bardzo specyficzny smak i aromat. 2 łyżki kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca . Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne! Polędwica wieprzowa Składniki: na 4 porcje 600 g wieprzowej polędwicy 3 ząbki czosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny(...)wstaw do piekarnika na 10 – 12 minut w zależności od grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę
codojedzeniałatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe in English Polędwiczka w tajskim sosie(...)grubszą kostkę sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku Do podania: garść posiekanych listków kolendry 1 czerwone chili, posiekane 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych kawałki limonki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj kolendrę, chilli
karmelowyuszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule się otworzą. Odcedzamy. Muszle, które się nie otworzyły wyrzucamy! Jeśli mieliście muszle w całości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko tę z mięsem(...)powinno zacząć lekko wrzeć, a bułka lekko się zarumienić. Małże zapiekane gotowe :) Podawać posypane odrobiną natki pietruszki. Podobne przepisy Sałatka z krewetek Przegrzebki z pomidorową salsą Risotto z krewetkami Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchniprzepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem(...)robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam Wam wspaniałego kurczaka w kremowym sosie. Rewelacyjny w smaku. Podawać można z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę(...)udka. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Wszystko wymieszać z kurczakiem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni i obsmażyć na nim udka na rumiano oczyszczając je z cebuli. Podsmażone udka przełożyć do rondla, a na tym samym tłuszczu zeszklić delikatnie cebulę z czosnkiem, w której był kurczak
O kuchni z uczuciemOdkąd zagościł w mojej kuchni, wykorzystuję go codziennie do gotowania różnych rzeczy i muszę Wam przyznać, że bardzo szybko się polubiliśmy. Obiad w 30 minut, który nie jest makaronem? Tak! To możliwe! :) Przejdę już może do gotowania wspomnianego bobu. Otóż, bób gotuje się 1 minutę. Tak.. to zadziwiające, ale w pełni możliwe. Dlatego uważam, że szybkowar to zbawienie(...)tortille 2 szklanki ugotowanego bobu 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 garści świeżego szpinaku serek caprese (typu włoskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz majonez Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy je z odrobiną soli. Kiedy nasza cebulka już się zeszkli na patelnię dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy
MamaOskarkaGotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź obieraczkę do warzyw i pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plasterki. Musi Ci wyjść coś w rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę. Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą(...)będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się nie posklejały ze sobą. Przesmaż je na złoty kolor z każdej
manslogblogpodstaw. Ponadto często tracisz na walorach zdrowotnych, bo kupujesz opakowania zawierające zbędne dodatki. I tak w musli masz cukier, w przyprawie do ziemniaków sól, a w warzywach na patelnie większość to ziemniaki (które nie są złe, ale dominować powinny inne warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE(...)cudowne aromaty. Ceny sklepowych ziół w doniczkach nie są jednak zbyt zachęcające, dlatego warto rozważyć własną hodowlę. 5. RÓB ZAPASY W INTERNECIE Produkty, które mogą poleżeć dłużej (kasze, ryże, makarony, bakalie, mąka, słodziki) kupuj w dużych opakowaniach - przeważnie wychodzi taniej. Nie przerażaj się wysoką ceną jednorazowego zamówienia - to koszt zakupów rozłożony na kilka miesięcy. Jeśli natomiast chodzi o dostawę, większość
Powiedz dietom nieWitajcie :) Dzisiaj piątek :) Każdy na niego czeka przez cały tydzień. Dlatego szybkie danie, aby czasu nie tracić niepotrzebnie. Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was
vegetanieciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji na stałe zagości w Waszym codziennym menu. SKŁADNIKI (porcja(...)zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonypietruszkę pokroić w słupki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki(...)przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu. Taki czysty rosół z dodatkiem marchewki przyprawić solą i pieprzem do smaku. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić
Gospodyni Miejskażyczenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe(...)bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa
Kulinarne przygody GatityZapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w
Kawa z mlekiemJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo
Kuchnia Pełna Pasjismaku solą i pieprzem. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę,majeranek, bułkę tartą.Mozzarellę pokroić w kostki. Do każdego klopsa włożyć kostkę mozzarelli. Uformować klopsy zawijając mozzarellę w środku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Wrzucić cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć. Dodać grzybki z wodą, potartą marchewkę i połowę posiekanego koperku, gałkę muszkatołową(...)sosu. Dokładnie wymieszać. Do jogurtu wlać trochę gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać jeszcze trochę sosu. Teraz już można wlać jogurt do sosu. Dodać pozostały koperek. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzrobiłam wczoraj na dzisiejszy obiad. Przepis prosty, pierwsza porcja już została przez rodzinę zjedzona. Jest to wspaniały pomysł dla osób które nie chcą lub nie mogą jeść makaronu. Tu makaron do sosu zastępujemy właśnie fasolką szparagową, pysznie i prosto i nawet forma podobna ;) To co przepis przedstawiam poniżej i do kuchni idź i zrób, bo naprawdę warto. Fasolka szparagowa(...)swoją ugotowałam w koszyku do gotowania na parze. Według mnie tak przygotowana zachowuje więcej jędrności i smaku. Zaczynamy od cebuli i czosnku, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni dużej i głębokiej najlepiej rozgrzewamy olej i na nim przesmażamy cebulę i czosnek. Gdy już zacznie ładnie pachnieć dodajemy mięso i przesmażamy całość, po chwili dodajemy sos pomidorowy i połowę bazylii
Kuchnia na wzgórzuwarzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie(...)cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu patelni do zarumienienia. * Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan. ** Odciśniecie cukinii ma bardzo duży wpływ na konsystencje kotletów, dlatego trzeba
wegujemywyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka(...)kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego i ziela. Gotować, na małym ogniu, około 15 minut. Dodatkowo: W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz
Kraina Miodem PłynącaKuskus , to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Z pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka, płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą
mojewypiekiinietylko