przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem(...)usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól. Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego. Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem. Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości, podgrzać na średnim ogniu. Patelnię przykryć pokrywką
Codziennik KuchennyBakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną. Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To takze dobre źródło błonnika(...)odparowania nadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami(...)Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchniaOstatnio, oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek. Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami(...)kilkanaście szt. * słonecznik- 1 łyżka * sezam- 1 łyżka * świeża bazylia- kilka listków do ozdoby Kurczak: Pierś oczyścić, pokroić i natrzeć sosem sojowym, oliwą oraz przyprawami, a następnie zgrillować na patelni grillowej bądź usmażyć. W międzyczasie przygotować kuskus. Kuskus: Kaszę wsypać do miseczki, zalać oliwą z dodatkiem suszonej bazylii oraz papryczki, a następnie zalać wrzątkiem (0,5 cm ponad kaszę
Kraina Miodem PłynącaI znów zaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z multikurs.pl . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy
Dieta moja pasjaużyć rosołu z kurczaka. Grzyby krótko ale dokładnie płuczemy i kroimy w dość duże kawałki (nóżki też). Rozmaryn drobniutko siekamy i dodajemy go razem z bulionami i grzybami na patelnię. Dusimy grzyby, czekając aż zmiękną, a płyn zredukuje się o około połowę. Masło mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy, dając czas mące napęcznieć i zagęścić(...)sycąca. Od tego czasu chodziła za mną ta kombinacja- polentę kupiliśmy we Włoszech, ale jeśli chcecie jej spróbować to można ją przyrządzić z mąki kukurydzianej. Albo podać sos z makaronem, kluskami czy mięsem. Bergamo to jedno z miejsc, za którym tęsknię. I mam nadzieję jeszcze nie raz tam wrócić
les mirabellesuniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach i konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem uniwersalnym(...)śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Mięso z kurczaka pokroić w drobna kostkę, przyprawić do smaku, dodać 2łyżki oleju i odstawić na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż mięso zbieleje. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć partiami resztę składników pokrojonych w kostkę. Na końcu wszystko wymieszać z sosem i zagotować. Naleśniki szpinakowe nafaszerować
Pieguskowa KuchniaCzasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej słodkawy posmak
Basia w kuchnimój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony(...)Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość. Przygotować sos: Posiekać czosnek
Cooking for Emilymój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony(...)Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość. Przygotować sos: Posiekać czosnek
Cooking for Emilypodać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej / krojonych pomidorów 1 łyżeczka całych ziaren(...)pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy przez minutę ziarna kminu rzymskiego. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze dwie minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku
Poezja smakusmaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem "baby leaf". Dodałam dodatkowo aromatyczne(...)Żółtko w jajku powinno pozostać płynne. Jajo wyłów łyżką cedzakową. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojona upieczoną paprykę, dodaj pozostałe składniki, całość obsyp ziarnami dyni (możesz je dodatkowo uprażyć na patelni), polej oliwą z oliwek, syropem z agawy. Oprósz solą i posiekanym chilli. Gotowe! Podawaj ze zrumienionym pieczywem. Więcej pomysłów na LUNCH BOX y znajdziesz TUTAJ ;-) A w zakładce SAŁATKI możesz
SMYKWKUCHNILetnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)pomidorami i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, przedkładamy do garnka. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażmy. Po około 2 minutach dajemy paprykę. Wszystko razem smażymy około 5 minut. Całą zawartość patelni dodajemy do pomidorów i gotujemy 40-60 minut
Życie zaczyna się w kuchniMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatygrzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się także(...)szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam. Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię