Magda Trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie faszerowanych muszli, należy też wykazać się wyczuciem czasu, bo przegotowanie makaronu może skończyć się kulinarną katastrofą. Ale gdy tylko się je próbuję, zapominam o kulinarnym mozole i w duchu sobie obiecuje ,,muszę zrobić je jeszcze raz”. Są wyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki(...)bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz
Smaczna Stronasuszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek(...)kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie chwilkę jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą. Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę
Aromatyczne Podróżepiec tak długo, aż papryczki zrobią się czarne i skórka się pomarszczy. Zostawić do ostudzenia i następnie zdjąć skórkę. Miąższ zmielić za pomocą blendera i odstawić. Wykonanie -patelnię rozgrzać wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w pół-plasterki. Smażyć, aż mięso nabierze lekko złotego koloru, a cebulka zmięknie. Dodać grzybki pokrojone w duże kawałki, masę z papryk, pomidory z puszki, listki(...)doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego
Kuchnia Pokoleńposiekane) 4 łyżki masła 2 łyżki oleju około 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natkę pietruszki do posypania grzanki z dobrej jakości pieczywa, do podania. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, dorzucamy szalotki, imbir i chilli. Jak szalotki się zeszklą, to dokładamy główne bohaterki. Smażymy około 2-3 minut na mocnym ogniu, dolewamy wino i dorzucamy czosnek(...)minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchengodzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje(...)bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek. Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni. Do mięsa
Kuchcik gotujemakarony, marchewkę już niekoniecznie... Dla wszystkich niejadków, ale także dla łasuchów, błyskawiczna i pyszna jarzyna do obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny sezam do posypania (można pominąć) Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski. Na patelni
Smaczne Zdrowemakaronu czy ryżu. Smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło! Potrzebne będą: - 1 bakłażan; - 1 czerwona papryka; - 1 cebula; - 4 duże pomidory; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek do zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
MintTasteIdealne poniedziałkowe - poweekendowe danie! Lekkie i szybkie w przyrządzeniu:) u mnie dziś z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam i mogę jeść ze wszystkim:D Skladniki : 500g szpinaku (u mnie mrożony brykiet) Kilkanaście pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Gałka muszkatołowa, sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i pieczarki. Trzymamy wszystko na patelni tak długo - aż woda z pieczarek odparuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak połączy się z resztą składników dokładamy pomidory. Obficie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy serek i jogurt, chwile wszystko gotujemy
Mamuśka wraca do formypatelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w pół plasterki, smażyć chwilkę. Zamieszać, dodać musztardę i podlać wodą.Wody wlać tyle, żeby polędwiczki były przykryte w 3/4 wysokości. Jeśli macie kurki ze słoika to wlać tą wodę. Doprawić do smaku. Gotować 3-4 minuty. Wlać śmietanę, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub makaronem
Kuchnia Pokoleńfasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około(...)Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszeniemakaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni
Kuchnia w czekoladziepatelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem lub makaronem
codojedzeniawinnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - sól(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, k roimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ostra na Słodkokawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki(...)indyka 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ułożyć pulpety z indyka i smażyć na średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut . 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Moja Delicjakształcie wałeczków. Smażymy przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, albo na zwykłej z niewielką ilością tłuszczu przewracając je, aby zrumieniły się z każdej strony. Po zdjęciu z patelni są gotowe. Ja moje zapiekłam dodatkowo w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano i podałam ze spaghetti. Do rondelka z zimną oliwą dodać posiekany czosnek, powoli podgrzewać, aż lekko się(...)gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos wlać do żaroodpornego naczynia. Ułożyć w sosie kotleciki i zapiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z makaronem i świeżo startym parmezanem
Kulinarne Inspiracje