szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki i smażycie na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Jeżeli puści wodę, to ją odlewacie. Rozgrzewacie kilka łyżek oliwy z oliwek w garnku, w którym zrobicie zupę i przekładacie do niego usmażone(...)Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli. Jeśli jednak nie jesteście Berberami przemierzającymi na wielbłądach bezkres największej pustyni świata, uważajcie
GRUBY WAŁEKnowy smak SERA. Gwarantuję Wam, że ser jest przepyszny na zimno, rewelacyjny na ciepło, wspaniale się rozpuszcza pod wpływem pieczenia w piekarniku, jak i podczas mieszania go z gorącym makaronem. Niezastąpiony do sałatek, lasagne czy jako ekskluzywny dodatek do zup. Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński „Swojski”. Ser Koryciński „Swojski(...)smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię, cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą
Z Kuchni Do Kuchnirzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotujeTajski aromatyczny ryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry(...)Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię 4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy i szybko podsmażamy na patelni, zdejmujemy kiedy lekko zmięknie 6. Kukurydze odcedzamy z zalewy
Słodki Kompromiswszystkie kawałki będą już ładnie przyrumienione dodajemy warzywa. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy szklankę wina i doprowadzamy wszystko do wrzenia zeskrobując kawałki mięsa, które przywarły do patelni. Następnie wlewamy passatę, wrzucamy liście laurowe i dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez ok. 1-1,5 h do czasu(...)moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz smakuje też świetnie z makaronem czy ziemniakami. Podajcie go z czym lubicie najbardziej
Cooking MonsterSałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię dania, które same się robią. Pachną na cały dom. A potem smakują tak, że mam ochotę wylizać talerz. Zapiekana brukselka z włoskimi kluseczkami tak
Obiad gotowyniezła frajda, przynajmniej dla mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw(...)kostkę. Piecz do miękkości, usuń skórkę i dodaj do szakszuki. Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i smaż przez ok. 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Na patelnię wlej
Chilli Czosnek i Oliwakulinarne. Absolutnie nie jest to danie typu INSTANT! Są pierwsi na rynku, którzy postanowili połączyć smak i aromat naturalnych, starannie wyselekcjonowanych grzybów z niezwykłymi właściwości odżywczymi ryżu, kaszy i makaronów. Do perfekcji opanowali technologię przetwarzania świeżych leśnych grzybów w grzyby suszone, dzięki czemu nie tracą one niczego ze swoich niezwykłych właściwości. Gdy otrzymałam od nich produkty do testów bardzo spodobały(...)grzybów pokrojonych w plasterki 50 g zielonego groszku (może być mrożony) 50 g boczku lub kiełbasy, pokrojonej w kostkę sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż mieszając na małym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodaj białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu
karmelowyleczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro. W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba. Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką
Fabryka pomysłówokoło 6 minut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych. Jeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg(...)stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą. Poniedziałek – Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron . W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy
Niedzielny kucharzobżarty i Pani Żona zadowolona, że nie musi stać przy garach dnia następnego. Wszystkie te wymogi spełnia moje popisowe chili - krzepiące mięsko, plejada warzyw i aromatyczny sos w jednym. Patelnia aż ugina się wtedy od tej sycącej dobroci. Pan Mąż już od wejścia w progi mieszkania po pracy, gromkim głosem radość oznajmia z zamiarów obiadowych kochanej Pani Żony. Łatwo(...)minut. Na końcu dolać ketchup, sos sojowy, sos worcestershire i kilka kropel sosu tabasco do smaku - ma być pikantnie! Dusić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. Podawać z makaronem świderki ugotowanym al dente
Grunt to przepis!Kolejna odsłona wspólnego gotowania! Razem z Olą , Izą, Pauliną i Elą
Kuchnia PrezydentowejChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stron i nojgorsze w tym bańdzie 42 to pyrskanie 43 tego tustego, 44 ale na to chyba niy ma rady, yno je kans 45 sprzōntania Podpiykejcie je nojlepi na patelni, bo Wōm sie niy bańdzie te miyso prziklejało do dna, a potyn mogecie sie je przełożyć do jaki brytfanki. Jak już sie podpiekōm, to wlyjcie tam wino i trocha wody(...)gotować 47 bulgotać 48 miękkie 49 wyciągnijcie 50 roztrzepaną 51 kubek 52 zagotuje 53 doprawcie 54 ściągnijcie 55 gotowe 56 będzie 57 tutaj w znaczeniu bawić, marnować czas 58 makaron
Chop w kuchni