doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego(...)Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam kilkanaście naleśników. W między czasie przygotowujemy sos. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy przyprawą do kurczaka oraz
Kolizje Smakówjakoś przetrwać to przesilenie - funduję sobie każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza(...)dzieła: Kaszę gotujemy w solonej wodzie, a po ugotowaniu oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy wg. uznania mieszanką tandoori masala oraz curry i smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju kokosowego. Warzywa myjemy, kroimy i dodajemy do kaszy i kurczaka :) Gotowe ;) Jedzone z pudła poza domem smakuje równie wyśmienicie, co z porcelany
Spektrum Smakuszczyptą oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie PichcenieDobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso(...)cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku
kolorowotorcikowobyło u nas ostatnio - sprawy formalne, kilka rozmów o pracę, przeziębionko Syna - słowem dzień wariata. Zupę ugotowałam, przekopując szafę w poszukiwaniu ciucha na mój "interview" w międzyczasie, ale o makaronie już z emocji zapomniałam. W drodze powrotnej z objazdówki po mieście zrobiliśmy zakupy bez ładu i składu. Gdy w końcu dotarliśmy do domu godzina była mega późna. Zjeść jednak coś(...)Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na "prawie miękkie", następnie kroimy na grube plastry. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy na dosłownie odrobinie tłuszczu. Pokrojone ziemniaki podsmażamy na rumiano, a jajka na osobnej patelni przyrządzamy na sadzone. Chłodnik, który zrobiła i podrzuciła nam Teściowa był przysłowiową wisienką na torcie do tego posiłku. Po stresujących chwilach i ukropie w samochodzie cały obiadek smakował bosko. Prosto
Kuchnia po mojemutorty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt: 140 g cukru 7 jajek 140 g mielonych migdałów 80 g mielonej gorzkiej czekolady Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i połączyć z białkami ubitymi z 50 g cukru na pianę. Dodać zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć(...)pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz. Marcepan: 225g pasty migdałowej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka
Humanistka w kuchniobiad :) Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne! Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem. * kurki- 250g * dynia- 300g * pęczak- 200g (2 woreczki) * cebula- 1 duża * kremówka- 250ml * masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa) * oliwa- kilka kropel * natka pietruszki- kilka gałązek * sok z cytryny(...)pieprzem i solą i rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 30 min.- aż dynia ładnie się zarumieni (ale nie przypiecze!) Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło, zeszklić. Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min. Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby
Pyry na Gaznatki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła 1/2 cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu(...)sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego
Wino Francja Kuchnianatki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła 1/2 cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu(...)sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego
Wino Francja Kuchniadzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie
Kulinarne InspiracjeFilet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy(...)czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego
Kubki smakuWażne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać je w wersji sproszkowanej. 3. Całą cebulę przysmażamy na ogniu, bądź suchej patelni. Ząbki czosnku ugniatamy nożem. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. 4. Do bulionu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz oliwę i gotujemy pod przykryciem. 5. Gdy woda(...)już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką pietruszki. Smacznego! Udanego świętowania po polsku :) Maugo&Paszko
Bananowe Polesię pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze. Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy : ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki czubricy czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory
apetytnapieczenieKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu
O kuchni z uczuciem