Dąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami . Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę że ten warzywny „makaron” na stałe wkradnie się do mojej kuchni. Składniki na dwie porcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów(...)warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść, wymieszać z papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie
moj przepis narodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć(...)oliwek Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez
Pobite gary Barbaryrobię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)łyżeczka suszonego łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu
greenscarfjemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu(...)łyżki cukru masło klarowane świeże listki bazylii do smacznej dekoracji Wykonanie: Do nagrzanej zupy dolej sok pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, przekrój na pół pomidorki i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut
Zasmakuj KuchniInną odmianą jest paella marinera, do której dodaje się owoce morza, kalmary, krewetki, etc. Paella de verduras to odmiana dla wegetarian, a paella fideua nie zawiera ryżu, ale specjalny makaron fideo i składa się tylko i wyłącznie z owoców morza. Za to naszą ulubioną wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem(...)Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne przygotowuje się ją na wielkich patelniach z uchwytami – nazywa się je paellera lub właśnie paella). Podstawą paelli z owocami morza i kurczakiem jest dobry ryż – średnioziarnisty, najlepiej z odmian do risotto (np. Arborio), który
Pociąg Do Kuchnimakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa(...)oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie
Gotowanie i blogowanieUwielbiam włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne. Ja zapraszam Was do Toskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina) 4 kawałki świeżego dorsza 8 łyżek oliwy Italiamo 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 szt. suszonych pomidorów Italiamo mąka ziemniaczana(...)łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo pomidory 4 sztuki świeże puszka pokrojonych pomidorów natka Wykonanie: Ryby oprósz mąką i usmaż na 4 łyżkach oliwy. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Dadaj pokrojone świeże pomidory, uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną
AZgotuj!czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody(...)każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy) - puszka owoców mango bądź ananasa (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli dodajemy mięso. W miseczce mieszamy: keczup, wodę, cukier oraz ocet (tego ostatniego dodajemy według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się
Życie zamknięte w smakuostatni taki piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM 2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka(...)dojrzałe, najpierw usuwamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę a szalotkę w pióra i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy na patelnię cukiniowe wstążki (można wcześniej odsączyć) i smażymy aż cukinia zrobi się szklista i miękka. Solimy i pieprzymy do smaku, ucieramy gałki muszkatołowej. Do gorącej cukinii wrzucamy pokrojony w kostkę camembert
les mirabellesLubicie szpinak? My bardzo;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego(...)osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać do czasu, aż się
Krakowskie smaki Anitofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa(...)misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej 30 minut. Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty). Dodatki Grzyby mun i shiitake należy przed spożyciem namoczyć i ugotować. Ja zalewam je wrzątkiem (osobno) i odstawiam na kwadrans. Następnie gotuję
Food Squarelunchbox do pracy - organizowan ą na Durszlak oraz Mikser kulinarny . Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uczestnictwa i dodawania do niej przepisów. Stwórzmy zbiór pomysłów na lunchbox do pracy z makaronem w roli głównej , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA(...)potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podsmażyć krótko na gorącej patelni na smalcu. Przełożyć do garnka w którym będzie duszony gulasz. Na tym samym smalcu podsmażyć cebulę i potem dodać do garnka z mięsem. Dołożyć pokrojone drobno grzyby wraz z wodą
Grunt to przepis!czekamy aż odparuje. W tym czasie dodajemy 2 – 3 fileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy, zawartość całej patelni miksujemy na gładką masę. Możemy dodać do niej trochę bulionu, żeby nie była za sucha. 3 – 4 ładne, dojrzałe i pachnące pomidory pozbawiamy skóry i pestek i kroimy w małe(...)oliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę
Patchworkkremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez, potas, żelazo(...)sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy
Kuchnia MagdaLenyboczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami(...)Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka
Kuchnia Bazylii