makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:409/561)

Naleśniki z serem białym i owocami 219

Lato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy

Kuchnia Pełna Pasji
Lasagne po bolońsku z cukinią 142

Studzimy zimną wodą . Pomidory spażamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę , kroimy na małe kawałki .Wszystkie pozostałe warzywa ( cukinia,cebula,marchew,chilli,czosnek ) obieramy i drobniutko kroimy . Podsmażamy na patelni warzywa , oprócz pomidorów . Jak zmiękną i zrumienią się dodajemy mielone mięso i dalej smażymy , od czasu do czasu mieszając . Kiedy mięso również będzie przysmażone , dodajemy pomidory , doprawiamy cynamonem, bazylią(...)konsystencję i nie będzie już masą . Ilość mleka jest tu trudna do określenia i troszkę trzeba zrobić to na wyczucie . Solimy do smaku . W wysmarowanej masłem formie układamy warstwę makaronu , następnie farsz i tak do wyczerpania składników , zalewamy passatą . Wierzch przykrywamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C około godziny. Gdyby beszamel zbytnio się przypiekał można delikatnie osłonić

Ogrodnik w podróży
Brukselka curry z zurawiną 149

rozgrzewająca brukselka. Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, ale w tym wydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry(...)wody lub na parze około 15 minut. Brukselka powinna pozostać al dente. Odcedzić na sitku, część wody z gotowania pozostawić w międzyczasie grubo posiekać żurawinę. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ziele zngielskie utłuc w moździerzu. Wymieszać przyprawy na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć brukselkę. Dodać przyprawy, następnie podsmażać, aż przyprawy zapachną. Wmieszać żurawinę. Podlać wodą z gotowania brukselki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 131

akurat nie mieliśmy. I tutaj smutek wielki mnie spotkał. Bo lubimy jeść dobre rzeczy, staramy się kupować jedzenie dobrej jakości i prawdziwe. Tak dla przykładu: oscypki tylko z Zakopanego, makarony raczej włoskie, twarożek klasyczny krajowy, a mozzarella zdecydowanie wyłącznie włoska. A niestety nie było akurat w sklepie. Kupić więc musiałem krajowy wyrób, który znacznie różni się od włoskiej prawdziwej mozzarelli(...)kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego

Marder&Marder Manufacture
Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 102

kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Do pieczarek wlewamy bulion, mleko i dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy(...)klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Warzywa w kremowym sosie z tofu :) 124

pominąć jakieś warzywo lub dodać inne, a z pewnością i tak wyjdzie Ci pyszny miks. Takie warzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa.  Składniki (4-6 porcji): 1 średnia dynia 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 4 duże marchewki (u mnie różne kolory) papryczka chilli (w wersji(...)Look Food) Przygotowanie: Dynie i cukinię oczyść ze środka, z pestek. Następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę/paski lub inne preferowane wielkości. Istotne, aby nie były zbyt duże. Na patelnię wrzuć wszystkie warzywa i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35 minut. Nie trzeba dodać wody, bo pojawi się ona naturalnie z warzyw. Pamiętaj, aby od czasu

Zdrowie na języku :P
Piersi kurze w pysznym sosie z dodatkiem młodego groszku i koperku 118

Przyjechały odwiedzić moją mamuśkę, która jest bardzo słaba i chora. Wszystkim smakowało i brali dokładkę. Piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć piersi kurze na lekko złoty kolor. Wlać wodę, dodać vegetę. Zamiast vegety i wody można wlać wywar warzywny jeśli taki macie. Doprawić sos do smaku. Gotować(...)czas więc takie chwile to nasza radość. Moim pierwszym nauczycielem była moja mamuśka więc musi tu dla niej też być miejsce. Dziękuję Ci za to. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Danie wyszło naprawdę bardzo dobre

Kuchnia Pokoleń
Miękkie pulpeciki z indyka w sosie cytrynowo-koperkowym 166

powiedział, że cytryna pasuje tylko do ryby?!); po 2. błyskawicznie się go przygotowuje- wystarczy wymieszać Jasny Sos Uniwersalny z cytryną, skórką oraz koprem i voilà! Gotowe! Do podania makaron lub ryż do zestawu i jest szybko, pysznie i pożywnie 😊 2 porcje: * Jasny Sos Uniwersalny Łowicz - 1 słoik, 335 g * filet z indyka- 200 g * kasza manna- 3 czubate łyżki * cebula(...)malakserze lub zmielić w maszynce do mielenia, następnie połączyć z kaszą manną, solą, pieprzem oraz sprasowanym ząbkiem czosnku. Z masy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz pulpeciki i podsmażyć, aż mięso się zetnie i lekko zarumieni (około 4 minuty). Wlać sos i całość gotować 2-3 minuty, aż wszystkie składniki

Kraina Miodem Płynąca
Naleśniki bolognese z tofu 170

smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś naleśniki wypełnimy zupełnie czymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe tym pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie  każdego(...)łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Przyrządź naleśniki z tego przepisu . Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż będzie miękka i złocista. Następnie dodaj pokruszone tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe, oregano, majeranek, bazylię i dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez

wegujemy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 226

również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie(...)pół twardo. Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe. Smażyłam je na patelni grillowej.  Pokroiłam na plasterki cukinię.    I również usmażyłam. Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można

potrawyregionalne
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 161

propozycją na nieco bardziej czasochłonne danie. Oczywiście pracę można sobie ułatwić rozkładając ją na dwa dni - jednego usmażyć naleśniki, drugiego dokończyć całość. W tradycyjnych przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może(...)klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól

Kuchnia Ellie
Poniedziałkowy "fit" - Potrawka z kurczaka 41606

jest to najczęstsze danie obiadowe, które przygotowuję będąc na diecie. A z racji tego, że jest szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne, jak również pasuje świetnie z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą to wpisało się już do Naszego menu na stałe. Ja nazywam to danie gulaszem, choć wiadomo, że prawdziwy gulasz z kurczakiem niewiele ma wspólnego więc nazwijmy potrawką. Polecam(...)niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy uniwersalną przyprawą. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy mieszając, aż nie będzie surowe. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pietruszkę oraz jogurt, mieszamy i zagotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 181

roku obrodził u nas szpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe(...)tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników

Smakowy Raj
Zupa ogórkowa z ziemniakami 207

Kolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały.  Składniki

Kuchnia Pełna Pasji
KURCZAK W MIODZIE z kukurydzą i papryką czerwoną 110

obiad lub nawet kolację, również świetnie sprawdzi się jako posiłek  przed treningiem.  Kurczaka w miodzie możesz podawać ze źródłem węglowodanów złożonych takich jak np. pieczywo żytnie, pełnoziarniste/ makaron pełnoziarnisty/ kasza gryczana/ bulgur, jęczmienna/ jaglana.. Wybierz coś co lubisz najbardziej. Poniżej podaje wartości odżywcze kurczaka w miodzie bez węgli, z dodatkiem pieczywa żytniego/ kaszy jęczmiennej perłowej (dla mnie(...)szczypty WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce)  Paprykę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni teflonowej, dodać odsączoną kukurydzę. Odłożyć na talerz. Zamarynowane mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Do mięsa dodać podduszoną paprykę z kukurydzą, wszystko razem podsmażyć jeszcze

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Zupa pieczarkowa (bez zabielania) 197

laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i gotujemy 15 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się(...)jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe! Zupa pieczarkowa doskonale smakuje z makaronem

Dieta bez mleka
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 139

błonek, następnie kroimy piersi wzdłuż, a później w poprzek włókien, w dwucentymetrową kostkę. Polewamy mięso olejem, wsypujemy przyprawę toskańską i dokładnie otaczamy w niej kurczaka. Smażymy przyprawione mięso na patelni bez dodatkowego tłuszczu, rumieniąc. Kurczak nie może zostać surowy ale nie może i zbytnio wyschnąć i stać się wiórowaty. Próbujemy stopień usmażenia na największym kawałku. Jeśli już gotowy, usmażonego kurczaka(...)rozpuszczenia sera i zagotowania. Sos lekko pieprzymy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy mleko do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć– z makaronem z cukinii), z dowolną kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy

Karo in the Kitchen
Cannelloni z farszem szpinakowo-serowym pod beszamelem 124

Makaron cannelloni z przepysznym farszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni(...)łyżki masła Sos beszamelowy: 0,5 l mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Smażymy tak długo, aby zdążył się rozmrozić i odparować z nadmiaru wody. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Szpinak przekładamy do miski i odstawiamy

MyCookBook.pl
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 207

Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy

Kuchnia w opałach
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 141

obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa(...)kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce. Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany olej, by na patelni lub w rondlu znajdowała się jedna warstwa mięsnych kuleczek, które co pewien czas mieszamy. Pamiętajcie, by po około 2 minutach smażenia, zmniejszyć ogień, tak by olej nam się nie spalił

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania