mojej twarzy przywołuje nagły skok odwiedzin mojego bloga. Bardzo cieszy mnie, że interesujecie się moimi daniami! Dla odmiany od wolnego weekendu, niektóre dni w pracy sprawiają, że nawet gotowanie makaronu jest czynnością trwającą wieczność, a mój żołądek stanowczo odmawia czekania dłużej niż 5 min na coś sycącego i zdrowego. To właśnie wtedy powstają te ekspresowe dania. Zawsze zastanawiam się(...)cebuli -ząbek czosnku -ok. 100g ugotowanej ciecierzycy -duża łyżka ricotty -przyprawy: granulowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka -do łososia: koperek i sok z cytryny Wykonanie: Na patelni podsmażamy czosnek i cebulkę. Dorzucamy opłukany szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 min. W miseczce mieszamy cieciorkę z ricottą i przyprawami. Do szpinaku dodajemy kawałki łososia posypanego
Gawron w rosolePulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
O kuchni z uczuciemkapusty kiszonek 100 g grzybów suszonych lub pieczarek 1 cebula 3-4 ziarna ziela angielskiego 3-4 liście laurowe oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby suszone moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie, a następnie odsączamy i gotujemy aż zmiękną w lekko osolonej wodzie. Jeśli używamy pieczarek(...)przestudzeniu dobrze odciskamy. Ugotowaną kapustę, grzyby i cebule mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie łączymy z łazankami. Całość przed podaniem jeszcze raz podsmażamy na patelni
Bon appetit mon amiechrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam(...)Koper włoski umyłam. Wykroiłam z niego twardy środek. Pokroiłam go w cienkie piórka. Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam. Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę i roszponkę. Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika. Wsypałam je do surówki. Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość. Smacznego
potrawyregionalnemiodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. I karmelizujemy moi drodzy! Karmelizujemy! Znaczy się, smażymy, aż powstanie skorupka i buraczki będą oblepione po całości. Podajemy ciepłe, prosto z patelni razem z kaczką dziwaczką. Kaczka dziwaczka Autor: Jan Brzechwa Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera(...)przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę starą Mówiła, że to makaron, A gdy połknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad
Karczma Honoriettydodatek marchewki, którą bardzo lubię w takich potrawach... Jednakże zapewniam, iż całość smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek - polecam świeże pieczywo, ale bywa, że moje a'la leczo mieszam z makaronem. Kto spróbuje? 3 białe kiełbaski parzone (spore) 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 marchewka (duża) 2 cebule 1 słoiczek (180g) koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku(...)przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni. Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą. Wszystko razem poddusić przez kilka minut, wymieszać z koncentratem oraz z przyprawami. (W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.) Całość ponownie
Di gotujewzmacniająco. Polecam na obiad :) Dzięki przesmażonym brunatnym pieczarkom na klarowanym maśle otrzymujemy niezwykły aromat, a zapach roznosi się po całej kuchni. Od razu jest się głodnym:) Podawaj z makaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie z bułeczką. Składniki: 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi) 2 małe cebule 250 g kiełbasy 2 suszone(...)kiełbasę też w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę, koper drobno posiekaj. Jogurt połącz w miseczce z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzanej z masłem klarowanym wrzuć plasterki kiełbasy, następnie cebulę i suszone pomidory, dodaj pieczarki. Smaż do 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Połącz z sosem, przypraw wedle uznania. Smacznego
Zasmakuj KuchniPieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut
VioletoweKucharzeniewywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy
Mango Papajadrobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki(...)zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut) i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidrobnych oczkach, z limonki zetrzeć skórkę. Kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki (ale nie do miękkości). Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu(...)posiekaną papryczkę chili, cukier i połowę startej skórki z limonki. Gotować jeszcze kilka minut, dodać kukurydzę oraz krewetki. Gotować 5-8 minut. Zupę tajską z krewetkami można podawać z makaronem ryżowym, chińskim pszennym, sojowym. Podawać posypaną resztą skórki z limonki wymieszaną z poszatkowaną kolendrą albo natką pietruszki. Post Zupa tajska z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniimbirem i kurczakiem? Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 20 minut. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać obrany i pokrojony w małe słupki imbir, chwilę podsmażyć. Do cebuli i imbiru dodać obraną i pokrojoną marchewkę, a następnie(...)chwili odsączoną kukurydzę, gotować około 5 minut. Dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki, przez chwilę gotować. Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zobacz również : curry z kurczaka ze szpinakiem
Kuchcik gotujecienkie paski karkówkę, przełożyłam ją do garnka, a na patelnię wrzuciłam pokrojony w paski wędzony boczek, następnie dołożyłam pokrojoną gęsinę. Po obsmażeniu przełożyłam do garnka z karkówką, a na patelni podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przełożyłam wszystko do garnka z mięsem. Wlałam gorący bulion, dodałam liść laurowy, ziela angielskie, majeranek, paprykę ostrą(...)ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ja dodałam także 2 łyzki wody od ogórków, dla podkręcenia smaku... Podajemy z pieczywem lub jako dodatek np.do kasz, makaronu, itp. posypane natką pietruszki. Smacznego
Smaczne ZdrowePo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskibardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać śmietanę i dodać serek topiony. Wymieszać(...)pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego
Kuchnia Pokoleń