makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:399/561)

Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 189

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku(...)miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój w 1 cm kawałki.  Cebulę i trzy ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się

Roślinna - blog wegański
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1744

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji
FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI 124

FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach 4-5 tomatoes 2-3 garlic cloves 360 g sliced pork chop 200 g Greek yogurt red pepper, salt Patelnię, dość sporą, rozgrzej z łyżką oleju. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, jak Ci wygodnie i wrzuć na patelnię. Dodaj szpinak, jeśli był czas, żeby go rozmrozić

Martyna Cooks
FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI 120

FUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach 4-5 tomatoes 2-3 garlic cloves 360 g sliced pork chop 200 g Greek yogurt red pepper, salt Patelnię, dość sporą, rozgrzej z łyżką oleju. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, jak Ci wygodnie i wrzuć na patelnię. Dodaj szpinak, jeśli był czas, żeby go rozmrozić

Martyna Cooks
Ekologiczne produkty Symbio. 171

kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy mieć pewność, że dostajemy(...)pestki dyni są intensywnie ciemnozielone i duże, czyli właśnie takie, jakie lubię najbardziej. Moje ukochane płatki kokosa są sprężyste i cudnie pachną świeżym orzechem kokosowym. Czasem podprażam je na patelni z cukrem z kwiatu tego orzecha, dzięki czemu uzyskuję smaczną posypkę do babeczek. Dalej mamy suszone owoce - wszystkie są niesiarkowane, przez co zachowują swój naturalny aromat i nie szkodzą

Poranek na słodko
Pomidorowe love pasta z pomidorów 185

niż pesto określiłabym go pomidorową pastą. Bardzo aromatyczna, intensywnie pomidorowa. Świetnie będzie się nadawać do przekąsek i wszelkiego pieczywa oraz sera. Sprawdzi się równie dobrze jako pomidorowe pesto do makaronów. :) Bez problemu znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na pomidorowe pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto robi się z suszonych pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze(...)Składniki: 300 gramów ketchupu 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 30 gramów parmezanu 20 gramów płatków migdałowych duża garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Ketchup przełóż ze słoika na patelnię, podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż ketchup odparuje do konsystencji lekkiego koncentratu. Odstaw do ostygnięcia.  Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.   Do misy blendera dodaj

Garniec Magalie
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 346

Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.   Składniki:   3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej(...)przez sito,ponownie wstawiamy na gaz. Przecier redukujemy do ok 1/3 - na wolnym ogniu trwa to ok 4 godz. Możemy ten proces przyśpieszyć wlewając przecier partiami na szeroką teflonową patelnie i mieszać aż przecier zgęstnieje. Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z Lasagne 152

Ostatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z  mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i

Eli Gotowanie
Gulasz piwny 279

wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru. Gdy mięso uzyska już pożądany kolor, to wtedy na patelnię wlewamy całe piwo i zagotowujemy je jednocześnie zeskrobując z patelni kawałki, które do niej przywarły. Gdy piwo będzie już się gotować dolewamy do niego szklankę bulionu wołowego. Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie(...)często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz.   Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego użyjecie wpłynie na smak dania, więc możecie stworzyć pyszny gulasz

Cooking Monster
Cannelloni pod beszamelem 194

potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym(...)rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez

Jacob Tastes
Pieczarki w muszelkach 141

Pieczarki w muszelkach , przepis wzorowany na przepisie z Uniwerslanej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku. 250 g makaronu dużych muszelek, 250 g cebuli, 500 g pieczarek, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 100 g masła, 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu, 2 łyżki bułki tartej, Muszelki ugotować al dente, według przepisu(...)dodać pieczarki. Chwilę razem poddusić. Śmietanę wymieszać z żółtkami, mąką i parmezanem. Wlać całość do pieczarek, zamieszać, zagotować. Pieczarkami nadziać muszelki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na patelni stopić pozostałe masło, dodać bułkę tartą. Zrumienić na złoty kolor. Zasmażką polać muszelki napełnione pieczarkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. talerz

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 253

zapiekanki bo łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki(...)mleka 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając

karmelowy
Placki gruszkowe z kuskusu i nutelli 205

jeżeli Twoje dziecko nie przepada za kaszami? Trzeba wówczas zastanowić się czy placki nie uratują sytuacji.  Kuskus nie przez każdego jest uznawany za kaszę, ponieważ łączy cechy makaronu, więc do przemycania dzieciom jest idealny. U mnie ratują za każdym razem ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus szklanka wrzątku 1 dojrzała gruszka (duża lub 2 średnie) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)ewentualnie cukier ( ja nie dodawałam, bo gruszki, których użyłam były słodkie). Obieramy gruszki i kroimy na małe plastry, łącząc je z masą na placki łyżką. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy z obu stron. Po uzyskaniu złotego koloru wykładamy na papier do odsączenia. Bardzo fajnie smakują z dodatkiem żurawiny. Smacznego

ChilliJemy
P... Pomidorowa! 189

będzie wypić ciepłą zupę! Francuzi mają podobno 500 rodzajów sera, Polska z kolei 300 rożnych wariantów zup :) Na pewno znacie zupę pomidorową. Niektórzy jedzą ją z ryżem, inni z makaronem, jeszcze inni zabielają ją śmietaną, a ja jak byłam mała to zawsze dorzucałam sobie... parówkę :D mniam! Gdyby ktoś zapytał mnie o mój smak dzieciństwa, od razu wykrzyknęłabym: parówki(...)dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu   Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy krótko posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy do bulionu 3. Bulion z czosnkiem i cebulą podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę

Kitchens Alphabet
81 pomysłów na ciepłe kolacje 449

Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia