruszki
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 143

łyżki koniaku (lub armaniaku) Składniki na polewę  : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru Do dekoracji: ● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych (opcjonalnie) ● srebrne cukrowe perełki Przygotowanie biszkoptu: Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum (lub koniak). Odstaw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze(...)cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska