Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby(...)pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie nie będzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiKlopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania. Składniki: 500 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1/2 czerstwej bułki+ mleko 1 mała cebula sól(...)wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem w Rio de Janerio. To produkt zdrowy i pełnowartościowy dietetycznie. Nie jest prawdą, że jest tuczący. Węglowodany są niezbędne w naszej diecie również po to, by zdrowo chudnąć. Makaron to wspaniała inspiracja do codziennego eksperymentowania w kuchni. Nadzienie z pikantnej tarty dyniowej ( przepis tu ) tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaranowych rurek cannelloni(...)łyżki 30 g masła - 2 łyżki 500 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatałowa dodatkowo: 1 op. cannelloni starty parmezan oregano Wykonanie: obraną, drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy i podsmażyć razem przez około 10 minut. Jeśli preferujesz gładkie sosy, zblenduj całość dynię przekroić na ćwiartki, wyjąć przy pomocy łyżki całą miękką zawartość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Każdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią. Oprócz witamin i
Walijskie PichceniePierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku
Kawa z mlekiempleśniowego – nie czuć go potem za bardzo, bo jest pokrojony na drobne kawałki i się rozpuszcza ( nadając tylko mięsu wytrawny, słonawy smaczek). Danie można zjeść z kaszą albo makaronem ale kremowa polenta to zdecydowanie dobry dodatek. Resztkę polenty gdy jest ciepła trzeba przelaż do płaskiego naczynia – potem pokrojona w plastry będzie świetna do odsmażania lub grillowania dnia następnego(...)Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć. Marchewkę
Cooking for Emilyzajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka(...)połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować z masy około 3 cm kulki. Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Klopsiki przełożyć do garnka z sosem i dusić w nim około
zadanie-gotowanierosołu", tylko ciężko zabrać się do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp. Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko(...)wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek. Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni na pozostałym maśle. Obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i rwiemy je na kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy
bistro mamaDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent(...)widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę i uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli
Chilli Czosnek i Oliwawyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także(...)Posypujemy je solą oraz pieprzem. Każdy paseczek smarujemy z jednej strony odrobiną pesto. Zwijamy paseczki tworząc „ślimaczki” – każdy nabijamy na wykałaczkę. Łyżkę oliwy rozprowadzamy na nieprzywierającej patelni. Rozgrzewamy dość mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień
Poezja smakuBłyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini serowe
Kuchnia z widokiem na ogródUwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje(...)smażenia i wysmarowania naczynia Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw w woreczkach do obcieknięcia i przestudzenia. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój na półplasterki. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, a kiedy zacznie mięknać dodaj pieczarki. Zwiększ ogień i smaż grzyby, aż odparuje większość płynu. Przygotuj jedno większe, lub dwa mniejsze, naczynia żaroodporne. Posmaruj odrobina
Lejdi of the houseczasu aż grzyby będą miękkie. Grzyby odłowić z wody i przełożyć do miseczki, wodę z gotowania zachować! Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i goździki i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Kapustę(...)opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać, podgrzać i można podawać. Danie można przygotować nieco wcześniej i podgrzać przed podaniem, trzeba jednak uważać aby makaron się nie przypiekł, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smacznego
Codzienne Gotowanierosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone cebulki i smażymy je na małym ogniu, aż zrobią się przeźroczysto-złote – około 30 minut. Pamiętajcie o mieszaniu i o naprawdę bardzo małym ogniu, pilnujcie(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku – zupełnie jak makaron al dente. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Gdy ryż już jest
Karo in the Kitchen