dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki firmie HILCONA , W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe(...)oliwek Hilcona 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 2017-03-25 17:32:36 Sos boloński podawany z różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale nie jest tak naprawdę trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej wołowiny 100g średnio przerośniętego krojonego(...)łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, z selera usuwamy łykowatą podstawę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe warzywa dość drobno kroimy/siekamy. W głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powierzchnią umieszczamy boczek. Podgrzewamy, czasami mieszając, na dość silnym ogniu przez kilka minut, aż wytopi się większość tłuszczu. Następnie dodajemy marchew, cebulę, czosnek i seler. Podsmażamy
Kulinarna Pokusakalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem. Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula(...)angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki
To co kochampapryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko(...)przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie
Codzienna kuchnia niecodziennaprodukt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy zestaw do "transformacji" płynu w formę: makaronu, pianki oraz perełek. Taki zestaw bez wątpienia pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno(...)deski do krojenia czy noże z dowolnym, wybranym przez nas napisem wyglądają świetnie i niecodziennie. To zupełnie coś innego, niż pójście do marketu i kupienie pierwszej z brzegu patelni czy kubka. Osoba obdarowana takim gadżetem na pewno nie pomyśli, że to prezent kupiony z przymusu, tak jak przysłowiowe "rajstopy z kiosku". :) Jeśli Wam również podobają się takie drobne
Poranek na słodkoPrzygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron). 4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku(...)pomocą noża lub radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę) 7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy. 8. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki. 9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony 10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony
Kulinarnie z Polką na Kresachktórego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. . Ponieważ wcześniej już kupiłam cannelloni, postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Przepis wzięłam częściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje(...)Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę, dodać do odsączonego z wody szpinaku. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA, szpinak podsmażać ok 10 minut na małym ogniu często mieszając, dodać 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Po zakończeniu
Na słodko lub wytrawnieHistoria tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie. Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką
Pasje JolkiSzybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki(...)rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane
Niedzielny kucharzDanie to zrobiłam dzisiaj i ku mojemu zadowoleniu wyszło pyszne. Sos śmietanowo serowy, mięsko mielone, chrupiący młody groszek. Polecam. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać i pokroić w pół piórka, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso, grzybki pokrojone w plasterki. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryki wędzonej, chilli, wymieszać. Smażyć tak długo aż mięso(...)pietruszki, wymieszać.Przez moment jeszcze podgrzewać, ale nie gotować. Strączki groszku będą chrupiące, ale takie mają być. Żółty ser zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Bardzo smaczne danie
Kuchnia Pokoleńchōdno 9 . Szpargle umyjcie, kołżdego sie wejście do rynkōw, wygnijcie go jak łuk i jak pynknie, to ta gōrnoł czyńść je do jedzynia, a dolnoł do wyciepniyńcia. Rozgrzyjcie sie patelnia do grillowanioł abo i grilla, wciepcie tam szpargle i niech sie tam pomału bez 10-15 min przipiykajōm- pamiyntejcie, że trza je tyż połra razy przewrōcić na drugoł zajta(...)jaki krauzki, a na wiyrch nalyjcie jeszcze kapka oliwy i to tam moge tak trocha sie poczekać na drugi rołz 1 przybyło 2 nas 3 słoiku 4 szybko 5 makaronem 6 kromce 7 Włosi 8 duży 9 zimno 10 stronę 11 gotowe 12 tutaj Artykuł Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniWarto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość(...)soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy zamiennik parmezanu) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rukolę umyć, osuszyć. Pestki słonecznika podprażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Tak samo postąpić z orzeszkami piniowymi czy nerkowca. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie
gutfutrękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez(...)sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
MyCookBook.plformujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy(...)koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprzgwarantuję, że każdy wstanie od stołu najedzony do syta. No chyba, że podacie mini porcje ;) Do przygotowania tego dania używam pierożków tortellini kupionych w sklepie, na stoisku z makaronami. Nie bawiłam się w klejenie ich, czasami można zaszaleć i kupić coś gotowego ;) Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla dwóch bardzo głodnych lub 3-4 średnio głodnych osób. Składniki(...)wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Brokuł również powinien być nie do końca ugotowany lecz delikatnie chrupiący. Plastry boczku wytopić na średnio rozgrzanej patelni. Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku wyjąć na papierowy ręcznik. Szalotkę
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby
Kawa z mlekiemSałatka z Szynką Chłopa? czemu nie. Wędliny Hańderek nadają się do takich rzeczy znakomicie. Polecam karmelizowanie wędlin, to proste a smak wynagrodzi oczekiwanie
Gotowanie jest łatweKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna PasjiZapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha! Składniki: 1,2 kg
Gospodyni Miejskaznam się za bardzo na polencie. Zaeksperymentowałam tylko raz, bez większego sukcesu, po czym porzuciłam to sympatyczne źródło węglowodanów na rzecz poznanych i lubianych, jak makaron, kus-kus i oczywiście wszelakie ziemniaczki... Ale niedawno generalna sytuacja rodzinna uległa drastycznej zmianie ( klik ). I nowy Człowieczek okazał się wymagajacy (czyt. 'upierdliwy'), więc czas poświęcony na gotowanie, zwłaszcza dla mnie samej, kiedy reszta(...)oleju, posiekanych drobno 2 łyżeczki oliwy/oleju z pomidorów 2 spore cebulki dymki, posiekane około 2-3 łyżki startego Parmezanu świeżo zmielony (grubo) pieprz sól, do smaku Na niewielkiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę. Przygotuj prostokatne naczynie/blaszkę (moje ma okolice 15/25cm i było idealne) - posmaruj odrobina oliwy. W sporym garnku zagotuj wodę. Wsyp powoli i ciagle mieszajac
Lejdi of the housefasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia(...)oleju Przygotowanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości
Zasmakuj Kuchni