zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe. Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku cukrowego 5-6 młodych marchewek pęczek zielonych szparagów olej arachidowy lub sojowy(...)Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać kawałek imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe kawałki na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa - marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz do smaku opcjonalnie: 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie: Mięso opłukać w zimnej wodzie, warzywa obrać, pokroić na pół, wzdłuż lub wcale. Cebulę obrać, przekroić na pół i usmażyć na patelni bez tłuszczu (można też upiec w piekarniku), tak aby stały się złote. W dużym garnku ułożyć włoszczyznę oraz mięso, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele, goździki oraz świeże pęczki lubczyku(...)szumowiny. Gotować 2,5-3 godziny, niech rosół lekko pyrka. Dobry rosół gotuje się długo, na dobry rosół się czeka W razie potrzeby na koniec doprawić. Podawać z ulubionym makaronem
Zasmakuj KuchniRatuje on życie matce dwójki małych dzieci, czyli mojej osobie. Czasem zdarza się dzień, w który jestem w stanie wygospodarować jedynie 5 minut na przygotowanie obiadu. Wtedy wrzucam warzywo, makaron albo kaszę do gotującej się wody. Po lekkim przestudzeniu polewam gotowym sosem i danie gotowe, dzieci i matka szczęśliwi. Składniki na 330 ml sosu: 3/4 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki(...)łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ząbki czosnku oddzielamy nie obierając ze skórki. Następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut. Po przestudzeniu obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i blendujemy na gładki sos. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce
Jeść, by żyć w zdrowiumożna je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci. Ja dziś zapraszam Was na pyszne połączenie makaronu z marchewki z ryżem i pieczarkami. Nic tylko jeść, spróbujcie #fitandeasy #makaronyzwarzyw Składniki: 1/2 opakowania Fit&Easy Spaghetti z marchewki 6 pieczarek 1/2 małej cebuli 2 czubate łyżeczki(...)Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę i pieczarki (na mniejszym ogniu). Całość doprawiamy po wierzchu pieprzem i solą himalajską. Następnie dodajemy nasze warzywne spaghetti (marchewkę), delikatnie mieszając podsmażamy całość (marchewka
Słodkie okruszkipokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę i usmaż wraz z cebulą na maśle. Gdy cebula i szynka się usmaży zdejmij ją z patelni. Na tej samej patelni rozpuść odrobinę masła i usmaż na niej szpinak wraz z rozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko(...)pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast Kitchendoskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego(...)Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam kilkanaście naleśników. W między czasie przygotowujemy sos. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy przyprawą do kurczaka oraz
Kolizje Smakówjakoś przetrwać to przesilenie - funduję sobie każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza(...)dzieła: Kaszę gotujemy w solonej wodzie, a po ugotowaniu oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy wg. uznania mieszanką tandoori masala oraz curry i smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju kokosowego. Warzywa myjemy, kroimy i dodajemy do kaszy i kurczaka :) Gotowe ;) Jedzone z pudła poza domem smakuje równie wyśmienicie, co z porcelany
Spektrum Smakuszczyptą oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie PichcenieDobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso(...)cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku
kolorowotorcikowobyło u nas ostatnio - sprawy formalne, kilka rozmów o pracę, przeziębionko Syna - słowem dzień wariata. Zupę ugotowałam, przekopując szafę w poszukiwaniu ciucha na mój "interview" w międzyczasie, ale o makaronie już z emocji zapomniałam. W drodze powrotnej z objazdówki po mieście zrobiliśmy zakupy bez ładu i składu. Gdy w końcu dotarliśmy do domu godzina była mega późna. Zjeść jednak coś(...)Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na "prawie miękkie", następnie kroimy na grube plastry. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy na dosłownie odrobinie tłuszczu. Pokrojone ziemniaki podsmażamy na rumiano, a jajka na osobnej patelni przyrządzamy na sadzone. Chłodnik, który zrobiła i podrzuciła nam Teściowa był przysłowiową wisienką na torcie do tego posiłku. Po stresujących chwilach i ukropie w samochodzie cały obiadek smakował bosko. Prosto
Kuchnia po mojemutorty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt: 140 g cukru 7 jajek 140 g mielonych migdałów 80 g mielonej gorzkiej czekolady Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i połączyć z białkami ubitymi z 50 g cukru na pianę. Dodać zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć(...)pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz. Marcepan: 225g pasty migdałowej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka
Humanistka w kuchniobiad :) Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne! Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem. * kurki- 250g * dynia- 300g * pęczak- 200g (2 woreczki) * cebula- 1 duża * kremówka- 250ml * masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa) * oliwa- kilka kropel * natka pietruszki- kilka gałązek * sok z cytryny(...)pieprzem i solą i rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 30 min.- aż dynia ładnie się zarumieni (ale nie przypiecze!) Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło, zeszklić. Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min. Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby
Pyry na Gaznatki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła 1/2 cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu(...)sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego
Wino Francja Kuchnianatki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła 1/2 cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu(...)sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego
Wino Francja Kuchniadzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie
Kulinarne InspiracjeFilet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy(...)czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego
Kubki smakuWażne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać je w wersji sproszkowanej. 3. Całą cebulę przysmażamy na ogniu, bądź suchej patelni. Ząbki czosnku ugniatamy nożem. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. 4. Do bulionu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz oliwę i gotujemy pod przykryciem. 5. Gdy woda(...)już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką pietruszki. Smacznego! Udanego świętowania po polsku :) Maugo&Paszko
Bananowe Polesię pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze. Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy : ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki czubricy czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory
apetytnapieczenieKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu
O kuchni z uczuciemWpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw. Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii(...)ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak
Powiedz dietom nie