makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:396/561)

Tagliatelle z cukinii 110

chciałam zrobić coś podobnego z cukinii. No i wreszcie mi się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram(...)sposób całą cukinię. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szynkę i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, a po chwili cukinię. Poddusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory puszczą

Czerwony Gupik
Domowe pesto z rukoli 140

Pesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem jak i zapachem poniższego pesto :) Składniki(...)garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku olej, np. migdałowy* lub oliwa z oliwek 3 łyżki jasnego sezamu sól morska/opcjonalnie zwykła pieprz  Rukolę umyć, osuszyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do kielicha blendera przełożyć rukolę, wsypać orzechy, sezam, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt

Ugotować
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 187

pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku(...)gałka muszkatołowa (spora szczypta) 1 szklanka białego wina (lub wody) 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej) ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego       Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera i marchewkę, dolewamy 0,5 szklanki wywaru, przykrywamy pokrywką

Rozpustne gotowanie
Chrupiące sajgonki 154

której wszystko wydaje się być bardziej jaskrawe... Mniejsza jednak o sprawy techniczne. ;) Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam przepyszne sajgonki, bardzo łatwe do przygotowania w domu. Moja wersja nie zawiera makaronu sojowego, ponieważ bardzo trudno było mi go znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może(...)biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz z serc drobiowych 170

czym okrawamy je z błonek i przekrawamy na połówki, ćwiartki, bądź jeszcze mniejsze kawałki, w zależności od tego, jakie duże mamy serca i jaką wielkość kawałków lubimy. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, a następnie wrzucamy serca i podsmażamy przez około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę, majeranek, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem(...)mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gulasz z serc podajemy z pieczywem, ale możecie go również zjeść z ryżem, kaszą, a nawet makaronem. U nas prym wiedzie chlebek :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Kurczak curry 224

potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki(...)Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę

dom-agi.pl
Leczo z mięsem mielonym 209

będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne(...)nadmiaru wody. Gęstość zależy już od Was i tego, jak chcecie je podać - można z dużą ilością płynu do jedzenia łyżką, nieco gęstsze do chleba, pośrednie do ryżu bądź makaronu, bądź też zupełnie gęste jako np. nadzienie do tortilli ;) Jak więc widać, możliwych wariacji jest wiele, zarówno w sferze doboru składników, jak i samego podania. U mnie zwyciężył brązowy ryż

Kulinarne zapędy Kokosa
Kluseczki jajeczne inaczej 154

Znalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne

Kuchnia Pokoleń
Sos pomidorowy 173

czas spokojnie można zająć się zupełnie czymś innym, pamiętając by od czasu do czasu pomieszać nasz sos. A gdy poczujemy aromat pomidorów z ziołami szykujmy słoiki! (lub talerze z makaronem, w zależności ile robimy sosu i na co chcemy go przeznaczyć). Dowolnie przyprawcie po swojemu, w zależności jakie smaki lubicie. Proporcje też zwiększajcie po równi dla każdego produktu. Smacznego(...)olej rzepakowy / oliwa z oliwek Przygotowanie: pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę cebule i czosnek drobno posiekaj, posól cebulę i odstaw na 3 minuty, cebulka zmięknie, na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę z czosnkiem, gdy cebula lekko się zeszkli dodaj pomidory i lekko przypraw, duś całość do momentu kiedy pomidory rozlecą się a w kuchni uniesie

Zasmakuj Kuchni
Schab po bałkańsku 202

duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach(...)ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą

Kto ugości moich gości?
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 140

mięso przez sito, zachowany płyn przelewamy na szeroką i duża patelnię (szklankę tego płynu zachowujemy osobno, z  sita zachowujemy mięso i marchewkę, reszta ałt).  Duży ogień pod patelnią i zagotowujemy sos. W miseczce ucieramy mąkę i łyżkę masła. Do takiej mikstury wlewamy powoli zachowana szklankę schłodzonego roztworu winnego (łatwiej się łączy zimny płyn z taką "nienarodzoną" zasmażką). Gęstą(...)sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż

Right Behind The Kitchen
ZUPA Z CIECIERZYCY 175

czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i  podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.  Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię,    i dusiłam przez około 5-8 minut.   Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy(...)Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.   Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z   soczewicy z wędzonymi żeberkami

potrawyregionalne
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 179

czasu, wody i środków myjących. Polerować ich też nie trzeba, gdyż nie pozostają zacieki z wody. Ważną cechą tego garnka jest odporność na zarysowania wszystkich garnków i patelni Woll. Można spokojnie używać metalowych łyżek czy widelców bez obaw o uszkodzenie powłoki. Ewentualne zarysowania są bez znaczenia dla jakości i funkcjonalności. Jestem szczęśliwą posiadaczką tego(...)WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti 176

Najlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam. Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500

Malinowe Pocałunki
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 252

wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet(...)następnie każdą przekroić wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę

Pasja Smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 185

solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem(...)smaku. Ja pod koniec gotowania wrzucam do sosu polędwiczki, żeby się jeszcze trochę podgrzały i po około 5 min wykładam sos na talerze.  Podawać na przykład z makaronem penne, ryżem lub ziemniakami

Zgrabne Gotowanie
Wegetariańska lazania 319

się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych(...)sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę).  Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy

Simple Dish
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55822

gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki : pół opakowania makaronu łazanki opakowanie pieczarek cebula, czosnek dobra garść kapusty kiszonej - około 200 g przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Podsmażany cebulę z czosnkiem. Pieczarki kroimy w półplasterki (kto obiera pieczarki, to je obiera, a kto nie, to kroi(...)karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś wymyślne potrawy z karpiem - tylko przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy

dobra gospodyni dom wesołym czyni

Proponowane wyszukiwania