pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też(...)kroimy w około centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w płatkach lub w proszku, dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy 2-4 minuty w małych porcjach na bardzo rozgrzanej patelni. Zamiast tego zupę można zjeść też z gotowanym kurczakiem z rosołu. W miseczkach układamy kilka kawałków kurczaka, garstkę paseczków z marchewki, odrobinę świeżych kiełków i nalewamy zupę. Można do indywidualnych
Bazując na smakuGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych(...)Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego
na moim stole...się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne, by na sam koniec wciąż pozostała półtwarda). Na dużej patelni rozpuszczamy ok. 1,5 łyżki masła i wrzucamy na nie marchewkę. Posypujemy ją cukrem i smażymy ok. 2-3 min. Następnie zalewamy ją wodą (tylko do poziomu samej marchwi(...)rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane
Ratunku obiadgotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)będą niedogotowane, surowe.. Chcąc tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso
Tradycyjna KuchniaCzęsto robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką(...)mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejną minutę. Do lekko podsmażonych
mecooksZapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka... Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką. Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta. Pyszna kompozycja! Składniki: 1
Gospodyni MiejskaZapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem... Aromatyczna, maślana kasza gryczana. Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki. Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella. Wierzch oprószony
Gospodyni MiejskaZ braku czasu na przygotowanie posiłku powstało coś szybkiego ale za to smacznego. Może ktoś pomyśleć jakie dziwne połączenie składników. Ale zapewniam że to jest rewelacyjne
Ala piecze i gotujeZapraszam do smażenia racuszków według mojej receptury. Racuszki bez mąki pszennej też mogą się udać i być niezwykle smaczne. Po rezygnacji z mąki pszennej można się
Kawa z mlekiemkulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-) Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 330 ml letniej wody(...)miski przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut (ciasto na pizzę powinno podwoić swoją objętość). Farsz: Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać mięso oliwą i doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Jarmuż umyć, posiekać i dodać do mięsa (najlepiej partiami). Dodać obrane i przeciśnięte
Passions hobbies lifebrokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się(...)śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone
Kitchens AlphabetBardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem. Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa
Walijskie PichceniePierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut(...)kurczaka Przygotowanie. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć każdą wzdłuż na dwie części. Posolić 1/2 łyżeczką soli. Mięso położyć na drewnianej desce, rozbić na cienkie plastery tłuczkiem. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w małą kostkę wątróbkę i suszoną szałwię. Smażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę pieczoną dynię lub puree
mecooksRyba w pomidorach i warzywach, pachnąca przyprawami, w tym aromatycznym kardamonem i chrzanem. Nie da się przejść obojętnie! Takie danie podaję z makaronem lub pieczywem, najczęściej pada na świeżą i chrupiącą bagietkę. No cóż.. jest pysznie! Ryba w pomidorach smakuje także na zimno podana na kromce pieczywa lub bez dodatków, tak po prostu znika łyżką Zawsze, w zależności(...)oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i bulion/wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Do pomidorów i warzyw na patelni dodaję kawałki usmażonej ryby. Chwilę razem duszę, lekko mieszam, przekładam na półmisek, podaję
Zasmakuj Kuchnikaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach
Kopystką po garachIdąc za ciosem – kolejne pesto. Tym razem zmiksowany został jarmuż. Jest troszeczkę ostrzejsze w smaku od pesto z rukoli . Smakowo fajnie będzie pasował z mięsami
gutfutangielskie papryczka chili sproszkowana łyżka vegety/kostka rosołowa oliwa Ilość zabrudzonych garnków garnek naczelny łyżka nóż i deseczka miseczka/talerz na którym chcemy jeść chochelka/filiżanka(jeśli doskwiera brak chochelki...) patelnia i łopatka drewniana-przy wariancie classic Sposób przygotowania Nie przerażaj się listą składników! To te przyprawy tak ją wydłużają,a znajdziesz je w kuchennej szafce. =) A . classic 1.Wlej litr wody(...)paprykę 6. Gotuj do preferowanej miękkości warzyw W zależności od gęstości potrawy można ją wcinać w zimne wieczory na kolację z kromką razowca czy też w wersji obiadowej z makaronem czy też ryżem i sałatką. Polecam
Fiolka w kuchnipapier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek(...)obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra. Czosnek obrać i drobno posiekać. Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć. Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie
Kuchcik gotujeoryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki czerwonego wina 1 szklanka gęstej(...)pieczeń osiągnęła temperaturę 80 st C. Po przetarciu sosu dolałam do niego jeszcze 1/4 szklanki wina, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę masła wymieszaną z mąką i odparowałam na patelni. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, i w tak przygotowanym sosie podgrzewałam pieczeń pokrojoną w plastry. Było pysznie
Stare Gary