białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min. PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem. Post Kruche ciasteczka
Poezja smakuczęści mleka kokosowego w puszce) Bałwanki -100g wiórków kokosowych (drobnych) -200g śmietany kokosowej -substancja słodząca Tagatesse Dodatkowo -kostka gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków) -kilka czerwonych cukrowych kryształków -reszta śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania wierchu) CIACHO JAGLANO-RYŻOWE Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać kilka razy we wrzątku. Do garnka wsypać ryż, kaszę, wlać dowolny(...)zostawić po przykryciem do wystudzenia i napęcznienia wiórków. Następnie dodać śmietanę kokosową, wymieszać i całość przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (najlepiej w formie koła), masę docisnąć oraz wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. BAŁWANKI Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić, dzięki
Candy Pandasgodz. do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy kuleczki obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.12-15 min.w temp.170C.Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka stwardnieją na zewnątrz ale w środku będą miękkie. Ciasteczka rozpływają się w ustach i są pokryte cukrową otoczką a środek jest mega czekoladowy. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamiksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka) Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe. Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie
Kuchnia co dniamasa zacznie tężeć przekładamy ją na zastygniętą masę sernikową i wyrównujemy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, ale ja sernik wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia powierzchnię dyniowego sernika dekorujemy ubitą śmietanką, ja robiłam to rękawem cukierniczym z karbowaną końcówką, dodatkowo w śmietanę wcisnęłam złote perełki cukrowe. Piękny, cytrynowy sernik z dynią na zimno. Smacznego! The post Dyniowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, nakryć aby nie pojawił się kożuch i odstawić na 10 – 15 min. Utrzeć żółtka z cukrem . Stopniowo wmieszać mąkę. Wlewać mleko cienką strużką do masy z jajek i energicznie mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim
AZgotuj!pieczony w kąpieli wodnej: Szczelną formę dokładnie owinąć z zewnątrz dużym arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie wlała się woda do sernika. Do formy wlać masę serową. Formę z masą wstawić do szczelnego naczynia żaroodpornego. Naczynie z formą wstawić do piekarnika, do naczynia wlać wrzątku, tyle aby woda sięgała przynajmniej do połowy formy z sernikiem (jeżeli mój opis jest(...)lodówki na 3-4 godziny (można i na całą noc). Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Składniki: 3 białka 240 gr drobnego cukru (220 gr do syropu cukrowego, 20 gr do białek) 40 ml wody Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu
moj przepis namasy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie. Możemy polać polewą czekoladową i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchnikonfitura z truskawek dodatki: - konfitura truskawkowa - kolorowe perełki cukrowe do ozdoby (różowe i perłowe) - 3 świeże truskawki - margaryna i mąka do wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do nich cukier i miksuję, aż uzyskam gładką i świecącą masę. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję
Kuchnia co dniadużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki
Ciastkozercyozdoby do wypieków ( u mnie wiórki kokosowe, różowe perełki, cukrowe serduszka, posypka reese, draże mleczne i mini marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki
DefinicjaSmakuMini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek. Składniki na jasny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia
Słodki Zakątekdodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody
Monia miesza i gotujebarwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały. W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia. Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być
kolorowotorcikowo