wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu na szczęście niejadków nie posiadam, sama również od małego uwielbiałam jeść(...)pomidorowej (przecieru pomidorowego); - oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę i pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru
dom-agi.plDzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym. Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone, duszone, smażone, gotowane(...)papryka słodka papryka ostra 3 łyżki masła klarowanego koperek Schab pokroić w plastry o grubości 5-6 mm i każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i kotlety zrumienić lekko na patelni z dwóch stron . Wyłożyć na talerz. Na czystej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć pokrojony por, kiedy będzie już miękki
O kuchni z uczuciempęczka posiekanej natki z pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka dokładnie myjemy. Osuszamy i oczyszczamy z kości i błonek. Kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię lub do garnka z grubszym dnem wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy papryki w proszku, plasterki czosnku i kawałki kurczaka. Całość podsmażamy, aż kurczak nie będzie surowy. Otwieramy puszkę pomidorów(...)pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchniamasz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka(...)Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych oczkach na tarce. Cebulę obieram i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę aż cebula będzie szklista. Przekładam do marchewki. Następnie do miski przekładam wszystkie pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Z farszu formuję kotlety wielkości srednich kotlecików
Gotowanie PatkiUwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)foremki na tarty (albo jedną dużą formę). Ponakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-10 minut. Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę startego parmezanu i łyżeczkę listków tymianku. Gotować razem 3-5 minut
Kulinarne InspiracjeCodziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych
Kuchnia Pełna PasjiWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję(...)zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki
JejKuchniatnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem . Sałatka z brokułu bardzo mi przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić(...)cebula 5 łyżek domowego majonezu, tutaj przepis 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz do smaku Upraż orzechy na suchej patelni. Grubo pokrój. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również grube łodygi, które wciąć mają biało zielony miąższ. Potnij brokuł przy pomocy malaksera. Użyj wkładki do szatkowania. Wymieszaj majonez z miodem, sokiem
codojedzeniaBłyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy grzyby są miękkie, wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Grzyby odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie
Stare Garyszpinakowy, doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie skropiony także sokiem z cytryny. Przygotujecie go ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najczęściej podaję go z makaronem, ale dobrze smakuje też z ryżem, czy ziemniakami. Świetnie łączy się z grillowaną, smażoną lub pieczoną rybą lub filetem z kurczaka. Aby sos nabrał bardziej wyrazistego smaku, polecam rozpuścić(...)gałki muszkatołowej WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Szpinak opłukujemy i osuszamy. 1 łyżeczkę mąki rozcieramy w miseczce, stopniowo dolewając śmietankę. Odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając i uważając, aby się
cool and mintyricotta. Ja wolałam jednak dodać ricotta bezpośrednio do sosu…Ten makaron można przyrządzić na wiele sposobów jednocześnie zachować jego oryginalność. Ziti penne Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu penne 300 g salsiccia 400 g leśnych pieczarek 1 cebula 1 czosnek solo 1 msk masła 650 ml wywaru z kurczaka 10 liści świeżej bazylii 200 g ricotta(...)pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj do pieczarek i smaż aż kiełbasa się lekko zrumieni. Jeśli masz za małą patelnię użyj garnka np. żeliwnego. Wlej pomidory. Rozpuść przecier w gorącym wywarze i wlej do garnka. Dodaj penne, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z sosem. Przykryj pokrywką i gotuj ziti
codojedzeniaWszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję i naprawdę świetnie smakuje. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być ryż, makaron lub mięsne tortellini. Przed podaniem, zupę możemy obsypać cienkimi plasterkami czosnku i skropić oliwą z oliwek extra vergine Monini. Polecam! SKŁADNIKI: 3 średnie cebule 3 łyżki oliwy z oliwek extra(...)gałązek bazylii szczypta chilli sól morska lub himalajska do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 -2 litry bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy. Krok 2. Jabłka dokładnie myjemy (nie musimy obierać), kroimy na ćwiartki
Moja Książka Kucharskasól, pieprz Jak zrobić polędwiczki miodowo-musztardowe? Polędwiczki dokładnie myjemy. Oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Rozgrzewamy patelnię i smażymy polędwiczki z każdej strony po ok. 2 min. W środku muszą zostać surowe. Przekładamy do misy/garnka i przykrywamy, aby pozostawali ciepłe. Zabieramy się za zrobienie sosu. Cebulę kroimy(...)małym ogniu przez ok. 8-10 min. Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszagotowanie, ani chęci, ani sił nie mam. Taki obiadek był na weekendzie. Zostało mi trochę jarmużu, miałam trochę rukoli i tak powstało pesto, które wyszło pyszne. jedliśmy już z makaronem i tym razem z kuskusem, do tego kurczak podsmażony z marchewką i cebulką i danie wyszło pyszne :) Udanego dnia Wam życzę :) Składniki na pesto z jarmużu i rukoli: garść jarmużu(...)według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodałam kilka łyżek pesto i wymieszałam. Filety myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Marchewki obrałam, starłam na tarce, cebule pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam marchewkę i cebulę, następnie kurczaka. Smażyłam do momentu, aż kurczak był upieczony. Doprawiłam solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam kuskus z pesto, na to położyłam kurczaka
kruche babeczki