makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:437/561)

Wegański placek po węgiersku 174

białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate łyżki gęstego(...)każdy na 2 łyżkach oleju, na złoto, aby je odwrócić i połamać, po po usmażeniu na jednej stornie zsuń plendza na duży talerz, a potem wrzuć z powrotem na patelnię, aby usmażył się z drugiej strony. Smaż na małym ogniu, około 5 minut z każdej strony. Gdy placki się smażą, zabierz się za sos, czyli pokrój cebulę w półplasterki

greenscarf
Tata, tata jest frittata!!! 119

typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata oznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna(...)nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu

I tu będę miała takie te
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 260

dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 187

jakimi są gwałtowne burze i niemiłosierne upały przemierza nasz kontynent raźnym krokiem. Myślę, że w tym roku prawie dorównuje impulsywności włoskiej kobiety ;) Włochy - kolejna ciepła destynacja letnich wojaży! Kraj makaronów i ukochanej przez wszystkich pizzy; ciepła, pięknych kobiet, przystojnych mężczyzn o kruczoczarnych włosach, serdeczności, romansów, cudownych winnic, architektury, artystów i gościnności. W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej(...)ząbek czosnku Do tego: sól  olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki. 4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gotuj Kluski z MasterChef część II 218

przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy nim za dużo pracy aby robić to wczesną porą... ale, że są przepyszne to możemy zrobić mały wyjątek i podawać je również na obiad(...)się zetnie i nie będzie zamierzonego efektu. Podajemy polane roztopionym masłem. Wersja ze szpinakiem składniki wszystkie jak wyżej plus opakowanie szpinaku parmezan czosnek łyżka śmietany Szpinak smażymy na patelni aż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy do niego czosnek i śmietanę. Studzimy. Szpinak nakładamy do szprycy. Na gotowe koło z ciasta makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 190

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty(...)Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Szpinakowa lasagne 176

Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g

Szalona Kuchnia Eweliny
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 261

moich ulubionych potraw z dzieciństwa :) Zawsze uwielbiałam jak mama przygotowywała karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D  Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi(...)mąką pełnoziarnistą - 2 - 3 łyżki masła - olej do smażenia Przygotowanie:  1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. 2. Na małej patelni podsmażamy przez chwilę mąkę, dodajemy masło (tyle ile "wchłonie mąka", chodzi o to, żeby całość była nie bardzo gęsta i zaczęła się jakby pienić), cały czas mieszając podsmażamy kilka minut. Odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Risotto z warzywami. 151

wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu(...)osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić

vegetanie
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 130

Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony z wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz

codojedzenia
Dyniowe kopytka 197

Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości

Stare Gary
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 207

każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ(...)czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika. Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość często mieszając – pilnując by się nie spaliły. Po upływie czasu pieczenia figi układamy na talerzu i podajemy polane sosem śmietankowo-miętowym oraz z odrobiną konfitury malinowej

Symfonia Smaków
RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM 179

oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę(...)świeżej części kolendry z doniczki - 15 listków mięty - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 mała szalotka - 1 garść jarmużu - sól, pieprz, papryczka chilli Na rozgrzanej patelni podsmaż krótko czosnek, szalotkę i groszek zielony. Smaż około 3-4 minuty. Dodaj jarmuż i smaż kolejne 3 minuty. Całość wraz z świeżymi ziołami umieść w blenderze i zmiksuj na gładka

SMYKWKUCHNI
GULASZ ORIENTALNY NA MLECZKU 166

pokrywą firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE    Oczywiście ze sklepu https://www.tanieagd.pl/   Je śl i Ktoś jeszcz e nie czytał mojej Recenzji o Garnku oraz Patelni zapraszam --- Link Tu ---- RECENZJA Przygotowując to Dania w Garnku BERLINGER HAUS  B, S twierdzam , że od tej pory nie użyje już innego do przygotowania dań.      Garnek bardzo(...)łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego

Gotowanie Patki
Gulasz z dynią i łopatką wieprzową 187

Kolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie

Programista w kuchni
Zapiekanka à la Musaka 210

usaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej(...)nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).  Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie

Food Square
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie 167

sosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka(...)zbyt wielkich, gdyż ciężko je wtedy przewrócić, by się nie połamały, no i można się przy tym nieźle poparzyć, gdy olej chlapnie. Ja zwykle piekę 2 placki na jednej patelni Ø 28cm. Po upieczeniu placki podajemy z uprzednio przyrządzonym sosem grzybowym. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 164

Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam   tutaj . Dobre z każdym sosem.  składniki ( dla 4 osób) kluski 200g  

Stare Gary