Takie danie możecie podać z kaszą, ryżem czy makaronem. super także do chlebka. Polecam było pyszne, nawet dla mojego męża który lubi mięsko. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż(...)sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Wymieszać dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać pomidory
Kuchnia Pokoleńłyżka sosu worcestershire 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka podsmażamy na patelni. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, paprykę i cebulę w grubą kostkę, dodajemy do kurczaka, podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut aż warzywa zmiękną a kurczak będzie usmażony(...)mieszamy z dwoma łyżkami wody i mąką, całość dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy do sosu, zagotowujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ulubionym makaronem
Delusional Trinerazie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez(...)koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą czy makaronem może być Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliearomatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól(...)łyżki, Sposób przygotowania: Do mięsa ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy
kulinarne odsłony patijest nieco mniej intensywny w smaku i świetnie nadaje się tam, gdzie nie chcemy, by zdominował smak potrawy. Na polędwicę wykładam grzyby. Ponieważ jakiś czas wcześniej zdjęłam je z patelni, masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę(...)minut, w zależności od grubości rolady. Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło. W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
PichceniomaniaPesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu . Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna(...)łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie
Ugotowaćpasty curry 400ml mleka kokosowego 200g pedow bambusa 150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw trzeba ja obgotowac) sok z 1 limonki olej do smazenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzac olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste curry, nastepnie wlac mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc(...)wlozyc pulpeciki, pedy bambusa i fasolke szparagowa. Gotowac do czasu az fasolka bedzie miekka. Sos doprawic sola i pieprzem oraz sokiem z limonki. Podawac udekorowane papryczka chili z makaronem ryzowym lub ryzem. Smacznego
Codzienne Gotowaniejuż miękkie i ładnie zrumienione ściągamy je do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę bakłażan i przesmażamy do zrumienienia. Zrumieniony bakłażan przekładamy do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pierwszą partię pulpecików i smażymy do ładnego zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek(...)warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Plate of Joynajlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania(...)kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beatyrazem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie czy do pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet z piersi kurczaka * szklanka drobno posiekanej kapusty białej * pół zielonego ogórka * garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos : * pół(...)Przygotowanie : Połączyć wszystkie składniki sosu, odstawić na 20 minut do lodówki. Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą z oliwek. Można dodać czosnek, jeśli lubimy. Kurczaka pieczemy na patelni teflonowej, na złoty kolor. Kroimy w mniejsze kawałki. Ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sałatki. Przyprawiamy. Posypujemy rzeżuchą. Podajemy z sosem. Z podanych składników zrobimy dwie porcje
Magiczne Życie Martygłównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania(...)Półmiękki bób hartujemy zimną wodą i z każdą sztukę obieramy ze skórki. Obrany bób odstawiamy na bok. Obrany czosnek, listki świeżej natki pietruszki oraz mięty siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i posmażamy aż do zarumienienia. Ogień lekko zmniejszamy, dodajemy świeże, posiekane zioła i całość dalej chwilę podduszamy na maśle. Do składników wlewamy wino - zwiększamy ogień
Symfonia Smakówwina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka(...)pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerz wysypujemy mąkę. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej mące. Smażymy na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, z obu stron, do zrumienienia. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Sos serowy: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia
Kuchnia MagdaLenygorku lepi nōm sie bydzie 13 blanszować tyn szpinat. Na patelnia niech przidzie terozki 14 pokrajany kurczak, a jak sie przipiecze, to tyż go wciepcie do gorka. Tera już patelnia niy bydzie nōm potrzebnoł. Do gorka wyciście czosnek, wlyjcie śmiytōnka, dejcie prziprawy (pieprz i bazylia), szpinat, przikryjcie to jakōm pokrywkōm i niech sie to wszyjsko połra 15 minut powarzi(...)przygotować 4 prosta 5 boczek wędzony 6 gałązek 7 najpierw 8 przypieczcie 9 pokrojoną 10 będzie 11 gotowa 12 przerzućcie 13 będzie 14 teraz 15 kilka 16 oklapną 17 makaronem 18 ziemniakami 19 bułką 20 na górze 21 możecie 22 przybrać Artykuł Szpinat sie zakurzōł ;) (Kurczak ze szpinakiem) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnismaku pieprz do smaku Wykonanie Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić połową octu jabłkowego. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni. Pod koniec smażenia dodać pieprz,wymieszać , odstawić do przestudzenia. Szczypiorek pokroić drobno. Pokrojoną rzodkiewkę w kostkę ,lub plasterki posolić i odstawić na 10 minut do zmiękczenia. Oliwę z oliwek wymieszać(...)całkowitego rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać ,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:)) do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele. ps, z majonezem jest również pyszna .sos najlepiej dać na 10-15 minut przed podaniem .przepis mój i szczerze polecam
w mojej kuchnipszennej 70 ml lodowatej wody olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki(...)foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki). Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka zanurzamy z każdej strony w tempurze i smażymy do zezłocenia
MamaOskarka