sosów pomidorowych, makaronów, serów i ostrej papryki. Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka(...)pomodoro z bazylią kilka suszonych pomidorów pół łyżeczki zmielonych ostrych papryczek w oliwie z oliwek sól morska do smaku czosnek ok. 4 ząbki kawałek papryki opcjonalnie Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj puszkę pomidorów, świeżą bazylię, sól. W razie potrzeby dodaj sugo alla siciliana, to będzie zależało od tego
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystać puszkę pomidorów jak ja) Możesz też w tym momencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku. Kiedy pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę(...)smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKiedy zależy nam na szybkim ,ale i zdrowym obiedzie, z pomocą przychodzi nam makaron- filar włoskiej kuchni ,oraz warzywa. Tym razem z braku czasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza(...)Pecorino Romano glassa z octem balsamicznym z Modeny sól i pieprz do smaku Zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje wrzuć penne i gotuj jak nakazuje producent na opakowaniu. Międzyczasie na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć białą cebulę pokrojoną w piórka. A po jakimś czasie dołóż warzyw odsączonych z zalewy. Podsmażaj delikatnie. Dosmacz przyprawą bez chemii, jest genialna, aromatyczna i nadaje
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskikolejna odsłona makaronu. Tym razem w roli głównej cannelloni. Prosty pomysł na smaczny obiad. Zapraszam do obejrzenia i również samodzielnego wykonania we własnym domu. Składniki: paczka makaronu cannelloni Na farsz: 300 gram szynki wieprzowej 1 pierś z kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera(...)papryki czerwonej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy zmielone mięso. Po kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie. Podsmażamy
tojestpyszne.blogspot.comosobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np zielonej sałaty lub surówki. SKŁADNIKI kilka płatów mięsa wołowego papryka żółty ser mąka(...)ułożyć kawałki papryki i sera, posypać odrobiną soli. Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy pomocy wykałaczki Opruszyć lekko mąką po wierzchu. W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy. Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posolić do smaku
zielonacukinkakurczaka odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie 1 godziny smażymy kurczaka na maśle. Gdy kurczak będzie już gotowy przesypujemy go na talerz. Na tej samej patelni przygotowujemy szpinak. Jeżeli szpinak jest mrożony pamiętamy aby odparować wodę. Do szpinaku dodajemy 1 łyżkę masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy całość próbujemy i doprawiamy do smaku. Następnie(...)mieszamy. Gdy wszystko nabrało smaku dodajemy śmietanę oraz wodę, cały czas mieszając wszystko. Całość pozostawiamy na palniku, próbujemy oraz doprawiamy do smaku. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem, makaronem czy kaszą kuskus. Życzę smacznego. Doprawionego kurczaka smażymy na maśle klarowanym Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz Szpinak podsmażamy na masełku Międzyczasie kroimy pomidory suszone Do szpinaku dodajemy czosnek oraz pieprz
Sprawdzone przepisy kulinarnełyżki pestek słonecznika (ok. 35 g; można pomieszać lub zastąpić innymi orzechami) sól pieprz Czosnek obrać i zmiażdżyć. Listki opłukać i dobrze osuszyć. Pestki (orzechy) można podprażyć na patelni. Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały czas ucierając, wlewać cienką strużką oliwę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. W wersji ekspresowej(...)koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerzwlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych. 4. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. 5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. 6. Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy(...)zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem. 7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego). I gotowe ! Smacznego
Zdrowo kolorowo lifestylowododajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy małe pulpety. Do wysokiego naczynia lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody. Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę. Następnie dodajemy pojedynczo pulpety(...)Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem i ostrymi korniszonami z chili. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga
Kolejny blog o gotowaniuKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób(...)smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym
Kuchnia domowa AniPyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania(...)myjemy i kroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki). 2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. 3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje. Smacznego
Kuchnia domowa Anigarnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby(...)przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch
Czerwona Porzeczkaosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem(...)Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając
Kulinarna Pokusa