makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:387/561)

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 839

samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco(...)smaku solą i pieprzem. Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Łosoś w kremowym sosie

Kulinarne Przeboje
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 374

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny(...)pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowy Magdy Gessler 301

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki:  500 g wołowiny(...)pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kurczaka z warzywami. 136

oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na pół godziny, następnie podsmażyć na oleju. Usmażone piersi przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło, na to wrzucić pokrojona w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilę i zalać(...)dusić na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dorzucić usmażone piersi i jeszcze kilka minut poddusić. Można podać z ryżem tak jak ja, ale dobrze smakuje też z makaronem lub ziemniaczkami pokrojonymi w talarki. Pomidorki nie muszą być papryczkowe :) Ja akurat takie miałam. Można dodać dużego pomidora pokrojonego w kostkę

Agusiowe smakołyki
Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni? 128

bazylia, pieprz i sól) Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj(...)mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill. Warzywa – bakłażana Cukinię 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule Kulkę mozzarelli Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano Warzywa

Mojewlasne.pl
DUSZONE PIECZARKI Z POREM 167

Duszone pieczarki, szybki dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, do kanapek, makaronów . Uwielbiam.  Dziś duszone pieczarki z porem i natką pietuszki.  SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia(...)łyżeczki 50 ml wody   PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie kroję w plastry.  Pora obieram i myję oraz drobno kroję. Natkę pietruszki siekamy drobno. W rondlu albo na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Smażę pieczarki na rumiano. Dodaję przyprawy, dodaję pora. Zmniejszam ogień i podlewam wodą. Duszę aż cały płyn wyparuje. Dodaję natkę. Mieszam. Podaję zarówno na ciepło

Gotowanie Patki
Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro. 117

płynące zewsząd kolędy ciężko byłoby uwierzyć iż to koniec grudnia. Kilka dni temu napisał do mnie pewien Pan z prośbą o jakieś szybkie danie. Pan jest fanem wszelkich kasz, makaronów lubi mięso i owoce, ale kończą mu się pomysły i chciałby coś nowego. Jakby to krótko napisać.... mówisz i masz. :) łyżka masła pierś z kurczaka sól i pieprz cayenne(...)wielkość dowolna, według własnych upodobań  Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. Ilość przypraw też należy dobrać do własnych gustów i smaków. Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie. Granat przekrawamy w poprzek, a następnie czubkiem noża nacinamy w miejscu ścianek i je wyłamujemy. W ten sposób

Dieta moja pasja
Makaronowe sajgonki 132

mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę ,  oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo(...)naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu . Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor .  Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe do podania , super smakują z czerwonym barszczem

Mój Smak
Łazanki z kapustą i kiełbasą 147

Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem. składniki: 500 g kiszonej kapusty 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić(...)pieprzu. Gotować aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na druszlaku. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną

Monia miesza i gotuje
Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie 106

odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem smażyć. W niewielkim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać do niego granulowany(...)razem gotować cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Po 2-3 minutach sos przelać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać z kaszą lub makaronem

Trzeci talerz
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 153

marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy(...)dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo małże św. Jakuba 142

łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili – 2 zielone dymki – świeża mięta Wykonanie: Olej dodać na patelnię. Gdy będzie lekko rozgrzany dodać sosy, posiekane chili, cukier – smażyć na mocnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać przegrzebki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty (małży św. Jakuba(...)sprężyste). Karmelizowane przegrzebki czyli małże św. Jakuba, albo jak kto woli – karmelizowane scallopsy (brzmi tak światowo ;p) podawać od razu na posiekanej dymce, posypane świeżą miętą. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Risotto z krewetkami Sałatka z krewetek .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem 271

deszczowo, zaszywam się pod kocem z miseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego(...)świeżych liści bazylii Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka

Moja pasja smaku
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 262

łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy(...)szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu,  a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 300

Kolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania