Pyszna kremowa zupa kalafiorowa z boczkiem. Jest to moja kolejna propozycja na zupę krem na blogu. Ja po prostu takie zupy uwielbiam! No dobra - pomidorówkę z makaronem też lubię ale to smak z dzieciństwa i z nim się nie dyskutuje ;) Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym kremem z kalafiora, z 5 składników! Składniki: - 400g kalafiora(...)Przygotowanie tradycyjne: Cebulę podsmaż na maśle i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać bulionem* i gotować do miękkości warzyw. Przypraw i zmiksuj blenderem. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Do talerzy nalać zupy krem i na wierzch wyłóż podsmażony boczek. Smacznego! * opcjonalnie można użyć 3 szklanki bulionu i 1 szklankę mleka min 2% tłuszczu
CookYourselfwysuszone, czego strasznie nie lubię. Idealnie sprawdzi się na dietetyczny obiad lub jako składnik wszelkich sałatek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i pasuje niemal do wszystkiego. Tym razem kurczaka podałam z makaronem ( Bio Natura ) i konfiturą z żurawiny. Pychota! Jestem też ciekawa na Wasze ulubione i sprawdzone sposoby - dotyczące soczystych piersi z kurczaka. Podzielicie się nimi? 500g piersi z kurczaka(...)folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem. Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut. (Uwaga
Di gotujeUwielbiam makaron, ponieważ można go przygotowywać na niezliczone sposoby, wyczarować z niego kulinarne arcydzieła i to zazwyczaj w krótkim czasie. Spaghetti z podsmażoną marchewk ą , cukini ą , kawałkami wędzonego łososia to szybkie, aromatyczne danie. Smacznego :) **** Adoro mangiare la pasta(...)aglio 100 g di salmone affumicato olio di oliva sale, pepe PREPARAZIONE Marchew i cukinię po umyciu i oczyszczeniu kroimy w cienkie, długie słupki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną marchew i cukinię. Warzywa podsmażamy
La grande e la piccola cuocazapraszam już w najbliższą niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże buraki (ok. 500 g), ugotowane i obrane ze skórki 2 garście szpinaku baby(...)twardy). Odcedź na durszlaku i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój buraki na półplasterki. Większe liście szpinaku pokrój w paseczki, mniejsze możesz zostawić w całości. Na suchej patelni na średnim ogniu podpraż migdały oraz orzechy laskowe, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć. Następnie przełóż je na deskę do krojenia i grubo przesiekaj. Przygotuj sos jogurtowy. Na suchą
Chilli Czosnek i Oliwasłodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem. Tylko pamiętajcie by przy wyborze ananasa z puszki(...)ewentualnie * ryż- 150 g (dodatkowo) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić. Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać
Kraina Miodem Płynącajest ze mną w tej kulinarnej, włoskiej podróży przygotowałam dla Was pyszne SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I KONFITOWANYM ŻÓŁTKIEM – danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron spaghetti Barilla – 300 g SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g oliwa z oliwek(...)oliwy – miksujemy ponownie kilka sekund – składniki mają się połączyć, ale nie całkowicie rozdrobnić. Doprawimy do smaku solą morską. CAŁOŚĆ: Spaghetti gotujemy al’dente, mieszamy na ciepłej patelni z pesto. Podajemy na graco z konfitowanym żółtkiem i odrobiną sera. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
Ostra na SłodkoTuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie(...)miski, ubij masę mikserem lub trzepaczką. Dodaj uprzednio rozdrobnionego tuńczyka, posiekane zioła oraz pokrojone drobno dolne części szparagów (czubki zostaw do dekoracji). Dopraw sola i pieprzem. Zagrzej na patelni łyżkę oleju, wylej masę i na małym ogniu smaż frittatę. Gdy masa się zetnie prawie cała, przewróć placek na talerz po czym zsuń na patelnię, by dopiec ją do końca
Gotuj Sam!solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Formować niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać na patelni na niewielkiej ilości oleju. Składniki sosu: 2 większe bakłażany oliwa 1/3 główki czosnku 1 ostra papryczka 500 g mocno dojrzałych pomidorów sól do smaku 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać i pokroić(...)skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej
Codzienna kuchnia niecodziennasię co z nich wyczarować. Ponieważ nie lubię marnować produktów, często zalegających w szafce czy lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką. Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis na spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles(...)kawałki. Kilka zostawić w całości, będą ładnie się prezentować. Rozgrzać masło lub oliwę i wrzucić dosłownie na minutę cukinię żeby zmiękła. Odłożyć na osobny talerz (lub na 2 ;-)) Na patelnię wrzucamy następnie pokrojona w drobną kostkę cebulkę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia cebulki dodajemy posiekany czosnek. Ważne : pilnujemy żeby czosnek się nie przypalił, bo nabierze goryczki. Dodajemy pokrojone
Marta próbujepatelni. Papryczki chili rozkrój i usuń pestki, pozostałe warzywa obierz i ułóż na dnie wolnowaru. Dodaj przyprawy (goździki, cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym(...)wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby serwować go z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGotowa i niezwykle smaczna, sałatka z kuskusem. Dobra jako danie kolacyjna, sprawdzi się również na każdej domówce. Kuskus - kasza czy makaron ? Odwieczne pytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem jest bardzo pożywna, dlatego(...)Wykonanie : Kuskus zalać wrzącą wodą, pod poziomu około 2 cm nad powierzchnię kuskus. Przykryć naczynie i odstawić, aż kuskus wchłonie wodę. Następnie przemieszać, odkryć i odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Dusić pieczarki kilka minut, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
kolorowotorcikowojednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate(...)łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana do podania posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw. Obtocz karkówkę w mące i zrumień
karmelowyzaczęłam się zdecydowanie lepiej odżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g(...)czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w małe kawałki, np. w kostkę lub małe, cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam miód, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam jabłka. Zmniejszam ogień, chwilę podsmażam je w miodzie, dodaję cynamon, sól i pieprz. Wykładam na gotową owsiankę. Do tego ulubiona ziołowa herbata
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację
Walijskie Pichcenielatach stawiałam na szparagi jako dodatek do obiadu, zaś w tym roku więcej z nimi eksperymentuję. Po prostu zakochałam się w połączeniu z suszonymi pomidorami! Ostatnio łączyłam je z makaronem, dziś przyszedł czas na kaszę pęczak, którą lubię za jej gruboziarnistą strukturę. Składniki na 4 porcje: 500g fileta z indyka 300g kaszy pęczak 30g suszonych pomidorów 1 cebula(...)szparagi i gotować je około 3-4 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek i cebulę posiekać, a indyka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej mięso z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowane szparagi i kaszę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów