makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:411/561)

Pieczarki smażone 146

ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową(...)kroimy w plastry. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości. Cebule wraz ze szczypiorem obieramy i kroimy w kostkę. Część szczypiorku odkładamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka po toskańsku 191

odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Liście bazylii i natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzaną na patelni oliwę (4 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez 1 minutę). Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, pomidory z puszki(...)przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą  z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i świetnie zastępuje tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to danie jednogarnkowe

Gospodyni Miejska
fasolka po bretońsku na słodko? 104

tydzień minął pod znakiem zup, od lekkiego rosołu z tortellini zamiast makaronu, przez solankę grzybową , po dziesiejszą fasolę duszoną w piwie, będącą w zasadzie bardziej eintopfem niż zupą. Być może ktoś pamięta połączenia fasoli z piwem w wersji pieczonej , ale tym razem bardziej wizualnie przypomina naszą klasyczną fasolkę po bretońsku , za to smak już ani trochę. Jeśli lubicie dania(...)jabłkowego, 1/2 szklanki sosu barbecue, 1/4 szklanki keczupu 2 łyżki musztardy Dijon,  1 łyżka sosu Worcestershire, kilka kropli tabasco Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Wlej sos barbecue, ketchup i musztardę , gdy się zagotują wsyp fasolę. Podlej piwem i sokiem jabłkowym i gotuj około 30 minut. Dopraw sosem worcestershire

Eksperyment sobotni
“Masterchef Junior” – recenzja 128

prezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które(...)przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy tym, co naprawdę jedzą dzieci i młodzież na co dzień, a konkursowymi daniami, będącymi ich wyobrażeniem o “prawdziwej” kuchni

Ugotowane pozamiatane
AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 322

Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ...  Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-)  Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało!  Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe(...)rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, pokrojoną w kosteczkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię  ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być

Walijskie Pichcenie
Polędwiczki z kurkami 113

roku tych  małych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach albo na bazarkach. Uwielbiam te małe grzybki, ponieważ idealnie łączą się makaronem, mięsem, różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI(...)obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie pięścią (nie używam tłuczka, bo polędwica jest za delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut.  W tym czasie można przygotować kurki.  Kurki trzeba oczyścić, duże pokroić. Cebulę musimy pokroić w pióra. Na oddzielnej patelni

Bon appetit mon amie
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 131

zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie  tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.  Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego(...)dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną

Gotuj Sam!
Zapiekane zraziki 134

Jednak nie zawsze taki  może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko(...)bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso

O kuchni z uczuciem
Zielone tajskie curry z kaczki 139

kawałki. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki (zdrewniały środek usunąć). Odłożyć na bok. Pędy bambusa (jeżeli używamy) odsączyć. Chili pokroić w cienkie plasterki, odłożyć na bok. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Wlać olej, dodać pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby(...)dodać szparagi, gotować 3-4 minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego

Pełny talerz
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 165

dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki  firmie  HILCONA , W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe(...)oliwek Hilcona 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Radość kipiąca uśmiechem.
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 196

podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 2017-03-25 17:32:36 Sos boloński podawany z różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale nie jest tak naprawdę trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej wołowiny 100g średnio przerośniętego krojonego(...)łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, z selera usuwamy łykowatą podstawę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe warzywa dość drobno kroimy/siekamy. W głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powierzchnią umieszczamy boczek. Podgrzewamy, czasami mieszając, na dość silnym ogniu przez kilka minut, aż wytopi się większość tłuszczu. Następnie dodajemy marchew, cebulę, czosnek i seler. Podsmażamy

Kulinarna Pokusa
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 316

kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem.   Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula(...)angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki

To co kocham
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 154

papryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko(...)przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 188

produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy zestaw do "transformacji" płynu w formę:    makaronu, pianki oraz perełek. Taki zestaw bez wątpienia pozwala na kuchenne eksperymenty,  do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych.  Na pewno(...)deski do krojenia czy noże z dowolnym, wybranym przez nas napisem wyglądają świetnie i niecodziennie.  To zupełnie coś innego, niż pójście do marketu i kupienie pierwszej z brzegu patelni czy kubka. Osoba obdarowana takim gadżetem na pewno nie pomyśli, że to prezent kupiony z przymusu, tak jak przysłowiowe "rajstopy z kiosku". :) Jeśli Wam również podobają się takie drobne

Poranek na słodko
FAWORKI, CHRUST 180

Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron). 4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku(...)pomocą noża lub radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę) 7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy. 8. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki. 9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony 10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony

Kulinarnie z Polką na Kresach

Proponowane wyszukiwania