makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:424/561)

Jaglanka z warzywami i boczkiem (bezglutenowa) 132

Dziś przedstawiam przepis na prostą potrawkę z kaszą jaglaną, to jedno z tych dań, które możemy sobie modyfikować do woli, w zależności od tego co mamy

Kawa z mlekiem
"Ravioli" z botwinką i gruszkami 111

2 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny

królestwo garów
No i klops! Prosto z Kalifornii 269

również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą(...)skórki, spryskać oliwą i solą. Cebulki ze szczypiorem i 6 ząbków czosnku poszatkować na drobne kawałki i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy; odstawić do ostudzenia. Dużą patelnię rozgrzać bez tłuszczu do wysokiej temperatury (bijące z niej gorąco powinno być wyczuwalne pod dłonią) , dodać pestki dyni i prażyć na średnim ogniu do czasu aż zaczną „podskakiwać

Jem więc Jestem
Zupa zielona z serem 179

ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię  razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję(...)dodać do zupy :) ren-ya 2011/11/25 09:07:12 Lazur uwielbiam i jadłam go już na niejeden sposób (choć najbardziej smakuje mi ze śmietaną i pieprzem, jako sos do makaronu), ale w zupie jeszcze nie kosztowałam. A ponieważ, gdy zaczynają się chłody my też życzliwiej na zupy patrzymy, to koniecznie muszę posmakować tego połączenia:) zawsze.oliwek 2011/11/26

Zdrowa Kuchnia Sowy
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 141

Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam

kuchnia doski
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 156

trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański  makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie(...)czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki lub lubczyku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Pieczarki faszerowane 193

pomidory z puszki. Ja użyłem takich z czosnkiem i cebulą – możecie dodać zwykłych, nie zapomnijcie jednak dodać wtedy nieco więcej cebuli oraz oczywiście czosnku. Gdy farsz podsmaża się na patelni, przygotowujemy pestki granatu, które następnie dodajemy do pozostałych składników. Podobnie robimy z kaparami i zielonym pieprzem z zalewy. Nie będę podawał tutaj sztywnych proporcji – jeśli nie przepadacie za kaparami, możecie(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego

MarcinChef
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 173

siadaliśmy przy stole, na którym na drewnianej desce, stał garnek z zupą pomidorową. Obok stał drugi garnek - z ziemniakami duszonymi. Przykryty bawełnianym ręcznikiem, żeby nie uciekało ciepło. A z patelni dochodziły do nas odgłosy skwierczenia jajek sadzonych. Najlepsze były te dobrze wysmażone z przypieczonym białkiem i porządnie ściętym żółtkiem. I ta cisza, kiedy każde z nas jadło w zapamiętaniu zupę(...)przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 1-2 cebule drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę

Kuchnia smaków
Kopytka z kurkami 127

Do przygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 368

miseczki/szejkera do sosów i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa(...)smak potrawy.  Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum

Gospodyni Miejska
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 276

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 152

cebuli. Dopiero wtedy gdy się zeszklą, wsypujemy ryż. Nigdy nie płuczemy ryżu do risotto! Ma mieć tak dużo swojej naturalnej skrobi jak to tylko możliwe. Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak(...)przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu- ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem

Karo in the Kitchen
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 175

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na

Moja Galeria Smaku
Kalabria – przewodnik kulinarny 159

znaczenia. W Polsce Kalabria kojarzy się z wędlinami, potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu oraz oczywiście z pizzą i makaronem.   A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron A na serio. Kalabryjczycy sobie nie szkodują. Jeśli tylko ogarniecie godziny posiłków (obiad koło 12:00 – 13:00, aperitivo po 18:00 i kolację(...)ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni (ale jej nie smażyć) albo zabrać ze sobą na plaże, wtedy sama się podgrzeje. Najlepsze wędliny są z tradycyjnej odmiany czarnej świni kalabryjskiej. Bergamotki Bergamotki to cytrusy, które uprawia się głównie

Ugotowane pozamiatane
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 120

Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.   Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec(...)sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu nie przeciąć) i wyłożyć na szparagi. Po wierzchu można posypać prażonymi na suchej patelni nasionami (u mnie mocno przyrumieniony słonecznik i sezam). 1 porcja to ok. 280 kcal , węglowodany: 34g, białko: 16g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 162

bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko(...)rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się apetycznie zarumienią. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzucamy garść szpinaku, a po minucie, gdy szpinak zmięknie, wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze minutkę. Kotlety przekładamy do sosu i gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania