lepkie, przy zagniataniu kilka razy podsypujemy je mąką. W dotyku powinno przypominać ciasto na makaron – jedwabiste i lekko suche, jak ludzka skóra, ale powinno być miększe. Jak ciasto na makaron czy na pierogi, tak i to zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji (ja używam wagi), następnie każdą z nich na pół(...)dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na 12-15cm średnicy i grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy placek na talerzyku pod grubą bawełnianą ściereczką żeby nie pozwolić mu wystygnąć, zajmujemy się ciastem
Karo in the Kitchenpomysł:) Mąż zachwycony, talerze puste. Wszystko fajnie, tylko szkoda że tak mało, usłyszałam:) Szczerze, też czuję niedosyt. Ale do rzeczy, czas podzielić się przepisem. To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie - smacznie warto! Składniki: 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej) 1 marchewka 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili 1 większy suszony(...)oliwek rukola do posypania dania Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, razem z suszonym pomidorem kroimy w kostkę, marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki długości żółtej fasolki, na patelni rozgrzewam masło, dodaję oliwę i przesmażam chwilę cebulę, czosnek i chili, gdy będą szkliste i w kuchni uniesie się piękny aromat dodajcie suszonego pomidora, marchewkę i fasolkę, przykryjcie i duście
Zasmakuj Kuchnipół godziny do marynaty. W czasie gdy mięso będzie się marynowało pokroić w drobną kostkę cebulę, oraz pomidory, które wcześniej należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Rozgrzać patelnię i obsmażyć kurczaka z każdej strony do zarumienienia. Do garnka wlać pół łyżki oliwy i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie pomidory i kurczaka. Dusić pod przykryciem(...)minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką
Dobra karmabiałka i zdrowych kwasów tłuszczowych. W kuchni quinoa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Mo ż e zastąpić ziemniaki, ry ż , kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na oleju razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pokrojoną
La grande e la piccola cuocaorzeszków piniowych 30g parmezanu (Parmigiano Reggiano) 75ml oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, na kolor jasno brązowy. Uważajmy przy tym, aby ich nie przypalić. Bazylię tniemy na niekoniecznie drobne kawałki. Czosnek tniemy na plasterki lub miażdżymy. Orzeszki, bazylię i czosnek mieszamy(...)Całość staranie miksujemy na gładką masę. Uwagi Proporcja oliwy do składników stałych decyduje o konsystencji naszego pesto. To z przepisu powyżej jest średnio gęste, więc nadaje się np. do makaronów. Jeśli chcemy użyć go np. do kanapek, dobrym pomysłem może być zwiększenie ilości stałych składników lub dodanie nieco mniej oliwy. Ilość czosnku i pieprzu decyduje o tym jak pikantne będzie
Kulinarna Pokusamarynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany(...)wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliatopionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki dokładnie umyć, przekroić na połówki, a następnie na plastry. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, smażyć, aż będzie zeszklona. Dodać pieczarki. Smażyć tak długo, aż woda odparuje, a pieczarki będą miały złoty kolor, ok. 10-15 min, doprawić pieprzem i solą(...)dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt intensywna, spokojnie można dolać wody. PORCJE
zabawa smakiemDziwi mnie ta wszechobecna niechęć do szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 450g mrożonego szpinaku 2 duże(...)oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze
Szefowa kuchnidanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią ziarna słonecznika i podgrzewamy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy kurki i smażymy przez kolejne 3 minuty mieszając
Kulinarna PokusaNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia
Kuchnia Pełna PasjiPrzygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę
Kuchnia PokoleńTakie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz(...)łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy
Bajeczna KuchniaDąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami . Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę że ten warzywny „makaron” na stałe wkradnie się do mojej kuchni. Składniki na dwie porcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów(...)warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść, wymieszać z papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie
moj przepis narodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć(...)oliwek Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez
Pobite gary Barbaryrobię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)łyżeczka suszonego łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu
greenscarf