makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:434/561)

58 najlepszych przepisów z pomidorami 202

Najlepsze przepisy z pomidorami w jednym miejscu. Zapraszam do wspólnego gotowania! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką

Moja smaczna kuchnia
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 133

składniki: 200 g gęstego pure z dyni 500 g ziemniaków ugotowanych w łupkach 1 jajko ok. 200 g mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 268

ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej(...)drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę. Formułuję kuleczki i gotuję w przygotowanym bulionie przez ok. 10 minut od wypłynięcia. (Pulpety można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele angielskie wyjmuję z wywaru. Sam wywar blenduję. Dodaję do niego chrzan. Na tym etapie można też dodać śmietankę kremówkę. Zagotowujemy. 4. Do sosu dodajemy

Ale Proste
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 198

Romesco to sos prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)Odstawić do przestudzenia.  Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia    powinien wynieść około 16-20 minut

Mania Gotowania
Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym. 194

Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo

DefinicjaSmaku
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 305

podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może

Niedzielny kucharz
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 158

średnia kapusta świeża 1 cebula sól , pieprz ,do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 1 szklanka wody Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około(...)wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Odławiamy na sitko i zlewamy zimną wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja pojawił się

Ogrodnik w podróży
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 204

wszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :)   Zapiekanka ziemniaczana(...)porem i cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję

vegetanie
Młode ziemniaki na maśle z kefirem i koperkiem 276

przepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)minuty na ogniu, żeby ziemniaki odparowały. Warto w tym czasie kilka razy potrząsnąć garnkiem, żeby nie przywarły do dna. Ziemniaki wystudzić. Pokroić na 1 cm plastry. Na patelnię włożyć masło i ząbek czosnku. Kiedy masło się roztopi - wyjąć czosnek, chodzi nam tylko o aromat. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziemniaki, doprawiamy solą morską i pieprzem. Smażymy z obu stron

Kulinarne Inspiracje
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 144

pierś z kurczaka ·          2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: ·          makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też(...)kroimy w około centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w płatkach lub w proszku, dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy 2-4 minuty w małych porcjach na bardzo rozgrzanej patelni. Zamiast tego zupę można zjeść też z gotowanym kurczakiem z rosołu. W miseczkach układamy kilka kawałków kurczaka, garstkę paseczków z marchewki, odrobinę świeżych kiełków i nalewamy zupę. Można do indywidualnych

Bazując na smaku
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 153

Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych(...)Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia.  Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego

na moim stole...
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 254

się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne, by na sam koniec wciąż pozostała półtwarda). Na dużej patelni rozpuszczamy ok. 1,5 łyżki masła i wrzucamy na nie marchewkę. Posypujemy ją cukrem i smażymy ok. 2-3 min. Następnie zalewamy ją wodą (tylko do poziomu samej marchwi(...)rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane

Ratunku obiad
Pesto bazyliowe 154

                            

Kuchnia Prezydentowej
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 162

gotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)będą niedogotowane, surowe.. Chcąc tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso

Tradycyjna Kuchnia
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 137

Często robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką(...)mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejną minutę. Do lekko podsmażonych

mecooks
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 299

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka... Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką. Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta. Pyszna kompozycja! Składniki: 1

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 180

Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem... Aromatyczna, maślana kasza gryczana. Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki. Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella. Wierzch oprószony

Gospodyni Miejska
Ravioli z pieczarkami 217

Z braku czasu na przygotowanie posiłku powstało coś szybkiego ale za to smacznego. Może ktoś pomyśleć jakie dziwne połączenie składników. Ale zapewniam że to jest rewelacyjne

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania