patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki). Zjadaliśmy z makaronem
Walijskie PichcenieMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet grillujemy lub smażymy,studzimy i kroimy w kostkę. Melona (ja użyłam Galia , ale najlepiej kupić z pomarańczowym miąższem,dla kontrastu kolorystycznego) kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy suszoną żurawinę oraz płatki migdałowe (można wcześniej uprażyć na suchej patelni) polewamy
Bon appetit mon amieMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka(...)rozgrzanej patelni podsmarzamy, posypujemy solą Teraz do cebulki dorzucamy pomidorki cherry i razem dusimy Następnie wrzucamy mięso na patelnię, posypujemy przyprawą i rozdrabniamy je podsmarzając ok 15 minut W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i 2 łyżeczkami bazylii w miseczce i odstawiamy Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego
Klaudynkowa kuchniamakaronu, jako dodatek do mięsnych dań. Składniki 4 fenkuły 2 czerwone cebule 4 dojrzałe pomidory łyżka oliwy z oliwy ząbek czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta szafranu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni. Na patelni
R'n'G Kitchenstronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem
Kolorowy Przepisownikpatelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron
Bon Ton Italiamakaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny Specialte Kamis, bazyliaKamis. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki
Aga w kuchnipatelnie. Dokladamy bukieciki ziol i wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu. Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem. Danie podajemy z makaronem lub ryzem
Przysmaki Karolkimakaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała, ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić. Dynie pokroić w grubą kostkę ok. 2x2cm, obgotować w litrze bulionu przez 10 minut. Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku(...)tygodni. Kiedy pesto się przegryzie, postępujemy z nim jak z każdym innym pesto, czyli mieszamy lub podsmażamy z gorącym makaronem i posypujemy parmezanem lub/i bazylią. Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejmakaronów, ziemniaków lub kasz. Najlepszy sos kurkowy jaki jadłam, smak dzieciństwa. Przygotowywała go dla nas mama, a teraz ja robię taki dla swojej rodzinki ;) Składniki: * 400 g świeżych kurek * 1 cebula * solidna garść posiekanej świeżej natki pietruszki * 1 łyżka masła * 150 ml śmietany 30% * odrobina oliwy z oliwek * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę drobno pokroić. Na patelnię wylać
Zrób to smaczniemakaronów, jako dip do przekąsek z ciasta francuskiego, grissini czy grzanek. Proste, smaczne, domowe, najlepsze, z serii: wiesz co jesz Róbcie i zajadajcie, pesto zielone rządzi! SKŁADNIKI: 1 duża doniczka bazylii 30 g orzeszków piniowych 20 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 80 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej patelnię
Zasmakuj Kuchnimakaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 mała cukinia • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucić
KUCHNIA POLSKAmakaron penne który wcześniej ugotowałam. Zmieszczą się dwa rzędy makaronu.Dodaję pokrojonego pomidora suszonego. Roladę zwijam pomagając sobie nożem. Związuję nitką i smażę na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Od czasu do czasu obracam z każdej strony. U mnie wyszły cztery roladki i składniki należy podzielić na tyle porcji. Jak roladki przestygną zdejmuję nitkę i kroję. Sos: Na patelni rozgrzewam
wesoła kuchnia