łyżki pestek słonecznika (ok. 35 g; można pomieszać lub zastąpić innymi orzechami) sól pieprz Czosnek obrać i zmiażdżyć. Listki opłukać i dobrze osuszyć. Pestki (orzechy) można podprażyć na patelni. Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały czas ucierając, wlewać cienką strużką oliwę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej(...)koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerzwlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych. 4. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. 5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. 6. Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy(...)zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem. 7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego). I gotowe ! Smacznego
Zdrowo kolorowo lifestylowododajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody. Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę. Następnie dodajemy pojedynczo pulpety(...)Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem i ostrymi korniszonami z chili. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga
Kolejny blog o gotowaniuKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób(...)smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym
Kuchnia domowa AniPyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania(...)myjemy i kroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki). 2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. 3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje. Smacznego
Kuchnia domowa Anigarnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby(...)przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch
Czerwona Porzeczkaosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem(...)Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając
Kulinarna Pokusazależy to w zakładce z makaronami znajdziecie też coś konkretniejszego. Chociaż lekkie w tym wypadku nie oznacza, że danie nie jest sycące. Składniki na dietetyczne spaghetti (4 porcje): makaron spaghetti pełnoziarnisty 100 g dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku filet z kurczaka 400 g cukinia 300 g pomidory w puszce łyżeczka przecieru pomidorowego 0,5 l wody sól pieprz oregano(...)oliwek. Dorzucić przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Obrać cukinię, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Na patelnię dodać pomidory, cukinię i przyprawy. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości cukinii (nadmiar wody odparuje). Na koniec ponownie doprawić jeśli jest taka potrzeba. Sos jeszcze solo na patelni
Karola gotujeprzykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw . To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu Dodatek do sałatki Składnik pasty warzywnej lub jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba (upieczona/z pary) Pulpety rybne – na przykład takie(...)koktajlach, omletach, plackach Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na twarogową pizzę z patelni 7. Resztki serów Możesz zbierać kawałki serów, których nie zostały wykorzystane do jednego pojemnika i wykorzystać kiedy będziesz robić zapiekankę czy pizzę. Tylko uważaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo
HealthyCreationsmożna ciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje, następnie zalej całość winem. Duś przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. Przełóż grzyby z winem do garnka, zalej bulionem. Dopraw(...)czasie wyjmij z garnka gałązki tymianku, następnie zmiksuj całość blenderem. Dolej śmietany. Dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Zupę możesz podać z makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami. Smacznego
Garniec Magalieciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje, następnie zalej całość winem. Duś przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. Przełóż grzyby z winem do garnka, zalej bulionem. Dopraw(...)czasie wyjmij z garnka gałązki tymianku, następnie zmiksuj całość blenderem. Dolej śmietany. Dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Zupę możesz podać z makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami. Smacznego
Garniec Magalieliść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać(...)wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką. Serwować z makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta
Walijskie Pichceniezewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu orecchiette 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois) parmezan lub pecorino oliwa(...)Grube łodygi wyrzucamy, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette
Mia Cucina SofietaMamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste(...)duża cebula 3 łyżki masła klarowanego 400 g kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki. Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów dodać pokrojonego kurczaka, wlać śmietanę. Doprawić solą
O kuchni z uczuciem