patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej. Składniki: 400 g pomidorów koktajlowych 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pieczarki 3 suszone pomidory z zalewy w oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, oregano łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku kilka łyżek oliwy z oliwek do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti
Zasmakuj Kuchnikanapek, makaronu, pizzy, zup oraz sałatek. Idealnie podkreśla smak każdego dania i nadaje potrawom charakteru. Świetnie nadaje się na imprezy. SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 ml oliwy 1 ząbek czosnku 40 g blanszowanych migdałów / orzeszków pinii / orzechów nerkowca 40 g tartego parmezanu szczypta soli WYKONANIE Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Migdały lub orzeszki pinii prażymy na suchej patelni
cool and mintykaszą, makaronem, mięsem, chlebem, a nawet zjeść samodzielnie. Składniki 500 g kurek 300 g słodkiej śmietany 30% 1 średnia cebula 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i dobrze odsącz. Większe okazy przekrój na połówki. Obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę. Następnie musimy ją zeszklić na patelni z łyżką
Programista w kuchniwarzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić
Ugotowaćpatelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i szybko podsmażyłam cebulę i czosnek. Dodałam pokrojonego indyka w małe kawałki wraz z sosem sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :) Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki
Kuchnia na wzgórzumakaronu. A teraz czas na przepis: Potrzebujemy: 2 kg ziemniaków 300 g cienkiej kiełbasy 1 cebula (posiekana w drobną kostkę) 3 ząbki czosnku 3 jajka sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy trochę soku ziemniaczanego (około 0,5 szklanki). Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni
Marder&Marder Manufacturepatelnię, kładę mięso i delikatnie podgrzewam (im dłużej będzie sos podgrzewany, tym mniejsza moc chrzanu). Podając można danie oprószyć świeżym koperkiem wedle uznania bądź jakąkolwiek inną zieleniną (króliki lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso od kości i dodać bezpośrednio do sosu, który następnie zmieszamy z makaronem typu fettuccine albo
Right Behind The Kitchenciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępatelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree
Ratunku obiadnadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym(...)lodówki na kilka godzin lub na noc. Zajmij się sosem pomidorowo-grzybowym. Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej 1/2 szklanki wrzątki i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozkruszone peperoncino, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź
Chilli Czosnek i Oliwailości intensywnych azjatyckich przypraw jest idealna, moim zdaniem, dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Skusicie się? :) Warto! Składniki (na dwie duże porcje): 150 - 180 g ugotowanego makaronu ryżowego 750 ml bulionu azjatyckiego lub warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka proszku z tamaryndowca, rozpuszczonego w 30 ml wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem(...)noża. 2. Bulion podgrzewam, wrzucam liście limonki, ziarna pieprzu, trawę cytrynową, doprowadzam do wrzenia, gotuję 5 minut. W tym czasie kroję ząbek czosnku na cienkie plasterki i na małej patelni rumienię na jednej łyżce rozgrzanego oleju z dwóch stron, wykładam na talerzyk, odstawiam. Kiełki sparzam na sitku wrzątkiem, również odstawiam. Pomidory pozbawione skórek i pestek kroję na ósemki
Kuchnia Prezydentowejsuchej patelni i ostudzone orzeszki piniowe. Dolewamy z 2 - 3 łyżki oleju bądź oliwy i miksujemy. Jeśli mamy i chcemy dodać sera, to też go tam wrzucamy. Ile? Proponowałabym łyżkę albo dwie uprzednio startego. I gotowe. Przekładamy do jakiegoś słoiczka lub zużywamy od razu. Taka porcja wystarczy na obiad dla 3-4 osób. Im więcej dodacie pesto do makaronu
Karczma Honoriettymakaronu lub omletów. Polecam i Wam, spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie Smaki Natury Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki” Składniki: 3 jajka 4 łyżki mleka garść szpinaku 1/2 łyżeczki 18 Ziół Ojca Mateusza od Smaki Natury sól i pieprz masło do smażenia (u mnie klarowane) Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy niedużą
Słodkie okruszkimakaronu ryżowego w nitkach, bądź w wstążkach. Takie chipsy można jeść same, jako przekąskę. Można je też pokruszyć i dodać do sałatki. Prażynki ryżowe sprawdzą się świetnie jako posypka do sajgonek, czy kotletów w panierce. Można też zaszaleć i pokruszone prażynki wykorzystać do obtoczenia usmażonych na świeżo nuggetsów lub springrollsów. Polecam również zrobić domowe chipsy ziemniaczane z patelni
AniaGotuje.plmakaronem. Danie ciekawie smakuje z małymi różyczkami kalafiora. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 400 g pomidorów z puszki (w całości) 0,5 szklanki bulionu 1 cebula 1/2 główki kalafiora 1/2 czerwonej papryki 6 pieczarek 2 łyżki natki pietruszki Oregano Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa. Na patelni szklimy
VioletoweKucharzeniemakaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni
ChilliJemypatelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki). Zjadaliśmy z makaronem
Walijskie PichcenieMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet grillujemy lub smażymy,studzimy i kroimy w kostkę. Melona (ja użyłam Galia , ale najlepiej kupić z pomarańczowym miąższem,dla kontrastu kolorystycznego) kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy suszoną żurawinę oraz płatki migdałowe (można wcześniej uprażyć na suchej patelni) polewamy
Bon appetit mon amieMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka(...)rozgrzanej patelni podsmarzamy, posypujemy solą Teraz do cebulki dorzucamy pomidorki cherry i razem dusimy Następnie wrzucamy mięso na patelnię, posypujemy przyprawą i rozdrabniamy je podsmarzając ok 15 minut W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i 2 łyżeczkami bazylii w miseczce i odstawiamy Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego
Klaudynkowa kuchniamakaronu, jako dodatek do mięsnych dań. Składniki 4 fenkuły 2 czerwone cebule 4 dojrzałe pomidory łyżka oliwy z oliwy ząbek czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta szafranu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni. Na patelni
R'n'G Kitchenstronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem
Kolorowy Przepisownikpatelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron
Bon Ton Italiamakaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny Specialte Kamis, bazyliaKamis. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki
Aga w kuchni