makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:406/561)

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami 139

polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce. Mięso wyjąć z lodówki, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawalek delikatnie przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Smażyć kawalki mięsa po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Podgotować kilka minut na małym ogniu. Cebulę obrać(...)śmietankę. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Makę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, przegotować aby sie delikatnie zagęścił. Podawać z makaronem i natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 573,1 kcal Tłuszcz: 30,7g Białko: 56,6g Węglowodany: 15,7g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Zupa grzybowa z kurkami 128

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ile domów tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa.  U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki: 1 ćwiartka(...)pęczek koperku Przygotowanie: Z mięsa oraz połowy włoszczyzny ugotować wywar, dodać przyprawy. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotować. W między czasie na patelni rozpuścić masło dodać drobno poszatkowaną cebulę, smażyć aż się ładnie zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości. Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą włoszczyznę

W garach u Gosi
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 123

naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu.  Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej(...)bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.     (*) Quinoa biała charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem - w porównaniu

Di gotuje
Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym 931

którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej(...)Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk). Na patelni podgrzewamy olej. Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut). Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy

Smak mojego domu
Wegetariańskie lasagne graham 150

rondlu. Lekko solimy i obgotowujemy płaty lasagne fit graham . Wyciągamy i rozkładamy , każdy pojedynczo na rozłożonej ściereczce kuchennej. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy warzywa na patelnię, oczywiście usuwamy wcześniej torebkę z przyprawami, która jest w opakowaniu. Przyprawimy później. Przykrywamy i dusimy warzywa , aż będą al dente. Dodajemy sos pomidorowy, przykrywamy , doprowadzamy do zagotowania i gotujemy(...)dodajemy na oko ciągle miksując. Nacieramy formę olejem kokosowym. Na dno dodajemy trochę sosu pomidorowego z jak najmniejsza ilością warzyw, następnie trochę białego sosu.  Kładziemy warstwę z płatów makaronu. Na tę warstwę kładziemy warzywa w sosie pomidorowym, biały sos, parmezan.  Przykrywamy makaronową warstwą i powtarzamy operację. Przykrywamy makaronem i ostatnią warstwą jest sos biały i spora ilość parmezanu

Z Kuchni Do Kuchni
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 131

zapach, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki )  i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,  podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone(...)gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta  po co jabłka?  Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez pomidory

Dieta moja pasja
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 263

możecie przygotować z jej użyciem tyle wspaniałych dań - np. kanapka z cukinią i pomidorkami , cukiniowy makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka(...)pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw z końcówką do krojenia julienne pokroić w podłużne cieniutkie pasy. Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe

Plate of Joy
Musaka 207

jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)Przygotowanie dzisiejszego dania jest trochę czaso i pracochłonne, jednak rezultat jednoznacznie świadczy o tym, że warto. Najpierw przygotowałem mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby przejść aromatem przypraw. Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem dwie cebule posiekane w drobną kostkę oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Całość smażyłem przez 2 minuty, po tym czasie

Wyprawy kulinarne
Zupa a’la strogonoff 278

dodatkowy plus, że przygotowuje się ją znacznie szybciej przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula(...)godziny do lodówki. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, paprykę oraz pieczarki. Mięso usmażyć na złoto na oleju, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody. Wrzucić do garnka. Na patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka

dom-agi.pl
Marchewka z cukinią na ciepło 125

dziś moje urocze sąsiadki , w których to towarzystwie raczyłam się poranną kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że cukinię i marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki. A ja z tego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło(...)gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:   Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 169

trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie(...)podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego chleba z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Program przewiduje pełny automatyczny cykl przygotowywania od wyrastania do wypiekania. Każdy z automatycznych

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew 209

bardzo długo. Co więcej, jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Czego chcieć więcej! Jeżeli lubisz takie gulaszowe pyszności, zapraszam po więcej na bloga. Podałam je z absolutnie przepysznym makaronem ze śmietanką i grzybami i pasował cudownie. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką i cukinią (4 porcje) Składniki: 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę(...)liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu i słodkiej papryki cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, na odrobinie oleju obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia i przełóż na talerz. Do tej samej patelni dodaj cebulę, cukinię, fasolkę i pieczarki i podsmażaj przez

karmelowy
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 191

autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje(...)pomidorów 2 cukinie, pokrojone w kostkę 4 łyżki śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę. Dodaj wino i gotuj przez dwie

karmelowy
Kremowy sos kalafiorowy... 110

kostki), lub wody 1 łyżeczka soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu (lub do smaku) 1/2 szklanki mleka Czosnek : Podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu na oliwie, najlepiej na nieprzywierajacej patelni. Smaż kilka minut, do miękkości - czosnek powinien być pachnacy, ale nie brazowy (spalony będzie gorzki). Zdejmij z ognia i odstaw. Kalafior : Zagotuj w dużym garnku wodę lub bulion. Wrzuć kalafiora(...)smaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy

Lejdi of the house
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 166

mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto(...)kluski nie rozgotowały się zanim zużyjemy całe ciasto. Małże rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, w razie potrzeby oskrobujemy muszle z zanieczyszczeń. Fenkuł kroimy na ćwierć-plasterki, wrzucamy go na patelnię razem z klarowanym masłem, delikatnie solimy, dodajemy plasterki papryki pepperoni, pociętą w paski kiszoną limonkę i dusimy około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w plasterki

Quinoa Raz!
Morszczuk w sosie kokosowym 134

sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie"  Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru(...)cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.  Rybę smażymy i dodajemy do sosu

Bon appetit mon amie
Klopsy w sosie pomidorowym 155

smażyć na małym ogniu, aż sok z pomidorów lekko wyparuje. Z mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor.  Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować).  Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem

Ugotować
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 168

będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść świeżej bazylii Pulpety z indyka: 40 dkg piersi z indyka cebula garść natki(...)obtoczenia Przygotowanie: Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem

Magiczna kuchnia Darii
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 377

Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów.   Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze. Polecam !!! Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym         Składniki(...)Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę.   Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy.   Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania