makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:372/561)

Zupa pomidorowa 178

zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy  tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy(...)wymieszać je oddzielnie po to by śmietana nam się nie zważyła,a często tak się dzieje gdy wlewamy śmietanę bezpośrednio do garnka. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut  Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista  Smacznego

Viola cooks with passion
Pesto z czosnku niedźwiedziego 207

pełna łyżka białego sezamu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin - sól - pieprz  Ziarna i przyprawy znajdziecie u zaufanego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. Ziarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika(...)małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków

Apetyczna babeczka
Kuskus z kalafiora 244

wersja jest daniem lekkim, zdrowym i niskokalorycznym. W dodatku prostym i szybkim w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje zjedzony sam, ale może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu.   Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak(...)przyprawy garam masala -sól i pieprz -świeża kolendra Kalafiora myjmy i dzielimy na małe różyczki, które następnie rozdrabniamy w malakserze mniej więcej do wielkości ziaren ryżu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną drobno białą część dymki oraz przyprawy (kurkumę i garam masalę). Gdy przyprawy zaczną pachnieć wrzucamy rozdrobnionego kalafiora. Doprawiamy solą do smaku

Simple Dish
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 295

mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory. Wątróbka przestała straszyć kiedy obsmażyłam ją tylko krótko na patelni. Okazała się być delikatnym, smacznym kąskiem. So szpinaku podchodziłam dłużej z rezerwą. Zmielonego nie ruszę do dziś, ale świeże liście to zupełnie inna bajka. Są soczyste i wcale nie smakują(...)dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cannelloni z jarmużem 227

beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić(...)puszki,dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut,aż warzywa zmiękną.Sos można zblendować z liści jarmużu wyciąć grube łodygi,liście dokładnie wypłukać i pokroić na małe kawałki.Na patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę z czosnkiem,dołożyć liście,podlać małą ilością ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut.Przestudzić.Wymieszać z serkiem.Doprawić solą,pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk z warzywami 233

papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. 2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa(...)Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 297

cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy(...)papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem

Walijskie Pichcenie
Stroganow 303

łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow 2014-12-11 15:11:00 Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek(...)tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów – stosownie do rozmiaru grzybów. Cebulę obieramy i tniemy na półtalarki o szerokości ok. 3 mm. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Mięso oraz cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka

Kulinarna Pokusa
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 176

passatę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Kurki oczyść, następnie je osusz. Drobno pokrój i odstaw(...)łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż

Moja pasja smaku
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 919

samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco(...)smaku solą i pieprzem. Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Łosoś w kremowym sosie

Kulinarne Przeboje
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 443

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny(...)pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kurczaka z warzywami. 189

oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół godziny, następnie podsmażyć na oleju. Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło, na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać(...)dusić na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dorzucić usmażone piersi i jeszcze kilka minut poddusić. Można podać z ryżem tak jak ja, ale dobrze smakuje też z makaronem lub ziemniaczkami pokrojonymi w talarki. Pomidorki nie muszą być papryczkowe :) Ja akurat takie miałam. Można dodać dużego pomidora pokrojonego w kostkę

Agusiowe smakołyki
Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni? 195

bazylia, pieprz i sól) Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj(...)mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill. Warzywa – bakłażana Cukinię 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule Kulkę mozzarelli Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano Warzywa

Mojewlasne.pl
DUSZONE PIECZARKI Z POREM 225

Duszone pieczarki, szybki dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, do kanapek, makaronów . Uwielbiam.  Dziś duszone pieczarki z porem i natką pietuszki.  SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia(...)łyżeczki 50 ml wody   PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie kroję w plastry.  Pora obieram i myję oraz drobno kroję. Natkę pietruszki siekamy drobno. W rondlu albo na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Smażę pieczarki na rumiano. Dodaję przyprawy, dodaję pora. Zmniejszam ogień i podlewam wodą. Duszę aż cały płyn wyparuje. Dodaję natkę. Mieszam. Podaję zarówno na ciepło

Gotowanie Patki