Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy
Kuchnia w opałachobiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie : ) Pikantne Chili najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, wówczas zyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa(...)kuleczki wielkości paznokcia, które układamy na talerzu lub desce. Gdy wszystkie będą gotowe stopniowo je smażymy tzn. w taki sposób, że powoli kładziemy kuleczki na rozgrzany olej, by na patelni lub w rondlu znajdowała się jedna warstwa mięsnych kuleczek, które co pewien czas mieszamy. Pamiętajcie, by po około 2 minutach smażenia, zmniejszyć ogień, tak by olej nam się nie spalił
Smakowy Rajwtedy jest on najlepszy. Dlatego warto korzystać póki jest świeży. Ugotowany bób można jeść sam np. z masłem i solą jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do sałatek, makaronu, past czy zup. Mój mąż bardzo lubi gotowany bób smażony z boczkiem, dla mnie natomiast to bardzo ciężkie danie i postanowiłam wykonać jego zdrowszą wersję...zamiast boczku dałam kiełbasę, a oprócz(...)wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około
Kuchnia MagdaLenyoliwek 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka posiekanego drobno tymianku 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki 6 posiekanych daktyli 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 zielona papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek dyni 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki(...)środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie paseczki (na tarce do ogórków) przypominające makaron. Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około
Gotuj Sam!patelnię wylać troszeczkę oleju, obsmażyć mięso na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć z patelni i ułożyć na dnie naczynia na w którym będziemy piec. Na tej samej patelni obsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki, następnie rozłożyć na mięso. Jako ostatnie obsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, następnie rozłożyć na cebulce. Papryki umyć, oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić w paseczki(...)ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli macie taki garnek elektryczny jak ja, to ustawić na najmniejszą temperaturę tzw. wolne gotowanie. Gotować 4-5 godzin. podawać z ryżem lub makaronem. Mięsko wyszło miękkie i pyszne
Kuchnia Pokoleńnajlepiej na całą noc. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej lub suchej patelni przez chwilę tylko by zamknęły sie pory i zdejmujemy z ognia. Na głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty(...)czasie dodajemy kapary, możemy dolać łyżeczkę zalewy z kaparów i ewentualnie pietruszkę posiekaną. Dusimy jeszcze przez 5-10 min od czasu do czasu do czasu mieszając. Podajemy z makaronem pappardelle lub innym grubym
Piekielna Kuchnia Patismażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy 2 min. dorzucamy przyprawy, następnie dusimy ok. 5-7 minut (nie dłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy, jak płyn odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy(...)kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo. Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim zdaniem
Kuchnia Prezydentowejsmażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z wrzącą zupą dorzucamy kostki rosołowe i co jakiś(...)jesteśmy wielkimi smakoszami kwasoty, na początek lepiej dać najwyżej połowę. Ci, którzy uważają zabielane zupy, mogą kapnąć łyżeczkę kwaśnej, czy też słodkiej śmietanki.. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną natką pietruszki, bądź otartą skórką cytryny. Jak mówiłam, jest to dość wyjątkowy wynalazek, nie polecam więc go, jako dania na rodzinny obiad... Zawsze lepiej wcześniej
Kuchenna KontrrewolucyaZupa grzybowa to nie tylko potrawa wigilijna. Na jesienno wiosenne klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić(...)jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy go z kostki. Dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Cebulę kroimy w drobna kostkę i na patelni na maśle podsmażamy na rumiano. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy przynajmniej 40 min. Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i ozdabiamy natką pietruszki. Życzę smacznego
Kulinarna PatilogiaEnergetyzująca i pożywna – kasza gryczana jest dostępna przez cały rok i powinna być serwowana zamiennie dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Choć wiele osób uważa, że gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem(...)Wyrównujemy na całej powierzchni talerza i odstawiamy na ok. 45 minut, aby kasza obeschła (w międzyczasie kilkakrotnie mieszamy). Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy boczniaki, solimy i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia – odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy podeschniętą kaszę. Smażymy
mojewypiekiinietylkoNa pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim
kuchnia doskiciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową(...)kroimy w plastry. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości. Cebule wraz ze szczypiorem obieramy i kroimy w kostkę. Część szczypiorku odkładamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Liście bazylii i natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzaną na patelni oliwę (4 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez 1 minutę). Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, pomidory z puszki(...)przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i świetnie zastępuje tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to danie jednogarnkowe
Gospodyni Miejskaprezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które(...)przepisie prezentują też pozostali finaliści. Ich przepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy tym, co naprawdę jedzą dzieci i młodzież na co dzień, a konkursowymi daniami, będącymi ich wyobrażeniem o “prawdziwej” kuchni
Ugotowane pozamiatane