makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:431/561)

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 105

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, szpinak umyj, pourywaj co grubsze łodyżki. Łososia poszatkuj, średnio drobno, twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach a mozzarellę pokrój/porwij na plastry. Rozgrzej patelnię z łyżka oleju, wrzuć najpierw cebulę, jak się zeszkli dorzuć szpinak, a na końcu łososia. Gdy wszystko się usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt

Martyna Cooks
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 230

pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków(...)znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Polędwiczka w melasie 270

moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny(...)pół-plasterki i dodajemy do polędwiczek w marynacie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny. Mięso wchłonie większość marynaty i będzie się ładnie karmelizować na patelni. W woku lub w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (może być zwykły, aromatyzowany czosnkiem lub z orzeszków ziemnych; świetnie też sprawdzi się specjalny olej do woka z imbirem

Poezja smaku
Kurczak z tofu i warzywami 137

Kurczak z tofu i warzywami jest przepisem z lekką nutką orientu – możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 2 Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. 3 Następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i wszystkimi pozostałymi przyprawami, przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się delikatny

Kuchnia Bazylii
Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową 206

Rozgrzewające i syte danie na zimowe mrozy, które jeszcze nie odpuszczają! Bez wyrzutów sumienia sięgajcie po potrawy słone i kwaśne. Posilajcie się kaszami, one zadbają o

Kierunekuchnia
Szybka zupa z mrożonki 196

takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:) Składniki: opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram  masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora(...)mące małe okruszki i wrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób... Taką mieszankę można też  przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego

Proste Potrawy
Hańdyk po prowansalsku (Indyk po prowansalsku) 131

jedne pudełko. Jak sie już fajnie obsmołży, to wciepcie tam tyż na chwila pokrōnoł [6] cebula, tak żeby sie yno zeszklōła. I dejcie je do tego miysa, a na patelnia wciepcie trocha pokrōne pieczarki. Jak trocha z nich odparuje woda, to tyż je wciepcie do brytfanki abo gorka, kaj sie dusi te miyso. Terozki mogecie tam tyż wciepnōńć trocha soli(...)nabierzecie ochoty [4] ta część ciała, na której się siedzi [5] ganek, przedsionek [6] pokrojoną [7] dużo [8] awantura [9] sos [10] gotowe [11] ziemniakami [12] makaronem [13] bułką

Chop w kuchni
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 260

najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera... Nasza dzisiejsza zapiekanka różni się trochę od tych przygotowywanych zazwyczaj gdyż jest bez dodatku makaronu i przygotowana jest na skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz(...)minutach odcedzam wodę i odstawiam bez przykrycia. Polędwiczki umyć, poodcinać błony i pokroić na dość cienkie kawałki. Każdy kawałek rozdusić w dłoni, (rozpłaszczyć), oprószyć pieprzem i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Odstawić na talerz i podsmażyć następną partię. Po podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy

Smaczne Zdrowe
W domu: faszerowany makaron 233

W ostatnim czasie w mojej kuchni powstało sporo nowych dań. Niestety powrót do pracy i domowe obowiązki skutecznie pochłonęły czas na zamieszczanie przepisów na blogu. Zatem

Kuchnia w biegu
Placuszki z bakłażanem (Frittelle di melanzane) 182

atą  z rukoli i pomidorów  z dodatkiem sosu czosnkowego. A dla miłośników oberżyny, polecam moje wcześniejsze przepisy: parmigiana czyli zapiekanka z bakłażanów , makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami , kotleciki z bakłażana , roladki z bakłażanem i kaszą kuskus . Smacznego ;):) **** Le prime melanzane di stagione hanno già fatto capolino nei negozi, da qui non potevo certo rifiutarmi di realizzare(...)uova prezzemolo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie placuszków rozpoczynamy od umycia bakłażana i pokrojenia na plastry a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,  wrzucamy bakłażana; doprawiamy sol ą i pieprzem. Bakłażana smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec

La grande e la piccola cuoca
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 488

suszonej Sól, pieprz, łyżeczka cukru do smaku Ulubione zioła: bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, tymianek. Sposób przygotowania : Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórek, Kroję w kostkę. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewam masło i dodaję posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory(...)podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę

Ale Proste
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 162

czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się(...)kokosowy oraz zimną wodę. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz i dokładnie umyj kurki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż na nim kurki (ok. 8 minut). W dużym kubku wymieszaj śmietanę z jajkami, masę dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokrój w dużą kostkę. Ciasto rozwałkuj

365 dni dookoła kuchni
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 167

Ostatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej(...)palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość wrzątku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron. Zupę podawać z grzankami. Przygotowywanie białej zupy-krem sprzyjało lekturze "Świątecznej kafejki" Amandy Prowse

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 231

oczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj(...)chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę soli. Mieszamy co jakiś czas, pilnując aby cebula się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli na patelnię wsypujemy

Jacob Tastes