makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:390/561)

Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą 169

Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie *** *** Następnie całość zalewamy wodą(...)mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, kaszą, ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Poniedziałek: Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie pomidorowym 286

Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i masz pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Tagliatelle z cukinii – musisz spróbować! Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super(...)Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż do miski, dodaj słodką paprykę, pieprz kajeński, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw. Krok 2 Umyte pomidorki wysyp na suchą patelnię i przykryj, rozgrzej bardzo mocno, kiedy pomidorki zaczną skwierczeć na ogniu, zmniejsz temperaturę do średniej i piecz przez 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Krok 3 Przełóż pomidorki do misy

Niedzielny kucharz
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 178

dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa(...)liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś

Zasmakuj Kuchni
Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro 197

Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni wraz z dodatkami i olejem, mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut. Podaję. Do mojego przepisu wykorzystałam sos słodko-kwaśny JAMAR

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 190

pracy też będzie wygodnie. Kasza z sosem bolońskim jest jednym z moich expresów, ale żeby jeszcze skrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌 Składniki: (2-3 porcje) ➔150 g kaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę(...)pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Paprykarz z kurczaka 205

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 147

Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami(...)PRZYGOTOWANIE :  Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ziołowa sałatka ze szparagami 154

szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami frittata: szparagi, papryka szparagi z sezamem(...)cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże oregano Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia. Do miski wkładamy szpinak i wszystkie zioła. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dorzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Jarzynowa potrawka z indykiem 199

proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie(...)włączonym palniku.  Włączamy palnik pod kaszą lub ryżem. Kasza zagotuje nam się szybciej niż potrawka, więc po wyparowaniu wody wyłączamy palnik i przykrywamy kaszę pokrywką . Na rozgrzaną patelnię przekładamy marynowane kawałki indyka. Nie wlewamy na patelnię tłuszczu, bo już jest w mięsie. Podsmażamy indyka, by nabrał koloru. Przekładamy (bez tłuszczu) do garnka z fasolką. Na patelnię wrzucamy cebulę

Weekendy w domu i ogrodzie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 182

poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju      Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej

Rozpustne gotowanie
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 228

także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami.   Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety(...)tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło.   W tym czasie na tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 253

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 375

cebulą. W misce wymieszaj dobrze mięso z pieprzem, solą, ostrą i słodką paryką, szuszoną bazylią i dodaj do cebuli.  Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do mięsa na patelni. Podsmaż całość aż mięso przestanie być surowe (kilka minut) . Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć(...)dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we krwi obgotowywać je wcześniej - makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór pozostawiam Wam. Zagotuj w większym garnku wodę z łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką soli. Płaty lasagne wsadź do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami 169

polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce. Mięso wyjąć z lodówki, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawalek delikatnie przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Smażyć kawalki mięsa po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Podgotować kilka minut na małym ogniu. Cebulę obrać(...)śmietankę. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Makę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, przegotować aby sie delikatnie zagęścił. Podawać z makaronem i natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 573,1 kcal Tłuszcz: 30,7g Białko: 56,6g Węglowodany: 15,7g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Zupa grzybowa z kurkami 170

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ile domów tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa.  U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki: 1 ćwiartka(...)pęczek koperku Przygotowanie: Z mięsa oraz połowy włoszczyzny ugotować wywar, dodać przyprawy. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotować. W między czasie na patelni rozpuścić masło dodać drobno poszatkowaną cebulę, smażyć aż się ładnie zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości. Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą włoszczyznę

W garach u Gosi