makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:367/561)

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 104

rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju  podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 5-6 minut pod przykryciem. W połowie gotowania delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać Passatę klasyczną Jamar i zagotować. Gotować bez przykrycie ok 10 minut kilka razy mieszając. Możemy podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami

Kuchnia w oparach
Filety z kurczaka w ziołowo – śmietankowym sosie 117

pieprzem. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy filety z obu stron. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zioła. Do mikserka dodajemy bazylię, pietruszkę, czosnek, łyżeczkę czubrycy i łyżkę almette. Miksujemy. Dodajemy do mięsa. Rozprowadzamy w bulionie i dusimy jeszcze kilka minut, ewentualnie doprawiamy solą. Danie idealnie pasuje do makaronu. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 2149

Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić na sitku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudzić. Wszystkie powyższe składniki

Kulinarne Przeboje
SAŁATKA W MUSZLACH 195

makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego  kilka pomidorków koktajlowych  1/2 opakowania sera feta sól,pieprz przyprawa do gyrosa czosnek oraz oliwa z oliwek  Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin do lodówki.Podsmażyć  parę minut na patelni. Makaronowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Indyk z cukinią, rukolą, suszonym pomidorem i mixem kasza orkiszowa z vermiceli i pomidorem 146

kasza orkiszowa, makaron vermicelli i suszone pomidory (może być inna kasza) optima omega 3 do smażenia 1. Indyka marynujemy z 30 minut przed smażeniem. Filet kroimy w kostkę, oprószamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem, dodajemy odrobinkę kurkumy i oliwy. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy na ćwiartki. Pomidory suszone w paski. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki

kruche babeczki
Kurczak pieczony w pomidorach 446

zarówno z makaronem jak i ryżem... u nas zostało podane jako osobna potrawa. Kurczak pieczony w pomidorach - składniki (na 2 porcje) ok. 300g filety z kurczaka (1 podwójna pierś) łyżeczka suszonego rozmarynu 1 puszka krojonych pomidorów w puszce szklanka passaty pomidorowej cebula czosnek sól pieprz olej 50g parmezanu szczypta cukry Kurczak pieczony w pomidorach - przepis Na patelni szklimy pokrojoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 166

wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, do czasu, gdy mięso zmięknie, a wszystkie smaki się połączą. Gulasz podaję z pełnoziarnistym makaronem penne, ale możecie

Cooking Monster
Rosół z kury 179

gazie lub patelni. Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie. Doprawić do smaku solą. Gotowy rosołek podaje zawsze z cienkim makaronem nitki z kawałkami

Monia miesza i gotuje
pulpety w sosie koperkowym 161

zasmażę z patelni, wlewamy do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku.  Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem

Miód i pieprz
Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 148

grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe od pozostałych.Jej tran wykorzystywany jest też w kuchni dodawany do potraw.Zabarwia się w ten sposób na czarno makaron lub ryż. Kupując

Sztuka gotowania w/g Samiry
Toskańskie cantuccini z migdałami i żurawiną 140

tematem będą makarony – podobno znajdzie się też coś słodkiego na co bardzo liczę ( tu relacja z poprzednich warsztatów ) Składniki: - 350g mąki pszennej - 220g cukru - 55g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - starta skórka z 1 pomarańczy - 100g migdałów - 50g suszonej żurawiny Najpierw zaczynamy od uprażenia migdałów żeby zdążyły przestygnąć. Tym razem uprażyłem je na patelni (ok. 5min

Kuchenne Wariacje
Sos grzybowy 94

makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 125 ml śmietany kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 30 g masła

My simple kitchen
Zdrowy nowalijkowy obiad w 15 minut 177

patelnię.  Posypać potrawę zmielonym pieprzem. Wymieszać. Całość dusić aż zmiękną ogonki liściowe buraczków i roztopi się ser. W tym czasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.  ----------------- Podobne: Pęczakotto z mięsem i kurkami Sorgo z wątróbką, jabłkiem i szparagami Makaron w sosie carbonara

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem 419

Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić.  Brokuł podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, następnie oskubać i pokroić w kosteczkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać odcedzoną i opłukaną kukurydzę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty

Z miłości do słodkości
Wołowina po chińsku 151

rozgrzaną patelnię dodaje oliwę i zamarynowane mięso z całym sosem/marynatą (marynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym

ClauditteMissCooking
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 178

ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę i pietruszkę  obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną

Walijskie Pichcenie
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 156

makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko sól,pieprz starty ser żółty masło do posmarowania formy Makaronowe muszle ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Ricottę przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz cebulę. Cebulę można dać surową lub też zeszkloną na patelni - jak kto lubi

Monia miesza i gotuje
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 104

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu

królestwo garów
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 206

wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba(...)Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut. W większej patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż przestaną

karmelowy
Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) 180

timo, oltre a dei gustosi funghi champignon. Le lasagne sono condite con della besciamella che conferisce l'adeguata cremosità al nostro piatto. Buon appetito! SKŁADNIKI 250 g makaronu typu lasagne  500 g miąższu z dyni 500 g pieczarek 100 g sera mozzarella   50 g parmezanu tymianek szałwia  s ó l, pieprz  oliwa(...)gałązek tymianku i listków szałwii. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Pieczarki  kroimy w cienkie plasterki, po czym na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu

La grande e la piccola cuoca
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 183

krzyczę, ale nie wierzę w to do tej pory. Dominik był zatwardziałym przeciwnikiem tej zupy, a okazało się, że nie lubi jej dlatego, że najczęściej podawana jest z.... makaronem. Dlatego swoją przyrządziłam z grzankami serowymi - zajadał aż miło :) Ponownie zrobiłam domowy dżem - bardzo lubię mieć w domu własne przetwory Udało mi się wprowadzić wpisy z serii #Inspiracje i podzielić się(...)nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione tysiące razy, choć raz muszą nie wyjść, by równowaga została zachowana ;) Nie wyszedł mi stir-fry z rybą

Cooking Monster
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 207

oliwek dobrej jakości 80g sera Grana Padano 1/4  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy(...)pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makaronowe inspiracje, czyli cannelloni nadziewane kurczakiem zapieczone pod szpinakiem 123

okazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego(...)kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory - tak by pozostało soczyste. Na drugiej patelni podsmażyłam na maśle szpinak z dodatkiem odrobiny soli, sporej ilości pieprzu i dwóch startych ząbków czosnku. Dodałam do niego śmietanę (ja użyłam 100 ml 18% nierozcieńczonej z 50 ml mleka

Kuchnia po mojemu
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 371

oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby kukurydzy oraz kukurydzę z puszki. Gdy warzywa i krewetki połączą się(...)wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego

Taste Of My Day
Krewetki po toskańsku 192

ulubionym makaronem.  Składniki: 400 g krewetek Black Tiger 3 szkl. świeżego szpinaku baby cebula kilkanaście kawałków suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka oliwy szklanka śmietany do sosów 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz garść natki pietruszki Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Cebule, czosnek i natke posiekać, pomidory pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło

wyzwania kuchenne
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 166

różnego rodzaju makaronów oraz ryżu. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 30% Natka pietruszki (pęczek) Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka czyścimy z błonek, dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę lub paski, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do kurczaka i podsmażamy na patelni na małej

Programista w kuchni
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 167

może mistrzami patelni, ale za to są mistrzami opowieści i mają solidne podstawy wyniesione z włoskich domów. Ich książka to przewodnik po absolutnych podstawach, zawiera bardzo dokładne instrukcje, informacje o produktach i kuchenne triki. Żeby dobrze dobrze gotować włoskie dania, trzeba mieć dobre włoskie geny, albo “Kuchnię Dantego”. Nie wiedzieliście, że można napisać całą stronę o gotowaniu makaronu

Ugotowane pozamiatane
Zupa pieczarkowa z makaronem 178

niego zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy natką pietruszki. Zupę zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe! Ja swoją zupę wzbogacam o mięso z bulionu. Obieram kurczaka ze skóry i dzielę na drobne części, następnie wkładam je na spód miseczki. Pieczarkową najbardziej lubię jeść z makaronem nitkami, więc

Cooking Monster
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 178

mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli nie macie octu winnego, można dać balsamiczny, ale lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku. Podobne przepisy Makaron z owocami

Pociąg Do Kuchni
Spagetti z mięsem i fasolą czerwoną 175

domu uwielbiamy makarony pod różną postacią. Tym razem przedstawiam spagetti w sosie pomidorowym z mięsem i czerwona fasolą. Składniki: 1/2 kg łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na złoty

tojestpyszne.blogspot.com
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 195

poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką.  Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła -100g przesianej maki -50g cukru brązowego -mascarpone -wanilia -łyżka płatków owsianych -garść zgniecionych nerkowców -cukier puder Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę

BaRepas
Tagliatelle na bogato 118

skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-) Składniki:  makaronu  tagliatelle 1 bakłażan  1 serek mascarpone  1 pierś z kurczaka  1 cebula biała 4 pomidory  ząbek czosnku świeża bazylia  ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła(...)przyrządzenia: Cebulę, bakłażana  i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni . Po tym czasie przełozyć do innego naczynia .  Na tej samej patelni smażyć sparzone i obrane pomidory,następnie połączyć z serkiem.  Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2  Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki. Doprawić przyprawami

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania