Przepis na : deser
Sezon na jagody trwa u nas w najlepsze, więc czas na kolejny eksperyment. Tym razem crème brûlée, które uwielbiam 😋 i ciągle wymyślam nowe wersje. Skoro zatem przywieźliśmy jagody (borówki czernice), to dlaczego tego katalońskiego deseru nie połączyć z typowo polskim dodatkiem? 😉 Krem ma niecodzienny kolor i jest po prostu pyszny dzięki przenikaniu się smaków cukru, kwaśnej śmietany i kwaskowatych jagód. Składniki (na 5 dużych kokilek lub 4 duże i 3 małe): 3/4 szklanki jagód 340 ml gęstej śmietany (użyłam 18%... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)