I znów zaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z multikurs.pl . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy
Dieta moja pasjaużyć rosołu z kurczaka. Grzyby krótko ale dokładnie płuczemy i kroimy w dość duże kawałki (nóżki też). Rozmaryn drobniutko siekamy i dodajemy go razem z bulionami i grzybami na patelnię. Dusimy grzyby, czekając aż zmiękną, a płyn zredukuje się o około połowę. Masło mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy, dając czas mące napęcznieć i zagęścić(...)sycąca. Od tego czasu chodziła za mną ta kombinacja- polentę kupiliśmy we Włoszech, ale jeśli chcecie jej spróbować to można ją przyrządzić z mąki kukurydzianej. Albo podać sos z makaronem, kluskami czy mięsem. Bergamo to jedno z miejsc, za którym tęsknię. I mam nadzieję jeszcze nie raz tam wrócić
les mirabellesuniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach i konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem uniwersalnym(...)śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Mięso z kurczaka pokroić w drobna kostkę, przyprawić do smaku, dodać 2łyżki oleju i odstawić na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż mięso zbieleje. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć partiami resztę składników pokrojonych w kostkę. Na końcu wszystko wymieszać z sosem i zagotować. Naleśniki szpinakowe nafaszerować
Pieguskowa KuchniaCzasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej słodkawy posmak
Basia w kuchnimój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony(...)Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość. Przygotować sos: Posiekać czosnek
Cooking for Emilymój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony(...)Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość. Przygotować sos: Posiekać czosnek
Cooking for Emilypodać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej / krojonych pomidorów 1 łyżeczka całych ziaren(...)pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy przez minutę ziarna kminu rzymskiego. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze dwie minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku
Poezja smakusmaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne(...)Żółtko w jajku powinno pozostać płynne. Jajo wyłów łyżką cedzakową. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojona upieczoną paprykę, dodaj pozostałe składniki, całość obsyp ziarnami dyni (możesz je dodatkowo uprażyć na patelni), polej oliwą z oliwek, syropem z agawy. Oprósz solą i posiekanym chilli. Gotowe! Podawaj ze zrumienionym pieczywem. Więcej pomysłów na LUNCH BOX y znajdziesz TUTAJ ;-) A w zakładce SAŁATKI możesz
SMYKWKUCHNILetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)pomidorami i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, przedkładamy do garnka. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażmy. Po około 2 minutach dajemy paprykę. Wszystko razem smażymy około 5 minut. Całą zawartość patelni dodajemy do pomidorów i gotujemy 40-60 minut
Życie zaczyna się w kuchniMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatygrzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także(...)szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam. Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny. Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)miękkie i kleiste. Jeśli będzie zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę
Smakowity Blog KulinarnyZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt
Martyna CooksJarmuż jest to cudowne warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki(...)przykryciem około 20 minut. Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pieczarki, pora i jarmuż. Smażyć przez 3 minuty. Dodać kalafior, pestki słonecznika i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawy
Jaglusiapoczątku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender, tarkę, patelnię, garnek do gotowania, no i dodatkowo ma… wagę. A po zakończeniu pracy w ustawionym czasie daje znać sygnałem dźwiękowym, że potrawa jest gotowa. W tym wpisie opiszę Wam jak taki multisprzęt(...)tradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię