tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne(...)kostkę paprykę. Smażę kilka minut. Cebule siekam drobno razem z porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki. W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem. Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam
Zasmakuj Kuchniprawda? A może zamiast ich unikać zróbmy je na nowo? Inaczej, smaczniej, ciekawiej. Ja do szpinaku przekonałam się już dawno. Lubię go w sałatkach, daniach z makaronem czy chociażby w omlecie, na który przepis ostatnio podawałam. Znacznie gorzej szło mi z brukselką. Nie przepadam za jej zapachem podczas gotowania, ani za smakiem. Podejmując jednak wyzwanie rzucone przez innego(...)smaku Brukselkę obgotowujemy w osolonej wodzie prze około 5 minut. Odsączamy na sitku. Boczek kroimy na cieniutkie plasterki, a następnie na kwadraty i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Dodajemy osuszoną brukselkę (duże brukselki kroję na cztery części wzdłuż ) i pół łyżeczki suszonego tymianku (pozostałe pół dodamy do kaszy gryczanej). Brukselkę smażymy kilka minut, aż się przyrumieni, ale nadal
Simple Dishjesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie(...)dyni usuwamy skórę, zostawiamy miąższ i kroimy w kostkę. Jabłka dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną niewielką ilością oleju. Po około 10 minutach dosypujemy owoce rokitnika (dokładnie umyte i oczyszczone z pestek). Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie
Sajkofanka smakuMoja propozycja na obiad to tortellini z warzywami. Szybko i smacznie. Nie wymaga wielkiego wysiłku i czasu. Moja rodzinka uwielbia takie dania, chociaż mój starszy syn
O kuchni z uczuciemBardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i
kuchnia doskileśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy. Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości(...)którym będzie się gotowała zupa) podsmażyć krótko por i czosnek, dodać marchew, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać pieczarki. Podsmażyć je na lekko złoty kolor. Dodać do garnka z warzywami, dolać wody, przyprawić solą i ugotować do miękkości. Na końcu doprawić świeżo
Codzienna kuchnia niecodziennapomysł na wegańskie danie! Składniki: 1 cukinia 80g kaszy jaglanej ½ cebuli ½ puszki pomidorów Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy(...)wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa. Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej na następne jesienne danie z wykorzystaniem dyni. Pomysł na moje placki przyszedł bardzo spontanicznie. Nie czekając więc długo starłam dynię(...)dyni. Mieszamy. Do masy wbijamy jajko oraz wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta i zwięzła. W razie czego dodajemy mąki. Doprawiamy miodem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki. Na początku mogę być nieco luźne jednak w miarę smażenia stają się bardziej zwięzłe. Osuszamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego! Przepis dodaję
Życie ze smakiemananasa, może być też ananas w syropie 4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa 2 łyżki kukurydzy orzechy włoskie odrobina majonezu zioła do sałatek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie(...)kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI(...)minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , z wiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , w yciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , d okładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy
Ostra na Słodkowiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta(...)skóry i kostek i zmieliłam w maszynce. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudziłam i zmieliłam w maszynce (można przecisnąć przez praskę). Cebulę drobno posiekałam. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam czosnek i po chwili wsypałam mięso. Wymieszałam i chwilę smażyłam na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Wymieszałam, przyprawiłam
Kuchnia u Krysizalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej się zupie. Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną. Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek(...)pora umyć i pokroić. Pieczarki umyć i nie kroić. Cebule obrać z zewnętrznych łupinek i pozostawić resztę łupinek (nadadzą kolor bulionowi). Cebule przekroić na pół, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni, aby się przyrumieniły. Do dużego garnka włożyć warzywa korzeniowe, selera naciowego, pora, pieczarki, zrumienione cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i dodaję 4 litry wody. Składniki opcjonalne dodać
Codziennik Kuchennyjajek? Ja bardzo! Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jajka sadzone w sosie pomidorowym. Do tego dania możecie użyć dowolnego pomidorowego sosu , np. pomidorowego sosu do pizzy czy makaronu. Sos pomidorowy można przyrządzić szybko bez większych przygotowań. Tajemnicą mojego pomidorowego sosu są świeże zioła. Użyłam tutaj bazylię, oregano i rozmaryn. Jajka wbijam do gorącego sosu i gotuję aż białka stężeją(...)minut. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz sos zmiksować. Ja tego nie zrobiłam. Do gorącego sosu wbijaj po kolei jajka zachowując nieco odstępy. Dlatego danie najlepiej przygotować na patelni. Gotuj sos powoli, aż jajka się zetną , a żółtko będzie półpłynne czyli około 20 minut. Podaj danie na gorąco posypane parmezanem z chlebem
codojedzeniakażdy będzie jeść we własnym zakresie. Banan dla Syncia, płatki dla Córci i kanapki dla matki... Będzie obiadowo. Zażyczyli sobie czegoś innego niż makaron, duszone mięsiwo czy klopsy, które królowały w moich garnkach, też zresztą na ich żądanie. Ależ proszę bardzo! Warzywny gulasz przez jednych zwany leczem, drugich(...)kostkę, dorzucamy do garnka i mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem
Dzieje kuchennej WiewióryMarchew Pietruszka Seler korzeniowy Mieszanka sałat Grzyby mun Główka czosnku Cieciorka Pęczak Garść suszonych grzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki Jogurt grecki 400 g 7 jaj Drożdże instant Opakowanie makaronu pszennego Masło Mąka pełnoziarnista Razem: ok. 120 zł Przyprawy: Tymianek Lubczyk Sól Pieprz Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek(...)smaki przemieszały się. Nasz przepis na pęczotto z suszonymi grzybami. Wtorek – warzywne muffiny Nasze muffiny to właściwie mini fritatty, tyle że zapieczone w foremkach, a nie tradycyjnie na patelni. Danie jest bardzo proste do zrobienia, smakowite, a na dodatek świetnie przechowuje się w zamrażalniku. Można je zamrozić w mufinkach, szczelnie otulając folią spożywczą. Po rozmrożeniu wystarczy włożyć
Niedzielny kucharz