makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:393/561)

Cukinia zapiekana z grzybami 202

sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki  na 4 porcje Czas przygotowania(...)parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 247

naszych talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi(...)gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę po blanszowaniu wylewamy. Mięso wołowe oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem z ewentualnych resztek kości po krojeniu. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, wykładamy na nią osuszone mięso i karmelizujemy około 10-12 minut– powinno z każdej strony zbrązowieć i lekko się przypalić.   Do dużego garnka przekładamy zblanszowane żeberka

Karo in the Kitchen
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 131

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny

kuchnia doski
Zupa dyniowa 258

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
Leczo z białą fasolą 127

zmierza w kierunku wegetariańskim, ot tak zupełnie nieświadomie i niezamierzenie. Mięso i produkty odzwierzęce coraz rzadziej pojawiają się na moim stole, wypierane są przez warzywa, owoce, strączki, kasze i makarony. Utrzymując się w duchu wegańskim, zapraszam Was dziś na pyszne i pożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo z białą fasolą Porcja dla dwóch(...)ostrej papryki oliwa Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory i paprykę również obierz i pokrój w drobną kostkę. Fasolę przełóż na durszlak, przelej zimną woda. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią gałązkę świeżego rozmarynu i posiekane dwa ząbki czosnku. Podsmażaj przez chwilę, uważając aby czosnek się nie spalił. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Całość duś

365 dni dookoła kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 161

Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz ze schabu wieprzowego 189

wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju(...)potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad. 397

Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić  na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza(...)Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka

Kuchnia z widokiem na ogród
KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! 439

łyżka sosu z tamaryndowca - 1 łyżeczka słodkiego ciemnego octu ryżowego - 1 gwiazdka anyżu - przyprawa chińska do kurczaka - sól, pieprz Udka z kurczaka umyj, natrzyj solą i przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki oleju rzepakowego, ułóż udka, smaż pod przykryciem 7 minut. Obróć na drugą stronę smaż 7 minut. Dodaj posiekane warzywa (brokuła dodaj 7 minut przed końcem smażenia(...)kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał. Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Piccata z dorsza z kaparami 256

Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy

Poezja smaku
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 163

rezygnować Składniki: 250 g makreli wędzonej 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego(...)czarny mielony papryka ostra papryka słodka 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec

Ola la LCHF
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 157

łyżeczki mąki ziemniaczanej natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plasterki. ja je troszkę jeszcze rozbiłam.  2. W szerokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć polędwiczki i podsmażyć z obu stron. Doprawić solą. Następnie wlewamy wino i gotujemy około minuty. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i gotujemy(...)sitko mąkę ziemniaczaną. Jak by sos był za rzadki to dodajemy jeszcze mąkę. Mieszamy, jak mamy potrzebę to możemy doprawić solą lub pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami itd. Po podaniu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem :-) Smacznego

kruche babeczki
Filety z udek kurczaka z warzywami 242

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne

Maminek kulinarny
Tagliatelle z cukinii 120

chciałam zrobić coś podobnego z cukinii. No i wreszcie mi się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram(...)sposób całą cukinię. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szynkę i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, a po chwili cukinię. Poddusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory puszczą

Czerwony Gupik
Domowe pesto z rukoli 148

Pesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem jak i zapachem poniższego pesto :) Składniki(...)garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku olej, np. migdałowy* lub oliwa z oliwek 3 łyżki jasnego sezamu sól morska/opcjonalnie zwykła pieprz  Rukolę umyć, osuszyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do kielicha blendera przełożyć rukolę, wsypać orzechy, sezam, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt

Ugotować

Proponowane wyszukiwania