wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka(...)kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego i ziela. Gotować, na małym ogniu, około 15 minut. Dodatkowo: W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz
Kraina Miodem PłynącaKuskus , to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Z pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka, płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą
mojewypiekiinietylkowiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nie jest oblana żadnym ciężkim sosem ani w składzie nie ma nic co spowoduje że będziemy się czuły ociężałe czy przejedzone. Jednak dodatek kaszy kuskus sprawi(...)bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie : Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam
Magiczne Życie Martyonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych(...)pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano chlust oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu garść świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć pomidory i gotuj kilka minut na małym ogniu. Sos przypraw ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż
Food Squarestarannie wypracowanej recepturze nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną(...)lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką zalewamy obsmażone na patelni klopsy.Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku. Klopsy najlepiej smakują podane z kasza gryczaną #krakus, #smacznieiszybko
Bon appetit mon amiePyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz(...)smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz dwa razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości. Na dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstaw na bok. Dorsza pokrój na kawałki, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Duś dorsza ,aż zmięknie . Na dużą patelnię wyłóż
Z Kuchni Do Kuchniszybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje(...)naleśników Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec
Simply FoodSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty
Coś bym zjadłaniskokaloryczne jest sycące, przez dużą zawartość błonnika i wody. Jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest szczypta soli. Idealne na ciepło i na zimno. Śmiało można dodać do niego makaron, ryż cz też kaszę. Resztę zabiorę ze sobą jutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki na 3 porcje: wartość odżywcza 1 z 3 porcji: 160 kcal/11 g białka(...)każdy szanujący się wegus taka posiada) „obierz” w plasterki, najlepiej to zrobić kładąc cukinię na desce, ja wpadłam na to po poharataniu pierwszej sztuki. Na bardzo dużej patelni lub w wielkim garze rozgrzej olej i przez 2 minut podsmaż czosnek. Dodaj szparagi, po 3 minutach dorzuć pomidory, sypnij szczyptą soli. Po kolejnych 3 minutach dodaj cukinię, delikatnie przemieszaj
greenscarfŁazanki z kapustą i grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami? Powiem tak-łazanki są łatwiejsze w wykonaniu a smakują pysznie. Siekam kiszoną kapustę i
potrawyregionalnePowiem szczerze, że wcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie(...)kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm**. Zgrilluj na patelni grillowej, po ok. 2 minut z każdej strony***. Przygotuj małe naczynie żaroodporne. Wyłóż dno kilkoma plastrami cukinii, dopraw solą i pieprzem. Ułóż połowę farszu i posyp częścią parmezanu. Wyłóż kolejną
Corner With RecipesBoloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku(...)siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem
Słodka StronaByłam ostatnio na ryneczku i kupiłam duży pęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy(...)naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone w sosie pomidorowym. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy chilli, słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok. Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany czosnek i ser feta. Lekko dusimy. Pierś z kurczaka oraz szpinak wrzucamy do blendera, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pomimo, iż jestem największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą(...)potrzebne składniki: 2 pomidory pół żółtej papryki 1 mała cukinia kukurydza - pół szklanki 1ząbek czosnku pól cebuli przyprawy sól, pieprz cayenne oregano A jak przygotować danie? 1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Następnie drobno posiekany czosnek. Solimy. 2. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pomidorów, dusimy 10 minut
Mój Smak na Życieśrodku surowe , nie szkodzi i tak będziemy je dusić ) . Brokuła dzielimy na małe różyczki , blanszujemy ( smażymy ) na rozgrzanym maśle, przez niecałą minutę ,żeby zachował soczysty ,zielony, kolor . Zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy . W średnio głębokim garnku , układamy kilka plasterków masła , wyciśnięty, praską ,czosnek i na tym umieszczamy nasze klopsiki . Stawiamy na małym ogniu ( płycie itd.. ) , przykrywamy pokrywką(...)zasadzie można podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gdyby sos był zbyt rzadki , można go dogęścić dodając kolejne kawałki serka topionego . Pyszne danie , szczególnie z makaronem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! 400 × 267 Post Klopsiki z indyka , nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży