makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:378/561)

Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 83

próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu, cały czas mieszając obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję

Cztery Fajery
Tradycyjny polski rosół 288

Znajduje się w nich ścięte białko, więc spokojnie można je zostawić. W międzyczasie nieobraną cebule kroimy na pół i albo opalamy ją nad ogniem, albo przypiekamy na suchej patelni. Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Z pora odcinamy końcówkę i płuczemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień, tak aby rosół tylko delikatnie pyrkotał. Niezbędne(...)godziny gotowania, ja gotuję go 5 godzin. Gdy rosół jest już gotowy przecedzamy go przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną marchewką i cienkim makaronem, posypany natką pietruszki. Mięso z rosołu możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pierogów lub krokietów

Kulinarne przygody Gatity
Sos pieczarkowy 147

Lubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów.   Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek   pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku(...)łyżka mąki pszennej (brak na zdjęciu) 1 łyka masła klarowanego sól, świeżo zmielony pieprz sok z cytryny (brak na zdjęciu) Wykonanie: Na patelni rozgrzałam masło i na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła dodałam pieczarki. Wymieszałam i zostawiłam na małym ogniu jeszcze około 3 - 5 minut. Zagotowałam bulion warzywny i przełożyłam do niego pieczarki z patelni. Zagotowałam na małym

Kuchnia u Krysi
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro 206

Krewetki oczyścić i osuszyć. Wlać na patelnię około 4 łyżki oleju , rozgrzać i smażyć na nim krewetki, czasami zamieszać około 10 minut , w między czasie dodać pół łyżeczki peperoncino. Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i pietruszkę,krótko wszystko poddusić, posolić ( 3 szczypty). Przełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie(...)schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego .CMOK. Na kilogram krewetek jedna główka czosnku albo i więcej, duża garść posiekanej natki pietruszki i duża szczypta peperoncino

Pasje Jolki
Pomidorowo-paprykowa zupa krem 102

Zapraszam na pyszną, mocno pomidorową zupę. Dodatek papryki super podkreślił smak zupy. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można jeść ją solo lub z makaronem czy ryżem. Polecam #MyVictorinox Składniki: 720 g passaty pomidorowej 4 pomidory 1,5 papryki czerwonej 1 szkl śmietanki 30 % 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego świeża pietruszka Przygotowanie: Pomidory i paprykę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ( z papryki wyjmujemy pestki). Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pomidory oraz paprykę i obie suszone papryki. Smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Składniki z patelni dodajemy do gorącej passaty. Gotujemy razem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 148

zajmuje to nie więcej niż 20 minut).  Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu, cały czas mieszając  obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lasagne bez beszamelu 188

wołowe 1 cebula 500 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 pęczek świeżej bazylii 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 8 sztuk świeżego makaronu lub 12-14 suchego lasagne sól i pieprz do smaku Sos serowy 2 ząbki czosnku 200 g serka philadelphia 1 łyżka masła + do posmarowania formy 400 ml mleka(...)sera cheddar 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 100 g mozzarella 6 suszonych pomidorów w oleju Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso. Smaż aż mięso przestanie być krwiste, po czym przełóż do garnka. Obierz pieczarki, pokrój i podsmaż na tej samej patelni. Przełóż do garnka, dodaj pomidory, oregano

codojedzenia
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 168

szarozieloną lub bladożółtą skórką. Żółty miąższ tej dyni po podgrzaniu rozdziela się na nitki – jak makaron rosołowy. Do duszenia, do pieczenia podzielona na pół – po upieczeniu wyskrobujemy miąższ-makaron i podajemy, np. z dowolnym sosem lub jako dodatek. DYNIA PROWANSALSKA MUSZKATOŁOWA okrągła, ciemnozielona lub brudnopomarańczowa, czasami nakrapiana jak arbuz, z wyraźnym, mocnym żebrowaniem. Mała komora z pestkami, gruby miąższ(...)dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno na patelni. W smaku przypomina marchew karotkę. DYNIA ACORN SQUASH – mała, w kształcie żołędzia, mocno żebrowana – przez różnorodność kolorów niepotrzebnie w Polsce traktowana jako dynia ozdobna, a nie jadalna. Ma przeróżne kolory – odcienie żółci

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie marchewkowym 170

pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz(...)marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z cukinia i kruszonką 116

Pikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi  warzywami: cukinia i pomidor,   Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna Składniki: 1 cukinia średniej wielkości 1 pomidor 1-2 ząbki czosnku 50g szynki,lub innej wędliny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól i pieprz kruszonka: mąki 20g 20g orzechów 30g tartego parmezanu(...)zimnego masła solonego Wykonanie Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak kto woli Obrać i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Gdy warzywa się duszą

w mojej kuchni
Zupa - krem z dyni 125

garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy(...)podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego

Kuchnia smaków
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 138

swoich pierożków.  Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś  cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli  Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu(...)sól - pieprz  - olej Średnica wykrawanych kółeczek to 5 cm, z tej ilości wychodzi ok. 50 sztuk. 1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku

Apetyczna babeczka
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 125

kurczaka sól, pieprz do smaku 1  śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy.  Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)solą i pieprzem, dodajemy podsmażonego kurczaka- mieszamy. Całość  zalewamy śmietaną i dalej smażymy, aż śmietana ładnie się zetnie i zgęstnieje. Danie gotowe - u mnie podane z ciemnym  makaronem penne.   SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem 173

Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią, a reszta trafiła do makaronu, który już niedługo się tutaj pojawi :) Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem Składniki (3 porcje): - 75 g mieszanki sałat - 1 duży filet z kurczaka - sól, pieprz do smaku, ulubione przyprawy(...)papryka słodka, chili cayenne - 1 granat - 60 g gorgonzoli Kurczaka pokrój w paski/kostkę. Posól, popieprz i posyp ulubionymi przyprawami (mogą być takie same jak w sosie). Podsmaż na patelni z olejem/oliwą lub zgrilluj na grillowej patelni. Wybierz pestki granatu*. Na talerzach ułóż sałatę. Posyp pokruszoną gorgonzolą, kurczakiem i pestkami granatu. Polej sosem (wymieszane składniki na sos). * Dobra metoda

Corner With Recipes
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 222

Inspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego(...)papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę

Kuchnia Pełna Pasji
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 249

Moja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego  przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy(...)startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni  z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
Szparagi w boczku z żółtym serem 205

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żółta fasolka szparagowa. Jak ugotować? 95

odpowiada. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, nawet od 4 do 10 minut jest gotowa. Trzeba próbować w trakcie gotowania, to najlepszy sposób (u mnie także na makaron, kasze, ryż). W rondelku roztapiam masło, dodaję bułkę tartą energicznie mieszając, w razie potrzeby lekko dosalam gdyby fasolka okazała się zbyt mało słona. Gotową ciepłą fasolkę polewam roztopionym masłem wymieszanym(...)Można także gotową fasolkę przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ja tego nie robię, wolę gorącą i nawet lekko rozgotowaną mięciutką fasolkę. Do zasmażki w rondelku lub na patelni można wrzucić gotowaną fasolkę i razem chwilę przesmażyć do połączenia. Na 500 g fasolki potrzebne są ok. 2 l wody, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka soli

Zasmakuj Kuchni
ciepła sałatka makaronowa z pesto paprykowym, orzechami, pomidorami i bazylią 102

sól, ostra mielona papryka, 500 g fusilli, 500 g dojrzałych pomidorów, 100 g tartego parmezanu, 1 szklanka liści bazylii sałatka makaronowa z pesto paprykowym - przepis Orzechy upraż na suchej patelni i odstaw do ostudzenia. Paprykę wstaw do piekarnika ustawionego na opcję grill i opiecz je, aż skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Włóż do torby foliowej i zostaw do ostygnięcia(...)cytryny, 1/4 szklanki uprażonych orzechów, czosnek zmiksuj z oliwą, dopraw solą i ostrą papryką. Pomidory sparz i ściągnij z nich skórkę, a następnie pokrój w grubą kostkę. Ugotuj makaron i wymieszaj go z pesto. Na 2 łyżkach oliwy zrumień grzanki wymieszane ze skórką z cytryny. Do makaronu dodaj pomidory, posyp grzankami, orzechami, parmezanem i porwanymi liśćmi bazylii

Eksperyment sobotni
Ravioli Spinaci od Hilcona 127

Absolutnie fenomenalne. Wspaniałe połączenie smaków. Moi bliscy zajadali i się zachwycali. Składniki: 1 opakowanie Ravioli Spinaci Hilcona 1 łyżka masła kilka plasterków cukinii kilka pomidorków koktajlowych

MojaQchnia.pl
Polędwiczka w śmietanowym sosie pieczarkowym 2355

śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka olej do smażenia  (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 2 średnie cebule 700 g pieczarek 3 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być z kostki(...)natki pietruszki Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko dłonią. Olej (około 1 czubatej łyżki) rozgrzewamy na dużej patelni. Polędwiczki smażymy około 4 minuty. Robimy to w następujący sposób: na rozgrzany olej kładziemy mięso i smażymy 2 minuty. Solimy, pieprzymy i przewracamy na drugą stronę. Mięso ponownie

Smak mojego domu
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 226

naczynia/ blaszki. Na patelnię dodajemy pozostałe masło, wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła toskańskie z suszonymi pomidorami, listki oberwane z gałązki rozmarynu – solimy i pieprzymy. Wlewamy na patelnię bulion i sok z cytryny, dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki(...)środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem, łyżeczka ziół toskańskich ½ szklanki rosołu

Karo in the Kitchen
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 117

Idealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można

Kuchnia Pokoleń
Kurczak po toskańsku 253

postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;)  Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, pod przykryciem (np. pod folią aluminiową). 10 minut(...)części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy aż ser się rozpuści. Jeśli macie opcję grill w piekarniku, to warto jej tu użyć, ser bardzo fajnie się przypiecze. Proponuje podać z makaronem ;) SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie .  Rozliczenie: Kurczak- 15zł Pomidory 5zł Koncentrat pomidorowy- 0,50 zł Przyprawy 3zł Mozzarella 4zł  Cebule- 1zł Makaron 4zł

Czerwona Porzeczka
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 183

bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh kroimy w plastry, posypujemy solą i wybranymi przyprawami, a następnie kroimy w drobniejsze kawałki, które podsmażamy na oleju z obu stron. Szparagi myjemy(...)części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (główki szparagów są bardzo delikatne więc je wrzucamy dopiero ok. 3 minuty przed zakończeniem gotowania). Pieczarki kroimy i podduszamy na patelni z odrobią soli. Łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego

chili & sugar
Zupa krem z żółtego groszku 150

zalewamy 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy(...)boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 354

dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz(...)ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się

Kulinarna Patilogia
Pappardelle z groszkiem i suszonymi pomidorami 94

Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle. 300 g pappardelle, 400 g mrożonego groszku – może być świeży, 1/2 – 1 chilli, 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy, oliwa lub masło, 200 g wędzonego łososia w plastrach, natka pietruszki, Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół. Chilli(...)posiekać. Łososia pokroić w paski. Pietruszkę posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką.   zastawa

królestwo garów
Kapusta Pak choi z krewetkami 221

patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną  lekko pryskać, Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy. Kiedy pak choi(...)Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.   Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania