zmierza w kierunku wegetariańskim, ot tak zupełnie nieświadomie i niezamierzenie. Mięso i produkty odzwierzęce coraz rzadziej pojawiają się na moim stole, wypierane są przez warzywa, owoce, strączki, kasze i makarony. Utrzymując się w duchu wegańskim, zapraszam Was dziś na pyszne i pożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo z białą fasolą Porcja dla dwóch(...)ostrej papryki oliwa Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory i paprykę również obierz i pokrój w drobną kostkę. Fasolę przełóż na durszlak, przelej zimną woda. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią gałązkę świeżego rozmarynu i posiekane dwa ząbki czosnku. Podsmażaj przez chwilę, uważając aby czosnek się nie spalił. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Całość duś
365 dni dookoła kuchniPyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
magiczna kuchnia Kasiwieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju(...)potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza(...)Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka sosu z tamaryndowca - 1 łyżeczka słodkiego ciemnego octu ryżowego - 1 gwiazdka anyżu - przyprawa chińska do kurczaka - sól, pieprz Udka z kurczaka umyj, natrzyj solą i przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki oleju rzepakowego, ułóż udka, smaż pod przykryciem 7 minut. Obróć na drugą stronę smaż 7 minut. Dodaj posiekane warzywa (brokuła dodaj 7 minut przed końcem smażenia(...)kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał. Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIPiccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy
Poezja smakurezygnować Składniki: 250 g makreli wędzonej 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego(...)czarny mielony papryka ostra papryka słodka 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec
Ola la LCHFłyżeczki mąki ziemniaczanej natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plasterki. ja je troszkę jeszcze rozbiłam. 2. W szerokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć polędwiczki i podsmażyć z obu stron. Doprawić solą. Następnie wlewamy wino i gotujemy około minuty. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i gotujemy(...)sitko mąkę ziemniaczaną. Jak by sos był za rzadki to dodajemy jeszcze mąkę. Mieszamy, jak mamy potrzebę to możemy doprawić solą lub pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami itd. Po podaniu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem :-) Smacznego
kruche babeczkiProponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne
Maminek kulinarnychciałam zrobić coś podobnego z cukinii. No i wreszcie mi się udało. Robienie "makaronów" nie było takie trudne jak się spodziewałam, a efekt końcowy był wyśmienity. Do "makaronu" dodałam dodatki proponowane w oryginalnym przepisie, no, użyłam kilku substytutów :) Proporcje dla 2 osób. 1 cukinia 2 pomidory 1 ząbek czosnku 90 gram pesto bazyliowego 100 gram szynki w plasterkach 30 gram(...)sposób całą cukinię. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szynkę i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, a po chwili cukinię. Poddusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory puszczą
Czerwony GupikPesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem jak i zapachem poniższego pesto :) Składniki(...)garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku olej, np. migdałowy* lub oliwa z oliwek 3 łyżki jasnego sezamu sól morska/opcjonalnie zwykła pieprz Rukolę umyć, osuszyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do kielicha blendera przełożyć rukolę, wsypać orzechy, sezam, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt
Ugotowaćpomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku(...)gałka muszkatołowa (spora szczypta) 1 szklanka białego wina (lub wody) 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej) ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera i marchewkę, dolewamy 0,5 szklanki wywaru, przykrywamy pokrywką
Rozpustne gotowaniektórej wszystko wydaje się być bardziej jaskrawe... Mniejsza jednak o sprawy techniczne. ;) Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam przepyszne sajgonki, bardzo łatwe do przygotowania w domu. Moja wersja nie zawiera makaronu sojowego, ponieważ bardzo trudno było mi go znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może(...)biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię
Kuchenna Kontrrewolucyaczym okrawamy je z błonek i przekrawamy na połówki, ćwiartki, bądź jeszcze mniejsze kawałki, w zależności od tego, jakie duże mamy serca i jaką wielkość kawałków lubimy. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, a następnie wrzucamy serca i podsmażamy przez około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę, majeranek, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem(...)mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gulasz z serc podajemy z pieczywem, ale możecie go również zjeść z ryżem, kaszą, a nawet makaronem. U nas prym wiedzie chlebek :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajpotrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki(...)Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę
dom-agi.pl