makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:383/561)

Mini pulpeciki w sosie orientalnym 195

obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą(...)nasze mini pulpeciki - przykrywamy i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając (ok 10 minut). Ponownie przyprawiamy w razie potrzemy. Podajemy z dowolnymi dodatkami - doskonale smakuje jako sos do makaronu ale z kus kusem lub ryżem równie wspaniale się prezentuje. Porcja ta wystarczy do nakarmienia ok 4 głodnych osób Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Lasagne w wersji FIT 363

Przedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne! Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko. Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie!     Lasagne w wersji fit   Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.  Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek

paapilotkaa
Rosół 196

smaki, bo wg starej zasady co za dużo to nie zdrowo:) Jeśli rosół wydaje nam się zbyt tłusty, to po wystudzeniu możemy zebrać zastygnięte oczka. Bardzo ważnym elementem rosołu jest makaron. Najlepiej przygotować go samemu. Przepis znajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła(...)Drukuj tylko tekst Składniki około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme

CoolinarniePL
Kurki w sosie śmietanowym 226

robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje(...)cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 246

powoli dobiega końca, przynajmniej w moim ogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki: 4 ziemniaki, 250g(...)oregano. Przygotowanie  Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę

Z miłości do słodkości
dynia z ciecierzycą - żółte rozgrzewające danie 143

naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Czasami nie trzeba jeść zielone, żółte w zupełności wystarczy. Zaspokoi to podniebienie każdego smakosza. Mimo, że nie ma w nim ani ryżu, makaronu czy kasz to jeszcze bez mięsa. A piękna barwa przypomina mi nadchodzącą złotą jesień. Danie jest bardzo sycące więc spokojnie nadaje się jako główne danie na obiad.  Improwizacja(...)puszka ciecierzycy  1 puszka kukurydzy mały słoiczek ajvaru - przepis tutaj 1 puszka mleka kokosowego przyprawy - curry, sól, suszony imbir, suszony czosnek, łyżeczka żółtej pasty curry Przygotowanie: na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i również chwilę podsmażamy dodajemy paprykę, przyprawy do smaku i ponownie chwilę

Gotowanie z pasją
Filety z kurczaka w masełku szałwiowym 193

temu obdarowała nas kilkoma gałązkami szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki(...)świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól Piersi z kurczaka myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione na brązowo z obu stron

Kolizje Smaków
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką 119

misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka. Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką. Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor , a następnie(...)źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit!  To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele.  Lubicie tą rybkę? A może macie chęć na wzięcie udziału w konkursie? Zapraszam: www.konkurstunczyk.eu

Di gotuje
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 128

łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę(...)przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią.  Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego

Niezły Młynek
Włoskie dwa tygodnie w Lidlu - zakochaj się w tych smakach 104

słońcem przysmaki. Zazwyczaj kampanie trwają tydzień, ale tym razem są aż dwa tygodnie włoskiej rozpusty.   Kto Ci to da? Pomidory suszone, oliwki mielone, No kto Ci to da? Makaronów wiele, oliwa się leje, No kto Ci to da? Cantuccini migdałowe, chrupki serowe, No kto Ci to da? Lidl Ci to da! Wielkie świderki makaronowe - uwielbiam je :) Jeden(...)mnie inny produkt. Absolutny hit, którego mam już kupić kilka opakowań w zapasie. Przyprawy w sprayu! Mieszanka bazylii, oregano i chilli lub wywar z białych trufli. Naleśniki usmażone na patelni spryskanej chilli są po prostu obłędne.   We włoskiej ofercie znajdziecie również obłędne wędliny - od parmeńskiej po aromatyczne salami. Do tego rozmarynowe paluszki grissini i przekąska gotowa.   Amatorom słodyczy

Gotowanie i blogowanie
Kasza kuskus z warzywami 193

Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.  Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku(...)oliwek 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sól Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy skrojone szalotki. Smażymy aż cebule będą miękkie. Można podlać odrobiną gorącej wody. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawą z suszonych

My Chcemy Jeść
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 160

powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany.  Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Zamiast tego wprowadźmy do naszego menu ryby, jajka oraz nabiał. Wspomniane jajka możemy jeść(...)podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka wiórków kokosowych  Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem

Chocolate Muffin Blog
Ramen 190

gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek(...)być całkowicie pokryte płynem), przykrywamy i odstawiamy. Następnie wołowinę i boczek osuszamy ręcznikiem i obsmażamy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z bulionem drobiowym. Na patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami

mojewypiekiinietylko
Ramen 232

gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek(...)być całkowicie pokryte płynem), przykrywamy i odstawiamy. Następnie wołowinę i boczek osuszamy ręcznikiem i obsmażamy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z bulionem drobiowym. Na patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami

mojewypiekiinietylko
Gulasz w indyjskim stylu 154

Do trochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku

Kuchnia Pokoleń